Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

John Maxwell: Vezetővé válni, mielőtt még vezető lennél

2012. október 28. 22:24 - Kereso75

Bejegyzés alcíme...

2003-ban, Charlie Wetzel, egy régi munkatársam, elhatározta, végre leküzdi a már egy évtizede maga elé állított céltját. Abban az időben rendszeresen futott átlagban 12 és 20 mérföld közti távokat hetente, és minden évben részt vett két, három 10 mérföldes versenyen. Kiválasztotta a Chicago maratont és elhatározta, hogy végigcsinálja.

maraton.jpgSzerinted Charlie csak megjelent a startvonalnál a verseny napján Chicago belvárosában és ezt mondta: „Rendben, azt hiszem itt az ideje, hogy kitaláljam hogyan is fussak le egy maratont”? Természetesen nem. Egy évvel előtte kezdte a felkészülést. Az USA-ban tartott maratonokról olvasott újságokat, és ezekből jött rá arra, hogy a chicagói maraton, - melyet októberben rendeznek meg -, a legtöbb évben nagyszerű időnek örvendhet. Egy gyors, sík terepű verseny. Ez a maraton híres volt legjobb szurkolói támogatottságáról az ország összes maratonját figyelembe véve. A legtökéletesebb hely első maratont futóknak.

Azt is elkezdte megtanulni, hogyan eddzen a maratonra. Cikkeket olvasott. Web oldalak után kutakodott. Maratonfutókkal beszélgetett. Még azt is megtette, hogy megkérte egy barátját, aki két maratont már lefutott, hogy vegyen részt vele a versenyen Chicagoban október 12-én. És persze edzett. Április közepén kezdte el a komoly felkészülést, minden héten emelve a mérföldek számát, egészen odáig, hogy a többi edzés mellett kétszer húsz mérföldes távot futott le hetente. Amikorra a verseny napja elérkezett, készen állt, és teljesítette a versenyt.

A vezetés nagyban hasonlít ehhez. Ha sikereket akarsz ebben elérni, meg kell tanulnod mindent amit csak lehet a vezetésről, mielőtt vezetői pozicióba kerülnél. Amikor különböző hátterű emberekkel találkozom és megkérdezik mivel keresem a kenyerem, néhányan érdeklődni kezdenek, amikor azt mondom, hogy könyveket írok és beszélek. Gyakran megkérdezik miről írok. Amikor azt válaszolom, hogy a vezetésről, a leginkább megmosolyogtató válasz valahogy így hangzik: “Oh. Nos, ha majd vezető leszek, elolvasom néhány könyved!” Amit nem mondok ilyenkor (de ezt mondanám): “Ha elolvasnád néhány könyvemet, talán lehetnél vezető.”

A vezetést a lövészárokban lehet megtanulni. Amilyen jól csak lehet vezetni ott, ahol most tartanak, ez az ami a vezetőt több és nagyobb felelősségre készíti fel. A jó vezetővé válás élethosszig tartó folyamat. Ha nem próbálod ki a vezetői képességeidet és a döntéshozói folyamatot, amikor még a siker kicsi, a kockázat kevés, valószínűleg nem fogsz magasabb szintű dolgokért felelősséget vállalni, amikor a hiba ára már nagy, a hatása messze ér, és a kitettség nagyobb. A kisméretű hibák könnyen kijavíthatóak. Azok a hibák, amiket akkor követsz el, amikor a csúcson vagy, a szervezetnek nagyon sokba kerül és nagyban rombolja a vezető hitelét.

Hogyan válhatsz olyan személlyé akivé lenni szeretnél? Kezdj el most alkalmazni azt a gondolkodásmódot, sajátítsd el a készségeket, fejleszd a szokásaidat, hogy azzá válhass, akivé lenni akarsz. Hiba arról álmodozni, hogy egy nap, majd a csúcson leszel, ahelyett, hogy a mával foglalkoznál, ami felkészít a holnapra. Ahogy a híres kosárlabda edző, John Wooden mondta, “Amikor a lehetőség jön, már késő felkészülni rá.” Ha sikeres vezető akarsz lenni, tanulj meg vezetni, mielőtt még vezetői pozicióba kerülnél.

Fordította: Hégely Melinda Eredeti cikk

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása