Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Josh Hunt: Az egyház házicsoportokban létezik

2012. május 07. 06:00 - Kereso75

A gyülekezet három szinten létezik:
  • Nagycsoportos összejövetelek / gyülekezeti istentisztelet / testvéri közösség
  • Feladatorientált csoportok, mint Pál missziós csapata és a modern missziós szolgálatok, kiadók és jótékonysági szervezetek
  • Kiscsoportok, a Szentírás ezeket házankénti csoportoknak hívja
Ezek közül legfontosabb a kiscsoport. Ami az egyházat egyházzá teszi, főleg a kiscsoportban zajlik. Mindhárom szint fontos, szükséges és biblikus. De a gyakorlatban legfőképpen a kiscsoportban, a kiscsoport által és a kiscsoport miatt valósul meg az egyház lényege. 
 
A gyülekezeti élet egyik legmegdöbbentőbb megnyilvánulása az, hogy ha a lelkész ezt csak szóban dicséri, de maga nem cselekszi. Az ilyen lelkészek olyanok, mint azok az apák, akik elviszik a gyereküket vasárnapi iskolába, „mert egy kis vallásos nevelés senkinek nem árt”. De a gyerekeket nem lehet becsapni. Gyorsan rájönnek, hogy Isten és az egyház „gyerekdolgok”. Amikor felnőnek, gyerekes dolgaikat elhagyják (I. Kor. 13:11). Sok lelkész is így van ezzel: csak szóban méltatják a kiscsoportot. Rettenetesen dicsérik a vasárnapi iskolát. De maguk mégis külső szemlélők magadnak. Nemcsak ők veszítenek emiatt, hanem ez a gyülekezetnek is egy negatív üzenetet közvetít: a vasárnapi iskola csak a lelkileg éretleneknek van. Mi, az érett hívők, a kiscsoportos életet már befejeztük. 
 
Az Újszövetségben senki sem járti ki a kiscsoportos életet. Ellenkezőleg, ez maga volt számukra az élet. Ez volt a korai, újszövetségi gyülekezet életmódja. A legtöbb gondoskodás, személyes beszámoló, szeretetmegnyilvánulás, feddés, bátorítás stb. a kiscsoportban zajlott.
 
Azt is lehet mondani, hogy nem maga a csoport a fontos, hanem mindaz a személyes kapcsolat, amely ezáltal létrejön. Sok lelkész is azt hozza fel, hogy azért nem kell a kiscsoport, mert úgyis megvan a lényeg: közeli keresztény barátságok. Ezzel szinte egyet is értek. Véleményem szerint a kiscsoport célja, hogy az emberek személyes kapcsolatokat alakítsanak ki, és ha vannak közeli barátságok, akkor az már magától létrejön. Ez elméletben igaz is lehet, mint ahogy az is, hogy emberek a hegyek között vagy egy tó mellett is dicsérhetik Istent. Szóval lehetséges, de a történelemben kevés olyan istenfélő egyén akadt, akinek ne adatott volna meg a közösségbeli dicsőítés öröme. Nem lesznek tanítványaink sem, ha nem használjuk a kiscsoport eszközét. 
 
Ezenkívül a kiscsoport nemcsak a kapcsolatokról szól. A kiscsoportban még két másik dolog is kiválóan működik. Ennek megértéséhez tisztában kell lennünk az egyház öt alapvető céljával. Többféleképpen is meg lehet fogalmazni, de az öt cél a Biblián és a keresztény teológián alapul. Ezek az egyház elidegeníthetetlen céljai:
evangelizáció
tanítványképzés/lelki növekedés
közösség
dicsőítés
segítségnyújtás / szolgálat / szegényeknek adni
 
Hogy megértsük, hogy az egyes csoportok hogyan járulnak az egyház céljaihoz hozzá, nézzük meg az alábbi táblázatot:
 
 

 

Gyülekezeti istentisztelet

Feladatorientált csoport

Kiscsoport

Evangelizáció

Az evangelizálás ajándékával megáldott személy által. Gond: utógondozás

Megoldás: kiscsoport

Csoportokon keresztül, pl. az Evangelium Explosion, a Timóteus Társaság. Érdemes megjegyezni, hogy ezek is egyfajta kiscsoportok.

Kivitelezhető, ha minden csoport törekvése, hogy minimum két évente megkétszereződjön, illetve osztódjon.

Tanítványok képzése

Tanításra kiváló alkalom, de a szükséges felelősségviselés és a közvetlen szeretet hiányzik. Ha az emberek csak istentiszteletre járnak, felmerülhet annak a veszélye, hogy az embereket inkább az evangélium ellen oltjuk be, ahelyett, hogy megfertőznénk vele őket.

Különleges csoportokon pl. Navigátorok 2:7-es sorozaton keresztül lehetséges. Megjegyzés: ez is egyfajta kiscsoport.

Ez a kiscsoport lényege.

Közösség

Nagyon nehéz, ha nem teljességgel lehetetlen a nagy összejöveteleken.

Gyakran a missziók vagy a feladatorientált csoportok munkájának mellékterméke

Ismételten ez a kiscsoport lényege.

Dicsőítés

Legjobb nagycsoportban.

Néha előfordul.

Néha előfordul, de nem az erőssége.

Szolgálat

Gyülekezetméretű csoportokban gyatrán végzik. Példa lehet erre Bibliák osztogatása a lakókörnyezetben.

A feladatorientált csoportok erőssége.

Legtöbb ember lelki ajándékai kiscsoportban érvényesülnek legjobban. A könyörület, tanítás, bátorítás, ajándékával megáldott emberek itt bontakozhatnak ki leginkább. Ezenkívül a kiscsoportok felvállalhatnak sőt gyakran végeznek is missziós munkát.

 
A leírást szem előtt tartva, alakítsuk át a táblázatot úgy, hogy a fenti megállapításokat az alábbiak szerint számokban fejezzük ki. Mennyire tudja megvalósítani az adott forma a gyülekezet egy-egy célját?
 
1  kevéssé vagy egyáltalán nem
2  bizonyos mértékű hozzájárulás
3  leghatékonyabb 
 
Értékelésem alapján az egyház céljaihoz legnagyszerűbben a kiscsoport járul hozzá. Az egyetlen dolog, ami nagycsoportban jobban végezhető mint kiscsoportban, a dicsőítés. A feladatorientált csoportoknak a szolgálatban van előnyük, de ez az összesítésben nem érvényesül.
 
Ezért a tanítvány kiscsoport nélkül nem létezhet. Minden tanítványnak kiscsoportban a helye! 
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása