Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

A vezetés határainak lényege

2019. október 04. 09:04 - BenBacso

Végső soron melyek azok a dolgok, amelyek a vezetésben a határok témában igen lényegesek? Henry Cloud nagy sikert aratott könyveket írt, ezek közül széles körben a Határaink c. könyv az amely ismert. (Ha még nem olvastad itt tudod beszerezni). A fenti kérdésre válaszol a Határok a vezetésben c. könyvében. A válasz pedig nagyon egyszerű. A vezető kettő módon hat döntően a szervezetre: amit létrehoz és amit enged létrejönni. Igaz milyen egyszerűnek hangzik! Valójában azonban nem is olyan könnyű a gyakorlatban.

istock-497490585.jpg

Mely területek azok, amelyekre ilyen módon nagyon oda kell figyelni?

Elsőként talán éppen a célokat említeném. Mennyire alakítjuk, értjük, segítjük? Mennyire tartjuk ott a figyelem középpontjában és persze rögtön ehhez kapcsolódik, hogy mennyire zárjuk ki a zavart keltő dolgokat. 

A második a légkör. Tudatosan segítjük elő az ösztönző, pozitív légkör kialakulását. Egy gyülekezetben a "légkör" kiemelten fontos terület tud lenni. Vonz? Taszít? A vezetőnek itt kiemelten fontos szerepe van, hogy mit enged és mit segít! 

Mindezekhez kell, hogy csatlakozzon a tervezés és szervezés. Mely lépéseket kell megtenni a célok érdekében? Mely zavaró dolgokat kell kizárni? Merre nem kell indulni? Milyen erőforrásokat kell biztosítani? A gyakorlati megvalósítás szempotjából is fontos, hogy milyen irányba teszünk lépéseket és mely irányokba nem. Kulcs kérdés, hogy vezetőként mi magunk a megfelelő viselkedésformát alkalmazzuk e! 

Rugalmasság. Úgy tapasztaltam, hogy amikor a határok szóba kerülnek, általában valamiféle merevség társul hozzá a fejünkben. Valójában azonban, ha már vettünk részt projektnek a megvalósításában, akkor tudjuk, hogy mennyire fontos, a problémák és a változó körülmények között is megtalálni a megfelelő válaszokat. Ehhez persze kell rugalmasság. Mit engedünk? 

Az önszabályozás a vezetés egyik olyan területe, amelyre kevés figyelmet fordítunk. Itt kifejezetten a kiértékelés, nyomonkövetés, mérföldkövek azonosítása, haladás ellenőrzése stb. amire gondolok. Olyan légkört építünk, ahol ez működik? Vannak visszajelzések? El tudjuk fogadni a negatív visszajelzést is, amiből tanulhatunk és pontosíthatjuk a következő lépést? 

Újraolvastam a cikket. Bocs, ha több kérdést tesz fel, mint amennyi választ találtál benne! :) 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása