Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Miért olyan nehéz változtatni?

2014. május 27. 09:24 - BenBacso

Megpróbáltam! Sóhajtanak fel sokan fáradtan és megtörten, amikor a változásról kezdünk beszélgetni. A változás ugyanis nehéz dolog. Még nehezebb egy olyan közösségben, szervezetben, amelynek már kialakult szokásai, jelentős és sikeres múltja van. Ilyenkor merül fel a kérdés: Kell egyáltalán változtatni?

1109_mgmt_change_630x420.jpg

A változásnak a célja nem önmagában van. Nem azért változtatunk, hogy változtassunk! A cél, hogy eredményesebbek és hatékonyabbak legyünk, azaz a helyes célokat tűzzük ki és azokat valósítsuk meg! Biztos hallottuk már: "Nincs értelmetlenebb dolog, mint hatékonyan csinálni olyasmit, amit egyáltalán nem kellene csinálni." (P. Drucker) Mégis sokan megteszik! A változás abban segít, hogy tudatosabban végezhessük ami a dolgunk! Akkor mégis mi a baj a változással? Nem akarunk eredményesebbek, tudatosabbak, hatékonyabbak lenni? Szerintem egy közösség, gyülekezet tagjai szeretnék a tudatosságot, az eredményességet, a hatékonyságot! Akkor, mi a baj?

Először is be kell látni, hogy ha sokba került, hogy eljussunk oda, ahol most vagyunk, akkor senki sem akarja azt hallani, hogy: "Gyerünk! Indulás tovább!".

Másodszor a változással szembeni ellenállásnak vannak nagyon is személyes okai. A kényelem, a megszokás, a rutin, igen nagy úr! A változás pedig bizonytalansággal, kényelmetlenséggel jár. Olykor bizonyos embereket azzal fenyeget, hogy háttérbe szorulnak.

Harmadszor ott van az, amikor a közösség nagy része nem érzi, hogy változtatni kell, mert nem érzik a "saját bőrükön" a problémát.

Látva, értve ezeket a problémákat, adódik a kérdés: akkor hogyan vigyek véghez változást? Erről írok jövő héten!

 

 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teodóra Hutzler 2014.05.28. 14:32:32

Teljes mértékben egyet értek veled, kedves Benjámin! Változtatni nem könnyű, de megéri! S nem kevés bátorságra van szükség ehhez a lépéshez. Akár az egyetemi stratégiákat nézzük, akár az élet más területét! Ha van egy jó célunk, s útközben kiderül, változtatni kell, akkor legyünk bátrak, s meglesz az eredmény is! Ez tapasztalat! :-) Főleg, ha a célt a Jóatyától kaptuk! S köztünk, keresztények közt szólva, nem is akarunk más célt, csak ami a "Főnöknek" is tetszik! :-)
süti beállítások módosítása