Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Miért nincs több alkalmazásra épülő igehirdetés?

2012. július 09. 15:36 - Kereso75

alkalmazás.jpgAz igehirdető számára a személyes alkalmazás könnyen kényelmetlenné válhat. Ha életváltozásról beszélsz, sok kritikát fogsz kapni. Az emberek nem szeretik hallgatni, hogy változniuk kellene. Inkább beszéljen a prédikátor arról, hogy kik a jebuzeusok, mi a fenevad száma, vagy hogyan (esetleg mikor :o)) fog történni az elragadtatás. Menjünk végig a Jelenéseken, de ne beszéljünk a megkötözöttségeimről, ne beszélj az adakozásról, vagy konkrét problémákról az életemben. Pedig az alkalmazás az igehirdetés, anélkül halott. D.L Moody mondta: „A Biblia nem azért adatott, hogy a tudásunkat tegye teljesebbé, hanem az életünket tegye azzá.”

Sokszor kritizáljuk a hallgatóságot, de azt kell mondjam, nekünk igehirdetőknek is változnunk kell. Nem csak a hallgatók hibája, ha csak hallgatói az igének, de az életük nem változik meg. Egy ismerősöm gyerekkori emléke a lelkipásztor, aki igehirdetésében Jézus jeruzsálemi bevonulása kapcsán az idő felében arról beszélt, hogyan vonultak be az első században a győztes hadvezérek. Igaz volt az igehirdetés? Igen. Fontos volt? Volt bármilyen hatása a hallgatók életére? Egyáltalán nem.

Sok ember sétál úgy ki a gyülekezetekből vasárnap, hogy informálva lett, de nem lett transzformálva. Nem hallott konkrét felhívást arra nézve, hogy bárminek változnia kellene az életében. Nem úgy tanították, hogy lenne bármi ami megtehető. Bátorítalak téged is, alkalmazzuk az igét!

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2012.07.14. 16:39:29

>>" Nem csak a hallgatók hibája, ha csak hallgatói az igének..."<<

Egy standard keresztény közhely-szlogen így szól: "Jó szívvel kell Igét hallgatni,és akkor nem marad el az áldás!!" Ez egy fél-igazság. Sok Igehirdetésnek induló szónoklat azért reked meg az ismeretterjesztő, konkrétum-és üzenetmentes népszerű teológiai kiselőadások szintjén, mert megbénítja a lelkészt a "A_JÓ_kereszténynek_nincsenek_konfliktusai!" című szellemi bilincs.

Én sem keresem az összeütközéseket,nem vagyok egy "lelki bulldózer", de ha egy prédikációban nem volt konkrétum, és üzenet,akkor az egészből csak a felolvasott Ige volt a hasznos, a többi verbális üresjárat.

Egykori lelkipásztorom, Hegyi Bandi bácsitól tanultam csaknem két évtizeddel ezelőtt: "Addig le ne engedjétek a lelkészt a szószékről,amíg meg nem mondja,hogy mi az Ige üzenete,és mit kell csinálni!"

Még egy ok,hogy bátorítsuk a pásztorokat,hogy merjék beadni a lelki injekciót,-még ha fáj is- mint hogy a "szent konfliktuskerülésből" erőtlenné,súlytalanná váljanak a tanítások.

Köszönöm a Postot, természetesen lájkoltam / ajánlottam a Facebookon!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.12.04. 20:50:11

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): néha van olyan, hogy egy szót sem érteni abból amit mondanak. Megvolt a kötelező menet, és irány haza. Nagyon meglátszik, hogy ha a beszédet tartó emberben van közlési vágy. Aki adni akar, az biztos tud is adni
süti beállítások módosítása