Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Mit tegyünk a nehéz emberekkel?

2009. május 16. 09:07 - Kereso75

John D. Rockefellert megkérdezték, mit tart az alkalmazottai legértékesebb tulajdonságának ezt válaszolta: „A képességet, hogyan jöjjünk ki az emberekkel!”

Az egyik legfontosabb dolog, ami segít, hogy sikeresek legyünk a szolgálatban, ha tudjuk hogyan bánjunk a bajkeverőkkel. Ha idejében megtanulod, hogyan viszonyulj a nehéz emberekhez, több energiád marad a szolgálatra, ahelyett, hogy azokat szükségtelen konfliktusokra pazarolnád.
A bajkeverők sokfélék lehetnek:

  • T34-es tank – átgázol rajtad ha megengeded
  • Hangszóró – szétbeszéli a fejedet
  • Buborék kipukkasztó – kilyukasztja mindenki lelkesedését
  • Vulkán – olyan a temperamentuma mint a Vezúvnak  
  • Sírós – krónikus panaszkodó
  • Szőrőző, aki a kákán is csomot keres – a kielégíthetetlen perfekcionista
  • Űrkadét – mindig más hullámhosszon van, semmit sem ért

Mit tegyek az ilyen emberekkel?

Jézus maga is sok nehéz emberrel találkozott.  4 elvet találtam az életében erre vonatkozóan:

  1. Ismerd fel, nem tudsz mindenkinek megfelelni (János 5:30). Jézus maga sem volt képes erre! Valaki esőt akar, valaki napsütést.
  2. Utasítsd vissza, hogy úgy ugrálj, ahogy ők fütyülnek (Máté 22:18). Tanuld meg, hogyan mondja nemet az irreális elvárásokra. Ne félj konfrontálódni. Mond el az igazságot szeretetben!
  3. Soha ne állj bosszút (Máté 5:38-39). Ezzel lesüllyednél a szintjükre.
  4. Imádkozzál értük (Máté 5:44). Mindkét félnek segít. Engedd meg Istennek, hogy ő kezelje őket.

Legyen ez az ige a célod ezen a héten, "Amennyiben rajtatok áll, éljetek mindenkivel békességben" (Róm.  12:18)

írta: Rick Warren

2 komment
Címkék: kapcsolatok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

escehatom 2010.08.06. 10:32:17

Nagyon gondolatébresztő ez a kategórizálása a bajkeverőknek, szívesen olvasnék még arról, hogy mélyebben mi dolgozik egyikőjükben és másikójukban. Ugyanakkor van egy nagy gondom ezzel. Míg egy vezető nézőpontjából értem miért tűnik úgy, hogy van értelme ezeknek a kategóriáknak, úgy érzem, hogy amint elkezdjük komolyan venni mindezt, azonnal ott figyel a veszélye a skatulyázásnak. Nagyon nehéz komolyan venni egy "szőrözőst", ha már ráragasztottuk a címkét, miközben pont az ő ajándéka lehetne egy nagyszerű erőforrás az "elnagyolós" számára. Nem beszélve arról, hogy minden egyes címkét magamra tudnám ragasztani, mert emlékszem olyan helyzetekre, mikor mindezeket csináltam. Nagyon nem lennék boldog, ha valaki azt gondolná, hogy ezek vagyok én...
Asszem alapvetően problémám van a bajkeverő kategóriával, mert azt tapasztalom, hogy ez már eleve egy egyszerűsített megoldás arra, hogy ne kelljen foglalkoznunk emberekkel a közösségben, mivel ha kimondtuk hogy a bajkeverés a valódi természetük, azonnal le lehet söpörni mindazt, ami felé ők törekednek.
A bajkeverő címkével egyébként a motivációikat címkézzük, s amint ilyet teszünk az automatikusan azt jelzi, hogy megvontuk a bizalmunkat az illetőtől. Ezt egy vezető nem nagyon engedheti meg magának!

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2010.08.06. 10:57:33

@escehatom: Számomra ez a cikk már ezek egészségtelen túltengéséről szólnak. Több ezek közül tényleg lehet értékes tulajdonság, ha kellő alázattal párosul és nem viszi túlzásba.
A kritikának pl helye van, de nagyon nem mindegy milyen körben hangzik el.
süti beállítások módosítása