Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

A gyülekezet növekedésének 10 gyakori akadálya 2. rész

2009. január 20. 08:20 - Kereso75

Szerző: Rick Warren

 

5. Program központú gondolkodás, folyamat központúság helyett

 

Nagyon impresszív lehet a sok program, de ha nincs határozott tervetek arra, hogyan segítitek tagjaitokat a növekedésben, akkor csak annyi fog történni, hogy sok dologban vesznek részt. Úgy hiszem részben ez az oka annak, hogy sokan vannak a gyülekezeteinkben, akik már évek óta tagok, mégis csak nagyok kevés gyümölcs látszik az életükben.

Ellenszer: fejlesszétek egy élet fejlesztő folyamatot (life development process – nem találtam igazán jó szót), ahhoz hasonlóan, amit mi a Saddleback (Rick Warren gyülekezete) alkalmazunk. Négy lépéses ábrán illusztrálható a folyamat, ahogy a tagjaink növekednek a hitükben, és bátorítjuk, hogy mindig lépjenek tovább az egyre teljesebb érettség felé. 

 

6. Az összejövetelek hangsúlyozása a szolgálat helyett

 

Véleményem szerint hibázol, ha az első számú mérési módszerre az alkalmak látogatottságát teszed. Ha mindig ez az amiről beszéltek, akkor könnyen „találkozás” központú” gyülekezet lesztek. Igen, a látogatottság egyike a sok szempontnak, amit figyelembe kell vennünk, SOHASEM lehet ez az egyetlen szempont. Egy nagy veszélye van annak, ha az összejövetelekre koncentrálunk, hogy akaratlanul is passzív megfigyelőket „termelünk” ki, akiknek nincs idejük a szolgálatra.

Ellenszer: Formáljátok a tagjaitokat szolgálókká. Nem több alkalomra van szükségünk, hanem arra, hogy több szükséget töltsünk be!

 

7. Tanítás alkalmazás nélkül

 

A tanítás alkalmazás nélkül nem változtat meg senkit, csak információt ad.

Ellenszere, amit én „életmód”  (vagy viselkedés – behavioral) prédikációnak nevezek. Ez a prédikáció az engedelmességre fókuszál.  A Biblia azt mondja, hogy legyünk az Ige cselekvői, nem csak hallgatói. Minden hétvégi prédikációban, minden Bibliatanulmányozó csoportban, a vasárnapi iskolában, mindig ott kell legyen a cél, hogy az embereket a szolgálatra motiváljuk – amit csinálunk annak az eredménye lesz, amit hallunk.

 

8. Nincs bizalom a vezetőkben

 

Ha az emberek nem bíznak a vezetésben, akkor nem sok mindent fogtok elérni. Bizalmat kell építeni, hogy megnyerjétek a jogot a vezetésre.

Ellenszer erre a korlátra a hiteles vezetőség. Olyan vezetés, ami alázatos, kitartó, kész kockáztatni, és kész hinni Istenben, aki nagy dolgokat tesz.

 

9. Törvényeskedés elismerése

 

A törvénykezés sok gyülekezet növekedését és egészségét gátolja. Vannak gyülekezetek, akiket jobban érdekel a szabályok megtartása, mint hogy embereket nyerjenek meg Krisztusnak. Törvényszerűen meg fog ölni mindenféle növekedést.

Ellenszere az elfogadás légköre, ami ott fogadja el az embereket, ahol vannak. Azáltal, hogy ott találkozunk velük ahol vannak, végül afelé vezetjük őket ahol lenniük kellene.

 

10. Nem megfelelő struktúra (szervezet): a cél az irányítás, nem a növekedés

 

Sok gyülekezet túlszervezett, túl sok programjuk van, és végül ez okozza a halálukat.

Ellenszer: tartsuk a struktúrát egyszerűen rugalmasan, és készen a változásokra, amit a jövő tartogat.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása