Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Miért jó a tervezés?

2014. január 20. 09:11 - Kereso75

A gyülekezet életét tervezni, jövőjén gondolkozni, vannak akik számára "pogány" tevékenység. Úgy gondolkodnak, az ige, miszerint majd a kellő időben megadja a Szentlélek mit mondjunk, a gyülekezetek vezetésére is igaz. Mások ezzel látják igazolni semmittevésüket, vagy céltalan sodródásukat - tegyük azt, amit tegnap is tettünk, abból nem lehet baj. Pedig a tervezés, nagy szavakkal stratégiaalkotás folyamatának egyik legfontosabb előnye, pontosan az a tény, hogy tervet készítünk. Miért?

mire_jó_a_tervezés.jpg

Henry Mintzberg írja le az alábbi történetet Stratégiai Szafari című könyvében: "Karl Weick egyik kedvenc történetében az Alpokban hadgyakorlatozik egy magyar katonai egység, és két napra eltűnik a hóviharban. A harmadik nap aztán mégis előkerülnek a katonák, és így magyarázzák a történteket. „Hát igen, beláttuk, hogy reménytelenül eltévedtünk, és vártuk a halált. S akkor valamelyikünk talált egy térképet a zsebében. Ettől kicsit megnyugodtunk. Tábort ütöttünk, átvészeltük a hóvihart, és a térkép segítségével meghatároztuk a helyzetünket. S most itt vagyunk.” Az egységet kivezénylő hadnagy elkérte, és alaposan szemügyre vette azt a csodálatos térképet. Döbbenten fedezte föl, hogy nem is az Alpok, hanem a Pireneusok térképe volt.

A történet tanulsága világos: ha az ember eltéved, minden térkép a segítségére lehet! Másszóval a helytelen tudati megjelenítés még mindig jobb, mint a megjelenítés teljes hiánya, már csak azért is, mert bátorítást meríthetünk belőle, és ezzel cselekvésre ösztönöz."

Homályosan emlékszem ma már csak a TV-ben látott jelenetre, amikor a humorista magát turistának kiadva, divatlapból kivágott szabásmintát adott járókelők kezébe, hogy segítsenek neki a tájékozódásban. És megdöbbentő módon segítettek...

Ha kellő alázattal állunk hozzá, bevallhatjuk, sokszor mi magunk sem tudunk jobb térképeket, stratégiát alkotni. Mégis miközben ezt megtesszük, ahogy az idézet Weick írja, bátorítást meríthetünk belőle és egyben cselekvésre is ösztönöz.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása