Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Hogyan gondolkodnak a gyülekezetek a városi szolgálatukról?

2011. június 09. 06:00 - Kereso75

Az elmúlt hetekben egy baptista missziós konferencia vendégelőadója volt Alan Platt a Doxa Deo gyülekezet vezető pásztora (Pretoria, Dél-Afrika). Az előadás jegyzetét tesszük közzé.

1. Az aggódás helyett, szánd meg a városodat

Márk 6:30-44. Jézus mellett 5000 ember megéhezett. A tanítványok látták a problémát, de nem éreztek együtt az emberekkel. Nem értették meg, hogy korlátolt eszközeikkel ők is hozzájárulhatnának a megoldáshoz.

Dél-Afrikában óriási társadalmi feszültség gyülemlett fel az emberekben. Ezek nagy része még az 1994-es rendszerváltozással sem oldódott meg. 40%-os munkanélküliség, szegénység, bűnözés… Ki oldja meg ezeket a problémákat? A kormány? Más szervezetek?
Jézus akkor nem a korlátozott eszközökre nézett; egy alapelvet tanított meg: ha Isten gyermekei elkezdenek fáradozni a megoldáson, a rendelkezésükre álló eszközökkel, akkor Isten is el kezd cselekedni és hozzáadja, amire szükség van. Adjuk fel azt a hozzáállást, hogy nem tudunk mit kezdeni ezzel, hanem kezdjük el a megoldást. Az aggódás ugyanannyi erőt emészt fel, mint az együttérzésből fakadó cselekvés.

2. Ítélkezés helyett áldd meg a városodat

Jeremiás próféta 29, 1-7. A társadalmi problémák látványa könnyen tesz kesergő szemlélődővé bennünket. Jeruzsálem elfoglalása borzasztó módon hatott a zsidóságra. A város elpusztult, pedig a számukra ez volt a tökéletes város. Jeruzsálem városának tökéletes ellentéte Babilon városa. Minden jó Jeruzsálemhez kötődik, minden rossz Babilonhoz. Mégis a fogságban Babilon városát kellett építeni, ennek a békességén fáradozni. Ahogy átélték a sálom (békesség) állapotát Jeruzsálemben, ezt átélhetik Babilonban is. Isten imádkozni és áldani hiv.

Az önfokuszáló gyülekezet számára döbbenetesek Isten szavai, de az megoldás ahhoz, hogy életek megváltozzanak a városban.

3. Falak helyett hidakat építs a városodban

János evangéliuma 17, 15-18. „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból…” Odarakja őket Isten a világ közepére, hatással lesznek a világra, de őket nem tudja elpusztítani a világ. A hívők az igazság által vannak átitatva, ezért immunisak a világ támadására.
Egy városban 8 terület van, amely hatást gyakorol az ott élő emberekre:

1.    oktatás;
2.    üzleti élet;
3.    művészetek;
4.    egyház;
5.    kormányzat;
6.    média;
7.    sport;
8.    szolgáltatások (szociális szféra);

Stratégia:
•    Mozgósítás: minden hívő ezekben a szférákban tölti el az ideje nagy részét; Isten ügynökei lehetnek az adott területen;
•    Beszivárgás: hogyan tudunk szolgálni a társadalom 8 területén…  Pl. oktatás területén hogyan tudunk segíteni? Hogyan lehet ott szolgálni? Szülői munkaközösség, igazgatótanácsban legyenek hívők is ott, mert ott tudnak hatást gyakorolni az oktatásra, az iskolákra. 48 iskolára vannak hatással. 14 ifjúsági munkásuk dolgozik iskolákban. Ők fizetik őket, de megkerestek nagyvállalatokat, hogy támogassák a projektet, amely jó hatással van a gyerekekre.
•    Egymást támogató szolgálatok: nem szervezeteket hoznak létre a gyülekezetek, hogy közösen csinálják, hanem egy-egy gyülekezet végzi az adott területen a munkát, a többiek mögéjük állnak. Másik területen, másik gyülekezet lép.

4. Ne a gyülekezetben folyó szolgálatra hívd a hívőket, hanem készítsd fel őket a világban végzendő szolgálatra 

Efézusi levél 4, 12. A gyülekezetbe jövőkre úgy tekintenek, mint "város-megváltoztatókra". Három lépés:
•    add át magad; Istennel való kapcsolat kérdése, önátadás;
•    szolgálj; túllépek magamon, és a másik kerül a fókuszomba;
•    győzd le; Isten uralma alá hozni területeket; társadalmi struktúrák megváltoztatása;

5. Jelenlét helyett a társadalomra gyakorolt hatásban gondolkodjunk

Máté evangéliuma 13, 33. Kicsi élesztő nagy hatást tud kifejezni. Mustármag elve, nagyon kicsiben kezdődik, aztán naggyá nő. Ami nagyban indul el, az gyakran rövid életű lesz.

6.Elhagyni azt, hogy másokkal szemben, vagy másokkal versengve szolgáljon a gyülekezet

Nem egyszerű együtt szolgálni más gyülekezetekkel.
Három terület:
•    abszolút igazság; - Biblia sarokpontjai - ez számit csak a közös szolgálatban;
•    értelmezések; - dogmák - minden gyülekezet otthon beszél erről;
•    feltételezések; - liturgia - minden gyülekezet otthon foglalkozik ezzel;

12 felekezet vezetői járnak össze évek óta. Bizalmat és egymás megbecsülését építik ezek a találkozók.

7. Gyülekezeti pásztor helyett legyél a város szellemi vezetője

Megváltozott a szolgálat hatásköre. Afrikai mondás: „egy gyerek felneveléséhez egy falu kell”. A közösség határozza meg, hogy kik vagyunk, a világnézetet, hitet, viselkedést, az értékrendet, gondolkodást, a döntéseket…

Ha egy egész falu kell egy gyerek felneveléséhez, akkor ki neveli és építi a falut. Ha nem a gyülekezet vállalja fel ezt, akkor megteszik hitetlen és istentelen szervezetek, emberek, izmusok…

Alan Platt előadásának jegyzete

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása