Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Hogyan ismerheted fel, kiből lehet vezető?

2014. április 28. 16:25 - Kereso75

Kiemelten fontos vezetői feladat gyülekezetben is, új és új vezetők megtalálása. Kérdés, hogyan ismerhetjük fel, kiből lehet jó vezető? John Maxwell Nevelj vezetőket (Bagolyvár, 2012) című könyvében megoszt néhány olyan vezetői vonást, melyeket keresnünk érdemes. Szeretném ezt a gyülekezet életére alkalmazni.

vezető_felismerése.jpg

Pozitivitás: képesség a másokkal való együttműködésre, az emberek és helyzetek pozitív szemléletére. Én úgy mondanám a negatív dolgok felmutatására van éppen elég jelentkező. A vezető nem lehet negatív.

Szolgálatkészség: hajlandóság önmagunk alávetésére, a csapatjátékra és a vezető követésére. A vezető maga is kész kell, hogy legyen arra, hogy vezessék. Önfejú emberekből nem lesz jó vezető. A tanításra alkalmasság a Timóteus levele alapján nem csak azt kell jelentse, mint vezetői tulajdonság, hogy valaki tud tanítani, hanem képes másoktól elfogadni a tanítást.

Növekedési potenciál: éhség a személyes épülésre és fejlődésre, képesség a feladattal együtt való továbbfejlődésre. Nem könnyű felismerni, és összefügg a taníthatósággal.

Kitartás: elszántság a feladat következetes és maradéktalan végrehajtására. A Pál által említett kipróbáltság kérdése itt megkerülhetetlen, hiszen ez csak hosszabb távon derül ki egy vezetőről.

Lojalitás: készség arra, hogy a vezetőt és a szervezetet mindig saját vágyaink fölé helyezzük. Azokból az emberekből, akik a gyülekezetre, mint az önmegvalósítás terepére tekintenek nem lesz jó vezető. Jézus Krisztus szolgáló vezetésre hív, aki első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája.

Rugalmasság: képesség a gyors változtatásra problémák felmerülése esetén. Vezetőket semmiképpen sem azok között keressél, akik minden változás első ellenzői szoktak lenni. Az ő jelszavuk: "Nem tudom miről van szó, de ellene vagyok." A vezetéshez ennél sokkal nyitottabb gondolkodás szükséges.

Tisztesség: szavahihető és állhatatos jellem, szóban-tettben következetesség.

Áttekintőképesség: az egész szervezet és valamennyi szükséglet egyidejű átlátásának képessége. Egy jó vezető képes időben felismerni a gyülekezetben zajló folyamatokat, jelenségeket, nem csak akkor, amikor már megoldhatatlanná válnak. Képesek különbséget tenni lényeges és kevésbé lényeges dolgok között.

Fegyelem: készség a követelmények betartására, pillanatnyi hangulatunktól függetlenül. Bár bibliai vezetők között is találhatunk olyanokat, például Illést, akik prófétaként, mondjuk úgy hangulatemberek voltak, de általánosságban nagyon megnehezíti a vezetőként való hosszútávú működést, ha valaki hangulatember. Az érzelmi stabilitás fontos vezetői vonás.

Hála: készség a köszönet átérzésére és kinyilvánítására, amely azután életformává válik.

Természetesen mindezek teljes mértékben egy vezetőben sincsenek meg. Tekintsd úgy ezt a listát, mint olyan jellemvonásokat, amelyekről gyanút foghatsz: Ebből az emberből még lehet vezető!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása