Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

A vezetés 3 alap kérdése

2016. szeptember 10. 11:11 - BenBacso

Az elmúlt időszakban több előadást, szemináriumot tartottam. Ahogy a gyülekezetben szolgáló, dolgozó emberekkel beszélgettem fogalmazódott meg bennem, hogy leírom a három legfontosabb kérdést, amit a vezetéssel kapcsolatban feltehetnek nekünk, de előtte mi kell, hogy feltegyük magunknak.

wrong_question_header.jpg

3, Mit?

Ezzel szoktuk kezdeni. ezért megyünk el egy-egy konferenciára, tréningre. Szeretnénk módszereket megtanulni, aztán szeretnénk ezeket gyorsan alkalmazni. Mit kell csinálnom, hogy működjön? 

2, Hogyan?

Értem, hogy van egy eszköz, módszer, amit használni lehet, de akkor mondja meg valaki hogyan kell ezt tenni. Általában ez a második kérdésünk. 

1, Miért? 

Ezt a kérdést sokszor már fel sem tesszük. Simon Sinek, pont azt ajánlja, hogy ezzel a kérdéssel kezdjünk! Miért csináljuk?

Beszélgetve, hallgatva, tanítva és kérdezve egyre világosabb, hogy a bajok nem a módszerek terén vannak, hanem a belső motivációk mentén. Túl kevesen kérdeznek rá a miértre? Amikor pedig a gyülekezetben rákérdez valaki, nem tudunk motiváló választ adni. Pedig nincs annál inspirálóbb, amikor valaki "kiteszi a szívét" és megosztja az indítékait. 

Szándékosan írtam fel és számoztam ebben a sorrendben kérdéseket. Őszintén kérdezd meg ebben a sorrendben: Miért? Hogyan? Mit? 

Ha szeretnéd motiválni a körülötted élőket, kell, hogy értsék a motivációnkat, a belső meggyőződésünket. Szokták mondani, hogy: "Magunkat a szándékaink, másokat a tetteik alapján ítélünk meg." Ha ez igaz, vezetőként folyamatosan kell kommunikálni, hogy mit miért csinálunk. Ehhez azonban mindig az első kérdésnek kell lennie: Miért? Ha tudom az indítékot, látom a célt, akkor a kivitelezést és a módszert ahhoz tudom szabni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása