Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Prédikálás, de hogyan?

2010. július 08. 11:46 - Kereso75

Még mindig nem veszett ki sajnos a népszerű mítosz, hogy elegendő egy pár mondatos vázlat, és majd a többit az "Úr megadja igehirdetés közben".

Ilyenkor persze jönnek a jól bevált(?) panelek és generálszószok. Körülbelül olyan módon, mint amikor valakit megkérdeztek, miről szólt az igehirdetés: a bűnről. És konkrétabban? Hát ellene volt. Egy felületes szemlélőnek nem biztos, hogy feltűnik, de ettől még komoly probléma. Ugyanis az eredmény, illetve méginkább az eredménytelenség sajnos kézzel fogható, és mérhető is. Meg nem változó életek, gyümölcstelen keresztények, megtérések hiánya. Sajnos már jónéhány ilyen igehirdetést feszengtem én is végig keresztény életem során. Remélem kevés ilyet mondtam el :).

Amit most teszünk, szerintem nem elég. Gary Johnsontól tanultam, hogy ő egy igehirdetésre átlagosan 10 órát készül. Sajnos én még nem jutottam el idáig, de legalább az elégedetlenségig már igen. Szeretnék ebben is fejlődni.

Prédikálni elszánt imádkozás nélkül ateizmus, felkészülés nélkül pedig tiszteletlenség. Tényleg ez a helyzet, a kettő közül pedig a felkészültség hiányát könnyebb leleplezni.

Sytka írt blogján ebben a témában nagyon jó kérdéseket feszegetve. Olvasásra ajánlom.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sytka 2010.07.09. 09:42:16

Nagyon köszönöm a reklámot! :-)

Ha már így alakult, itt ajánlanék két könyvet, melyek szubjektív véleményem szerint méltók a figyelemre és a tanulmányozásra a téma kapcsán:
1. Telegdi József: Homiletika (PTF, 2009)
2. Haddon W. Robinson: Igehirdetés igei módon (KIA)

Bár két különböző homiletikai iskolához tartozik a két könyv, azért nagyon érdemes olvasni őket mindenkinek, aki szokott prédikálni!

infaustus · http://infaustus.wordpress.com 2010.07.13. 16:40:37

Folytatva a sort:
John Stott: Hiszek az igehirdetésben (Harmat)

karecsi 2012.08.15. 21:43:46

Prédikálni (görögül: kérüsszein)
A „prédikálni" görög szava azt jelenti: „kihirdetni"
Ahol a bibliafordításokban a prédikálni kifejezés található, ott a görög szö­vegben gyakran a „kérüsszein" ige áll. Ez azt jelenti: kihirdetni, tulajdonkép­pen: hírnökként tudtul adni. így kell ezt értenünk mindazon helyeken, ahol: „az evangéliumot prédikálni" szerepel. A „prédikálni" kifejezés úgy, ahogy mi használjuk, itt tévútra vezethet. Prédikáción mi tanító előadást, beszédet (szónoklatot) értünk. Az ÚSZ pedig ezen híradást, egy üzenet kikiáltását, is­teni tett tudtul adását, a Mindenható közvetlen küszöbön álló beavatkozásá­nak közlését vagy hírét érti. Amikor azt olvassuk: Jézus Krisztus Isten orszá­gának evangéliumát prédikálta, ez nem azt jelenti, hogy Isten uralma lénye­géről vallási előadásokat tartott, hanem sokkal inkább azt: közzéteszi a mennyei hatalmasságok küszöbön álló betörésének hírét. - Az eljövendő Is­ten országa hírnöke csak az lehet, aki erre külön megbízatást (küldetést) ka­pott (Rom 10,15). Ilyen megbízatást kapott hírnökök nélkül nem figyelnénk fel a híradásra, felfigyelés nélkül pedig nincsen hit (Rom 10,14). Újszövetségi Fogalmi Szótár
süti beállítások módosítása