Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Revitalizálni a gyülekezet...hogyan?

2015. június 17. 13:19 - BenBacso

10_9_cc_everychurchrevitalize_549905649-331x221.jpgSzomorú tapasztalat, nem csak Magyarországon, hogy a gyülekezetek jelentős része fogyóban van. Pásztorok, presbiterek, vezetők gondolkodnak: mit lehetne tenni? 

Nem régen olvastam egy elgondolkodtató cikket a témában. 3 dolgot ír le a szerző Rob Hurtgen arról, hogy mit jelent revitalizálni a gyülekezetet. Az első dolog, a gyülekezet analízise vagyis szembenézni a realitásokkal. Ennek hasznos eszköze lehet egy SWOT analízis. Érdemes kvantitatív, számszerű adatokat is feltérképezni felekezettől függően (pl. Istentiszteleti látogatottság, konfirmálók száma, bemerítkezők száma stb.). Ezt évente egyszer-kétszer meg is szoktuk talán nézni, a beszámolók miatt. A kvalitatív, minőségi mutatókra viszont nem biztos, hogy elég hangsúlyt fektetünk (pl. hogy érzi magát a gyülekezetben, mikor volt utoljára "Isten élménye" stb.). Ezek összevetése pedig egy sokkal pontosabb képet adhatna. Segítségünkre lehetne egy pontosabb iránykijelölésben. 

A másik dolog, amelyet érdemes szem előtt tartani, hogy a megújuláshoz, megújult, feltöltődött vezetőkre van szükség. Nem könnyű egy gyülekezetben vezetőnek lenni, de ez a társadalom más területeire is igaz. A személyes megújulásra most nyáron kifejezetten jó lehetőség adódik. 

A harmadik dolog, amelyet érdemes szem előtt tartani és az erőt, a lelkesedést beosztani, hogy a gyülekezet megújítása hosszú folyamat. Inkább a maratonra hasonlít, mint a sprintre. Biztosan sokan vannak, akik szeretnének változást, de sokkal kevesebben hajlandóak tenni is érte. Fontos kérdés, hogy kész vagyok e kitartó lenni és a változást végig vinni? Sokan csalódottan ülnek a gyülekezet soraiban, mert ígértek már változást, volt amihez hozzá is kezdtek, de csak nagyon kevesen voltak elég kitartóak, hogy azt végig is vigyék. 

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.06.17. 19:05:58

Ez a téma engem is kb 20 éve foglalkoztat.

1. A statisztikák folyamatos figyelése segíthet, de ha nagy hangsúlyt fektetünk rá, akkor olyan lesz a gyülekezet, mint egy üzlet ahol a teljesítménytől függ az érték.

2. "a megújuláshoz, megújult, feltöltődött vezetőkre van szükség" A keresztény gyülekezetek ebből a szempontból önmaguk ellenségei. Nem lesznek új vezetők. Legalább is egyre kevesebb. A vezetők képzése nem a legjobb, és legtöbb esetben korlátozottak a lehetőségek. Mind az egyház, mind a gyülekezet, mind a potenciális jelölt részéről. A jelenlegi egyszemélyes lelkészi vezetés alkalmatlan új formák kipróbálására.

3. Ez a pont olyan, mint amikor mondasz valamit úgy, hogy közben nem is mondtál semmit.

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2015.06.18. 08:02:30

Figyelembe kellene venni, hogy mindenkinek van tanítása, kijelentése stb. az Úrtól. Ha odafigyelnénk erre, mindjárt nem lenne unalmas. Persze, hogy kifárad egy vezető, aki nem figyel a juhaira, csak a kötelességét végzi évek óta. Ebben is az Úr a példa: együtt élt a tanítványaival. Nem jött előadást tartani hét végén... És válaszolt a kérdésekre, ennek feltétele, hogy meg is hallgatta azokat. És mivel nem mi vagyunk az Úr, és rész szerint való az ismeretünk, nekünk is meg kellene hallgatni a padban ülőt. Arról nem is beszélve, hogy így nevelődünk. Amikor ránk bíznak végre valamit. Pld. azt, hogy egy bizonyságot elmondjunk. De nem csak. Az alázat mindenkit felemel végül. A vezetőket is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.06.18. 14:40:00

@stephy-alias:Nászta Katalin: "mindenkinek van tanítása, kijelentése stb. az Úrtól" És hogyan ellenőrzöd le, hogy tényleg az Úrtól van és nem valami saját agymenés? (1János 4:1)

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2015.06.19. 05:56:55

@sefatias: Meg kell vizsgálni. Ez a dolgunk. De ha soha nem mondhatja el, soha nem derül ki, és ő maga sem fejlődik a hitben. Ha nem az Úrtól van, akkor kiderül, és okosabb lesz mindenki. Szerintem így szolgálja minden a javunkat. A tanítvánnyá képzés része. Az 1 János 4:1 is erre int. Azt is meg kell vizsgálni, amit a tanító vagy pásztor mond. És az Ige a mérőzsinór. De ebben - véleményem szerint - az ismerkedési folyamat a lényeg. Aki tanul, az alázatos. Aki tud, az gőgössé válhat. És aki keres, afelől van reménység és gyúrható formában marad. Olyan vezetőkre lenne szükség, akinek van elég türelme, bölcsessége, hogy a tanítvánnyá lenni akarókat szelíden de határozottan terelgesse az Úr megismerésének irányába. És ez nem megy úgy, mint az iskolában, a katedráról. De még így is több lenne annál, ami most van, tisztelet annak a kevés kivételnek, ahol egészségesebben működnek a dolgok. Ha nem fogalmazhatom meg a félelmeimet, ha nem mondhatom el, mit gondolok, soha nem leszek sem kiigazítva, sem megerősítve. Hogy növekedhetnék így az Úrban?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.06.19. 07:16:00

@stephy-alias:Nászta Katalin: Szerintem ez sokkal bonyolultabb. Sok tanítót és a tanítását vizsgálták már meg. És mindig volt kétféle ember. Az egyik elfogadta, mint Istentől származót, a másik pedig eretneknek kiálltotta ki. És mindkét oldal képes volt bizonyítani a saját állításait a saját táborának. Például ezt a blogot baptista vallású emberek csinálják, és a baptizmus történelmét megvizsgálva láthatjuk, hogy kicsit több mint 100 évvel ezelőttig egy eretnek szektának tartották őket, amit persze "kellőképp" bizonyítottak is. És egyetemet végzett teológusok is voltak azok között, akik megvizsgálták ezt az egyházat és "könnyűnek találták". Igaz ma már nem ilyen időket élünk, és a baptista egyházat már nem tekintik szektának, de a kereszténység most is ugyanilyen, és tele van mindenféle tanítóval, akik az egymásnak ellentmondó tanaikat a Bibliából vezetik le. Ember legyen a talpán aki ezeket vizsgálva jó döntést tud hozni. Ugyanis miközben "mindenkinek van tanítása, kijelentése stb. az Úrtól" ezt a kijelentést, tanítást megkérdőjelezni már bűnnek számít. És nagyon kevesen vannak, akik emiatt meg merik vizsgálni ezeket a kijelentéseket, tanításokat

stephy-alias:Nászta Katalin · http://aharmadiknaponalegnehezebb.blog.hu 2015.06.19. 14:50:20

@sefatias: Igazad van, kevesen vannak. Hol mondta azt Jézus, hogy a világ szeretni fogja Őt, az övéit? Én is keresem azokat, akiket az igazság vonz, és nem az, amit mások jóváhagynak. (Mások, azaz a hivatalos státuszt nyert egyházak, ahol már "hivatalosságoktól" szerzett diploma menti fel az embert a vizsgálat alól.) Ezt gúnynak szántam. Vontam már kétségbe "látomást", "kijelentést", minden gőg nélkül, csupán mert 1. nem is igazolódott be, 2. aki kapta sem volt feddhetetlen, hogy kaphatott volna ilyet. 3. A megvizsgálás elmaradása is felelőtlenné tette szememben a vezetőt, vagy vezetőket. Azt hiszem, vállalni kellene az esetlegességeket, és ehhez inkább kis csoportra van szükség. Ott könnyebben kiderülhetnek a dolgok és megnyílhatnak az emberek. De tudom, hogy ez nagyon bonyolult.

Kiss László D. 2015.08.20. 18:56:50

Revitalizálni a gyülekezetet egy nagyon nehéz feladat. Én az alábbi pontokban ragadnám meg az elvégzendő feladatokat (Ezeket kizárólag pásztorok részére írom!) :
1. Isten erős indítattása van benned a megújulás/megujítás iránt.
2. Érett vezető vagy, aki megfelelően felkészítettél már a feladatra.
3. Csakis CSAPATBAN gondolkozz! Minimum 1-2 testvért állíts magad mellé akiknek a gondolkozása és a jelleme is kiállja a bibliai normákat/kritériumokat (1 Tim.3). Sokat legyetek együtt pl. hetente. Sokat imádkozzatok, beszélgessetek, ötleteljetek. Lehetőleg olyanokat válassz akiknek, ha van a házastársa is hasonló gondolkozású. A csapatodban az egyenlők közt az első szabály szerint viselkedj.
4. Az ötleteket át kell imádkozni, át kell beszélni és meg kell valósítani! A megvalósítás után ki kell értékelni a tapasztalatokat és ha hasznos volt, be kell vezetni.
5. Minden erőddel támogasd az istentisztelet minőségének emelkedését. Tanulmányozd nagyobb gyülekezetek alkalmait, vezettesd be magatoknál is a látottakat. A dicsőítő csoport fejlődése nem lehet kérdés, ajtonálló szolgálat, köszöntések, hirdetések megszervezése stb. Az istentisztelet ne felejtsd el hogy a gyerek csoportokban is zajlik. Folyamatosan támogasd a pici, gyerek, iskolás, tini, ifi csoportok vezetőinek a munkáját.
5. Hozz létre egy csapatot, akik az evangelizációk megszervezésével és lebonyolításával foglalkoznak - adj nekik munkát! Vagyis tartsatok olyan rendezvényeket, ahol eléritek a településetek gyerekeit, tinijeit, fiataljait, alkoholistáit, kismamáit, nyugdíjasait stb. stb. stb.
Szervezzetek minnél több közösségi és evangelizációs alkalmat.
6. Ne siess, kis lépésekben haladj. Ha a gyülekezetben komoly változtatásokra van szükség folyamatosan hordozd imában, azokat a személyeket, akik akadályozzák a változásokat. Soha ne panaszkodj! Légy bátorító, adj reményt az embereknek! Szervezd át a gyülekezetet barátságos gyülekezetté. Festess ki, renoválj, bővíts, helyezd át a szószéket stb. Mozgass meg ezekben a munkákban minnél több "padban" ülő testvért.
7. Tanulj meg evangelizálni (személyes), ha nem tudnál. Majd tarts kis csoportokban alkalmakat és készítsd fel a testvéreket az evangelizálásra. Minden vasárnapi igehírdetésben benne kell, hogy legyen határozottan az evangélium 5-10 mondatban.
8. Te magad is fejlődj. Válj jobb igehírdetővé. Gyakorolj a tükör előtt. Ha nem jó valami, a tükör azonnal leleplez! Válj Te magad is Aranyszájú Szent Jánossá!

Ha mindezeket megtetted, az már biztos, hogy már egy egészen más lelkületü gyülekezetet vezetsz. Sok erőt!

BenBacso 2015.08.21. 12:45:20

@Kiss László_Debrecen: Nagyon jó gondolatok! Köszönjük!
süti beállítások módosítása