Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Könyvajánló: A lelkészi szolgálat három sarokpontja

2020. január 10. 18:21 - BenBacso

A 2019-es évi olvasmányaim közül, az egyik legnagyobb hatást ez a könyv gyakorolta rám. Miközben olvastam újra és újra értékeltem a jelenleg végzett szolgálatom az Élő Remény Baptista Gyülekezetben.

a_lelkeszi_szolgalat_harom_sarokpontja_ujdonsag_9qr09f.jpg

Eugene H. Peterson, nagy hatású könyve 2019-ben lett magyar nyelven is elérhető. 2018-ben bekövetkezett halála előtt a The Message bibliafordítással szerzett széles körben ismertséget a keresztény világban. 1962-ben az általa alapított Christ Our King Presbyterian Church volt az a hely, ahol 29 évig szolgált lelkészként. A lelkészi szolgálat három sarokpontja az eredeti kiadás alapján is ehhez az időszakhoz kötődik. Kifejezetten hasznos könyv gyakorló lelkészeknek és a lelkészi szolgálatra készülőknek.  

Ez a három sarokpont: az imádság, a Szentírás és a lelki kísérés. A könyv bevezetőjében a könyv megírásáról így vall Peterson: "Lelkészi szolgálatot végző testvéreim figyelmét rá akarom irányítani hivatásunk gyakorlásának azon alapjára, amelyben elődeink között teljes egyetértés uralkodott, nevezetesen, hogy a lelkipásztori szolgálat elveszíti lényegét, ha az imádság, a bibliaolvasás és a lelki kísérés sarokpontjaitól eltávolodik." 30p A könyvet végigolvasva nagyon határozottan odairányítja a figyelmünk ezekre a sarokpontokra. Sokkal inkább a személyes lelkészi lelki egészség és egyensúly van a könyv fókuszában, mint a nyilvános szolgálat. Miközben kifejezetten olvasmányos és logikusan felépített, érződik rajta, hogy ez nem egy teoretikus munkája, hanem egy gyakorló lelkészé. Ezt rögtön az elején le is szögezi: "egy egylelkészes gyülekezet élén, a "csatamezőn" írtam." 30p

Az imádságról szóló fejezet, sokkal inkább a lelkészi szolgálat Istennel kapcsolatos oldalát világítja meg. Hiszen az imádság mellett a "sabbat" megtartása is fontos helyet kap ebben a fejezetben. Az egyik legerősebb mondat: "Isten minden hozzánk intézett szavára kell lennie egy tőlünk jövő válasznak." 67p 

A bibliaolvasásunkra is úgy kérdez rá a szerző, hogy közben önkritikus is. "Ha személytelenül és ismeret után kutatva olvassuk, rosszul olvassuk." 112p Ugyanis néha a személyes "odafigyelés", "odahallgatás" tud elveszni a folyamatos igehirdetésre való készülés közben. 

A "lelki kísérés" talán nem megszokott terminológia, sokkal inkább használjuk a lelkigondozás kifejezést, mégis nagyon találó, kifejezetten így: "Lelki vezetőnek lenni azt jelenti, hogy a szokványosat észrevesszük és a konkrétumokat megnevezzük. Járatosnak lenni a bűn, a kegyelem, a szabadítás, az engesztelés és az ítélet igazságaiban szükséges dolog, de nem elegendő... A lelki kísérés során nem annyira az igazságot alkalmazzuk, mint inkább felismerjük az adott kísértést és azt, hogy a kegyelem miben nyílvánul meg." 178p

Innen meg tudod venni: GoodNews Könyvesbolt

Számomra kifejezetten tetszett, mert a lelkészi szolgálatnak a személyes vontakozásaira kérdezett rá olvasás közben. Hiteles, személyes és őszinte, közben pedig rendkívül hasznos, ha éppen a lelkészi szolgálatunk értékelését végezzük. 

Szólj hozzá!
Címkék: könyvajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása