Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Hogyan alakul ki egy mozgalom?

2010. július 21. 13:58 - Csabosz

Az alábbi videó egy fontos tanulsággal szolgálhat arról, hogy hogyan alakul egy furcsa viselkedés mozgalommá. A képsor alatti szöveget a videó alatt elolvashatod magyarul. (A videót, és a szöveget is köszönjük a reklámtorta blognak.)

Szerző: Derek Sivers

Ha eleget tanultál arról, hogyan kell vezetni az embereket, és motiválni egy mozgalom létrejöttét, akkor nézd meg, hogyan alakul valójában egy mozgalom, a kezdetektől egészen a végéig, kevesebb, mint három perc alatt.

A vezetőnek elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy kiálljon az emberek elé, még akkor is, ha nevetségesnek fog tűnni. Hihetetlenül egyszerű, amit tesz, akár azt is mondhatnánk, hogy ez egy kézikönyv. Ez egy mozgalom megalakulásának kulcsa – egyszerűnek kell lennie, hogy könnyű legyen lemásolni.

Új bizalmas érkezik, akinek kulcsszerepet szánnak: bemutatja, hogyan kell követni. Figyeljük meg, hogy a vezető egyenértékű partnerként fogadta őt el, úgyhogy itt már nem csak a vezetőről van szó, itt már róluk is szó van, így, többes számban. Figyeld meg, hogy barátokat hív, hogy ők is csatlakozzanak. Nagyfokú bátorságról tesz tanúbizonyságot az, aki elsőként csatlakozik. Húzd ki magad, lépj az emberek szeme elé, még akkor is, ha ez nevetségessé tesz. Az első követő gyakran alárendelt pozícióba sodorja magát. Az első követő az, aki a magányos bolondot vezetővé változtatja. Ha a vezető a gyufa, akkor az első csatlakozó az, aki meggyújtja a tüzet.

A második követő kiegyenesíti az utat: bebizonyítja, hogy az első helyesen járt el. Most már nem egy magányos bolondról van szó, nem is két bolondról. Hárman már tömeget jelentenek, és a tömeg az újdonságot jelenti.

A mozgalomnak mindig nyilvánosnak kell lennie. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a nyilvánosság ne csak a vezetőt lássa belőle. Mindenkinek látnia kell azokat is, akik követik a vezetőt, mert éppen ők azok, akik újabb tagokat toboroznak, és nem pedig a vezető.

Így, és újabb ketten csatlakoznak, majd további hárman. Szépen beindult a toborzás. Így alakult meg a mozgalom.

Minél több ember jön, annál kisebb kockázatot vállalnak azok, akik csatlakozni szeretnének. Ha előtte még hezitáltak, most már erre nincs szükség. Nem fogják őket kinevetni, nem fognak kitűnni a tömegből, a tömeg részei lesznek – elég, ha igyekeznek. A következő percben meglátod, hogyan csatlakozik a maradék, akik jobban szeretik, ha egy tömeg részesei, hiszen rövidesen éppen akkor lesznek nevetségesek, ha nem csatlakoznak.

Hölgyeim és Uraim, ez annak a módja, hogyan alakul egy mozgalom. Ismételjük át, mit tanultunk ma:

Ha a magad nemében egy trikó nélkül táncoló fiú vagy, teljesen egyedül, fontold meg, hogy az első követőhöz egyenrangú társként kell viszonyulnod, úgy, mintha a sorstársad lenne. Tudasd vele, hogy az egész a mozgalomról szól, nem pedig rólad.

Ne feledd, hogy a nagyközönség előtt is be kell mutatkoznod. És lehetőséget kell adnod az embereknek, hogy kövessenek.

De mi a legnagyobb tanulság – észrevetted?

A vezetői szerep túl van dimenzionálva. Igen, minden azzal a trikó nélkül táncoló fiúval kezdődött, és ő ezért minden tiszteletet megérdemel, de te is láthatod, mi is történt valójában. Éppen az első követő volt az, aki a magányos bolondból vezetőt faragott.

Azt mondják, mindegyikünknek vezetőnek kellene lennie. De ez nem lenne hatékony. A legjobb módszer arra, hogyan hozzunk létre egy mozgalmat, hogy szégyen nélkül csatlakozunk valakihez, és megmutatjuk a többieknek, hogyan kövessenek.

Ha egy magányos bolonddal találkozol, aki valami csodálatosat tesz, legyen elég bátorságod ahhoz, hogy az első légy, aki követi őt.”

Ez a kulcsmozzanat egyébként megtalálható egy híres filmben is (2:32-nél):

Sokak szemében Jézus is egy különc őrült volt. A legtöbb élő keresztyén mozgalom is úgy jött létre, hogy új módon állt Jézus mögé valaki (például gondoljunk Assisi Szent Ferencre vgay Lutherre). Ha szeretnénk, hogy az intézményesültté vált gyülekezetünk mozgalmi jelleget ölthessen, nekünk is ezt kell tennünk!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása