Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Mi az igehirdetés célja?

2017. december 21. 11:12 - BenBacso

 

A címben szereplő kérdés 2017-ben többször előkerült a szolgálatomban. Nem csak amikor én készültem vagy éppen terveztem az igehirdetői sorozatot vagy éppen beszéltem azokkal, akik Igével szolgálnak, hanem gyülekezeti tagokkal folytatott beszélgetésben is. Az Igehirdetésnek többnek kell lennie, mint "motivációs beszéd"; többnek kell lennie, mint "tanítás", amely sokszor puszta ismeretközlést jelent. Az igehirdetés célja, mint a lelkipásztor többi tevékenységénél is, a lelki érettség, a lelki fejlődés elősegítése. 

Milyen a lelki fejlődés érdekében végzett tanítás? Nekem sokat segített ennek a végiggondolásában Perry G. Down könyve. A tanítás a lelki fejlődés érdekében c. munka nem csak a vasárnapi iskolában, ifjúsági munkában, hanem a gyülekezeti szolgálatban is igen hasznos alapelveket tartalmaz. 

preaching-01.jpg

1, Meg kell őrizni a Biblia központi szerepét

Szerintem is nagyon fontosak az inspiráló történetek, de amikor azok pusztán érzelmi hatásfokozóként vagy pusztán a történetért magáért vannak elmondva, akkor eltévesztjük a lényeget: az Ige közlését, jobb megértését. "Az elképzelhető, hogy ismerjük a Bibliát, de nem vagyunk lelkileg érettek, az viszont lehetetlen, hogy úgy legyünk lelkileg érettek, hogy nem ismerjük Isten Igéjét. A lelki érettség a Biblia ismeretével kezdődik." hívja fel a figyelmet Perry G. Down 

2, A Biblia igazságát úgy kell tanítani, hogy ezt nem "csak tudni kell" vagyis egyszerűen elméleti ismeretként bevésni, hanem meg kell élni. Vonzó keresztény élet az, amelyik többet megél a Bibliából! 

3, A légkör megteremtése 

A Biblia beszél arról, hogy Krisztus követőit arról lesznek felismerhetők, hogy "szeretik egymást". A kegyelem légköre ahogyan Kovács Géza beszél róla elválaszthatatlan az egészséges, "szülőképes" gyülekezettől. Az elmúlt hetekben 7-e csatlakoztak a gyülekezethez, amelynek a lelkipásztora vagyok. A bizonyságtételekben egyértelműen előkerült, hogy azért maradtak velünk, mert "szeretettel fogadtak bennünket", "barátságosak voltak velem". A lelki fejlődés érdekében végzett igehirdetői tevékenység nem választható el a gyülekezetben lévő légkörtől. 

4, Az emberek különböző módon fejlődnek

Ezt figyelembe kell venni. Más-más életszakaszban a témákra való fogékonyság, a befogadás is eltérő lehet. A lelki fejlődés érdekében végzett szolgálatnál ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ráadásul a fejldődés nem csak életszakaszonként változik, hanem az üteme is eltér. Míg egyesek sokkal gyorsabban jutnak el egy-egy éretsségi szintre, addig némelyek igen lassan fejldőnek. Azt tapasztalom, hogy az ismétlés itt is sokat segíthet. 

5, Az egész emberre hat 

A tanításnak, igehirdetésnek az egész emberre kell hatnia. Tapasztalom, hogy kevés az amikor csak az értelemre akarunk hatni, de ugyan így kevés, ha csak az érzelemre hat. Az egész embert magában kell foglalni a lelki fejlődés érdekében végzett tanításnak. Vagyis az ember akarati, érzelmi és értelmi részére is. vagy másképpen mondva az agyra és a szívre egyszerre. 

6, Isten hatása nem nélkülözhető 

Valószínúleg ezzel kellett volna kezdenem! Meggyőződésem, hogy Isten munkája nem nélkülözhető ebben a folyamatban. A Lelke/Szelleme által tudja személyessé tenni az üzenetet és az alkalmazását is segíteni.  Isten hatását pedig nem tudjuk emberi módon pótolni. Szükségünk van arra, hogy az Ő Igéje ma is élő és ható legyen. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása