Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Egy meg egy több, mint kettő! Kiút a delegálási csapdából

2013. június 30. 18:56 - Kereso75

A százfős gyülekezet, amit most pásztorolok, annyi munkát igényel, amit három nap alatt el is tudok végezni hetente. Meglátogatok mindenkit, akit kell, felkészülök az igehirdetésre, vezetőkkel találkozunk ha olyan a helyzet. L.D. Campbell a TCMI teológia tanára beszélt így szolgálatáról, amit nyugdíjba vonulása után félállásban vállalt.

Előtte egy közel 3000 fős gyülekezet vezető pásztora volt, több mint 25 éven keresztül, miközben a gyülekezet 200 főről növekedett meg. Miért van, hogy eközben ennél kisebb, vagy hasonló méretű magyar evangéliumi gyülekezetek pásztorai állandóan túlterheltek, és alig győzik elvégezni a felmerülő feladatokat? Természetesen L.D. nem átlagos képességű, de meggyőződésem, hogy a választ nem feltétlenül itt kell keresni. Sokkal inkább a delegálási csapdahelyzetben, amiben sok pásztort látok vergődni.

Hogyan kerülheted el a csapdahelyzetet, amikor egy feladat elvégzése kevesebb energiát, és több érzelmi nyereséget jelent, mint ha tovább adnád? Könnyebb megcsinálni, mint továbbadni, illetve közben még jól is érezheted magadat, mert learatod mások elismerését, milyen odaszánt és szorgalmas szolgáló vagy.

delegalas_jpg.jpg

Ugrás a sötétbe

A növekedés akadálya sok esetben összefügg a kontroll kérdésével, amit Rick Warren úgy fogalmaz meg: "A növekedés érdekében a pásztornak és az embereknek is fel kell adniuk a kontrollból. A gyülekezetnek csökkenteniük kell a kontrollt a vezetők felett, a pásztornak pedig fel kell adni a szolgálatok feletti kontrollból."

Nem egy pásztortól hallottam már, azért nem kezdenek házicsoportokat, mert nem lehet őket kontrollálni. Ez kétségtelenül így van, ugyanakkor ez lényege a házicsoportoknak. Nem kontrollálnod, hanem vezetned kell a házicsoport vezetőket. Támogatást, erőforrásokat nyújtva nekik, segítve őket problémáikban. Adott esetben felismerve, kik azok, akik mégsem alkalmasak az elkezdett csoport vezetésére, és hagyni (vagy egy kicsit segíteni) egy-egy csoportot megszűnni is. Vezetők semmiképpen sem tudnak felnőni, ha felelősséget nem merünk rájuk bízni.

Amikor 1+1, több mint 2

Egy férfi megállt tankolni az útszéli benzinkútnál. Tankolás közben megdöbbentő látvány tárult elé. Két munkás dolgozott szorgalmasan az út szélén. Egyikük gödröket ásott, egymástól 6 méterre, míg a másik rögtön utána be is temette ezeket. Nem bírta ki, hogy oda ne menjen hozzájuk. "Ne haragudjanak, de ilyen értelmetlen munkát még soha sem láttam. Mi értelme ennek?" A válasz mellbevágó volt: "Ja, a brigádunk harmadik tagja, János szokta beletenni a fát a gödörbe, de ő ma beteget jelentett, és mi azért dolgozni akartunk."

egy_meg_egy_több_mint_kettő.jpgHogy hányan szolgálnak a gyülekezetben nem csupán számbeli kérdés. Mondhatnánk, ha most tízen szolgálnak, jobb lenne ha húszan lennének, hiszen kétszer annyi dolgot tudnánk megtenni. Nem csupán ennyi a különbség. Minőségileg lesz más a szolgálat. Megsokszorozódik a hatékonysága. Amikor visszajön a harmadik ember a brigádba, végre lesz értelme a munkának.

Mit ér az evangélista munkája, ha utána nincs aki tanítsa az embereket (Efézus 4:11-13)? Vagy nincs, aki együtt érezne velük nehéz helyzetekben, aki bátorítaná őket? Ha valakinek levágják az egyik kezét, nem az történik, hogy fele annyit tud elvégezni egy kézzel. Lesz egy csomó dolog, amit egyáltalán nem tud elvégezni! A gyülekezetnek egészen más lesz a minősége, sokkal inkább be tudja tölteni a célját, ha egyre többen és többen állnak be a helyükre. Arra a helyre, amit Isten eltervezett.

Add tovább tehát a szolgálatot azért is, hogy jobb legyen az elvégzett munka minősége. Paradox módon itt nehezebb helyzetben vannak azok, akiknek jók és széleskörűek a képességeik. Könnyen érezhetik úgy, hogy a zenéléstől, a gyerekeken keresztül az idősek között végzett szolgálatig tulajdonképpen egészen jól megállják a helyüket. Ne hagyd magadat meggyőzni a kedves, jószándékú testvérek által! Ha igaz az Ige, márpedig igaz, akkor mindezek egészen biztos, hogy nem a te feladataid. 

Pár éve magam is ebben a helyzetben voltam. Úgy alakult, hogy miközben nem főállású vezetőként rendszeresen prédikáltam, vezettem a dicsőítő csoportot, az ifjúságot, és egy házicsoportot is. Ezen kívül a gyülekezet vezetői csoportjának is vezetője voltam. Mára van két dicsőítésvezetőnk, ifjúsági vezetőnk, illetve a műszaki feladatok vezetésére is sikerült alkalmas embert találni. Nem csupán kevesebb feladatom lett, de őszintén szólva jobb lett mindezek minősége is. Ma az egyik legfontosabb feladatomnak a havi egyszeri vezetőképzőt tartom. Érdemes elindulni ezen az úton!

Klaus Douglas így fogalmazta ezt meg: "A lelkészek központi szerepüket, arra kell, hogy használják, hogy ezt a központi szerepüket megszüntessék." Mi az, amit a szolgálat továbbadásáért, meg tudsz tenni? Az általános szabály, ha valamilyen megbeszélésen, csoportban, szolgálatban nem elengedhetetlen, hogy benne legyél, ne legyél benne. Inkább támogasd, segítsd a vezetőjét! Annál is inkább, mert az ApCsel 6 szerint van egy elhívásunk, az imádság és az ige szolgálata, amibe viszont ideje lenne még többet fektetnünk.

További ajánlott olvasmányok a témában:  Klaus Douglas: Az új reformáció, John Maxwell vezetés témájú könyvei.

Erről a témáról Megmondom blog is írt a Lelkipásztor központúság felszámolása címmel.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss László D. 2015.11.20. 16:49:32

Tisztelt 'kereső"
Csak annyit akarok kérdezni, bár ez egy nagyon régi cikked, hogy az említett L.D. Campbell a TCMI teológia tanára valóban a delegálást jelölte meg, mint eszközt arra, ahogy Ő a gyülekezeteket legyen az 3000 vagy 100 fős vezeti? Azért kérdezem, mert szeretnék egyik szolgálatomban utalni erre, de nem akarok mellélőni. Válaszod köszönöm.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2015.11.20. 17:46:18

@Kiss László_Debrecen: LD-vel nem kifejezetten erről beszélgettünk, viszont ismerek más nagy gyülekezeti pásztort is, ahol nyilván másképpen egyszerűen nem is lehet vezetni. De a lelkészi szerep felfogása amit elmondott egyértelművé teszi, hogy nem mindent ő akart csinálni. Ezt kell leginkább tisztázni. Perszer a gyakorlatban nagyon nehéz aztán megvalósítani. Folyamatosan biztatni, motíválni embereket is komoly erőfeszítést igényel (rövid távon még lehet többet is, mint megcsinálni helyettük dolgokat), szóval ez nem arról szól, hogy mi a könnyebb, hanem mi hatékonyabb, mi a jobb út.
süti beállítások módosítása