Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Interjú: A keresztény vezetéselmélet biblikus tudomány

2013. február 18. 05:45 - Kereso75

Heizer.jpgInterjú Heizer Tamással, a Barnabás Csoport igazgatójával

- Heizer Tamásról néhány évvel korábban mindenkinek a zalaegerszegi baptista gyülekezet megalapítója, pásztora jutott eszébe. Ma viszont a Barnabás Csoport munkatársa vagy. A szolgálatot bemutató honlap nyitóoldalán is Veled találkozik először a látogató. Hogyan „keveredtél” erre a területre?

- Amikor elhívást kaptam a zalaegerszegi gyülekezet alapítására, a Barnabás Csoport szervezésében indult egy hároméves képzés, amibe én is bekapcsolódtam. Az előadókat is ők biztosították, emellett egy mellém rendelt mentoron keresztül sok személyes segítséget, bátorítást kaptam a szolgálatban. Később felkértek, hogy legyek a kuratórium tagja, alkalmanként segítettem néhány képzésben. Szépen lassan a szolgálatom része lett a Barnabás Csoport munkája, félállású munkatárs lettem, miközben Zalaegerszegen is szolgáltam tovább. Ezzel párhuzamosan vezetéselméletet hallgattam a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Vezetőképző Intézetében. Szerettem a gyülekezetet, és meg voltam győződve arról, hogy többre van szüksége, mint egy fél állású pásztorra. Ezért döntenem kellett, meg kellett értenem, hogy Isten milyen irányba vezeti az életemet tovább. Sokat imádkoztam, kerestem Isten akaratát. A gyülekezettel, presbiter társakkal is folyamatosan és őszintén beszéltünk ezekről a kérdésekről. Végül abban kaptam békességet, hogy a Barnabás Csoport munkatársaként, keresztény vezetők képzésében, mentorlásában kell tovább dolgoznom.

- Zalaegerszegen letelepedtél, gondolom, érzelmileg is kötődtél a közösséghez. Nehéz volt az elszakadás?

- Sem nekem, sem a családomnak, sem a gyülekezetnek nem volt könnyű. A vezetők többször megpróbáltak meggyőzni, hogy maradjak. Az átállást könnyítette, hogy nem egyik napról a másikra jöttem el Zalaegerszegről. Mivel felelősséget éreztem a gyülekezetért, a kapcsolat megmaradt. Mint ügyintéző lelkipásztor, vagy ha úgy tetszik, mentor, mindvégig ott álltam mellettük, mögöttük, amíg megtalálták azt a munkatársat, aki vezetőként teljes idejében a gyülekezetért dolgozik, szolgál.

- Térjünk át az új szolgálati területedre. Nyilván nem véletlen a névválasztás. Mire utal a Barnabás elnevezés?

- Barnabás azt jelenti: bátorítás fia. Az újszövetségből ismerjük Barnabást, aki olyan nagyszerű vezetőket nevelt ki, mint az egyik evangélium szerzője, János Márk, vagy Pál apostol. Egy igazi „melléálló” ember volt, támogató, mentor. A Barnabás Csoport ehhez hasonlóan azokat szeretné támogatni, akik a frontvonalban vannak. Nem mi akarunk az első sorban állni, hanem a háttérből akarjuk segíteni a vezetőket.

- Mentor, coach, tréning. Ilyen és hasonló szavakkal találkozik, aki a Barnabás Csoport honlapját böngészi. Az üzleti tanácsadók szájából hallhatunk leggyakrabban ilyeneket. Egy-egy „régivágású” gyülekezetben nem kapjátok meg néha, hogy világi tudományokkal akarjátok a gyülekezetet „megfertőzni”?

- Egyre kevésbé jellemző. A vezetéselmélet olyan tudomány, aminek nem csak a gyülekezet falain kívül van helye. Sőt, pont az ellenkezője igaz. A Biblia sokkal nagyobb hatással van a vezetéselméletre, mint azt sokan gondolják. Sok vezetés elmélettel foglalkozó szakember élőhitű keresztyén, és ez felismerhető abból, ahogyan vezetői problémákat megközelítenek, amilyen eszközöket ajánlanak. Egy konkrét példa: a szolgáló vezetés, amit Jézus és az apostolok tanítottak, szinte minden sikeres szervezetnél megjelenik. Isten Igéje arra bátorít bennünket, hogy mindent vizsgáljunk meg, ami jó, azt tartsuk meg, ami rossz attól tartózkodjunk. Miért ne alkalmaznánk akkor a gyülekezetben mindazt, ami jó? Ha valaki bármilyen mesterséget, szakmát szeretne elsajátítani, iskolába jár, elméletet tanul, majd a gyakorlatban ellesi a fogásokat egy tapasztalt mester mellett. Majd elkezd dolgozni a keze alatt, amíg alkalmassá nem válik az önálló munkára. A tanulást és a folyamatos, tudatos fejlődést soha nem lehet abbahagyni, ha valaki egyről a kettőre akar jutni. Ugyanígy működik ez a gyülekezetben, és a vezetés területén is. Elméleti alapokra van szükség, amire aztán egy kipróbált vezető segítségével építkezni lehet. A sikeres gyakorlati munkában, szolgálatban pedig nagy segítség egy bátorító mentor, coach támogatása. A coach az a személy, aki segít átlendülni a holtpontokon. Külső szemlélőként képes más perspektívából látni és láttatni a dolgokat a mentorált személy számára. Elméleti tudása és tapasztalatai, személyisége, adottságai együttesen teszik alkalmassá arra, hogy a háttérből támogasson másokat.

- Mi kell ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen?

- A gyülekezetben az elhívás az origó. Emellett akkor tud valaki jó vezető lenni, ha szereti azokat, akiket vezet, és ért ahhoz, amit csinál. Ennek érdekében képeznie kell magát. Ugyanakkor nem elhanyagolható a személyiség, a jellem, a szív sem. A vezető a szolgálata során hatást gyakorol másokra. Fontos, hogy tisztában legyen a saját erősségeivel, gyengeségeivel, lehetőségeivel.

- Fel tudnál-e eleveníteni a közelmúltból egy „sikersztorit”, amikor a segítségetek, szolgálatotok fejlődést generált egy gyülekezet vagy egy vezető életében?

- Ez a szolgálat a diszkrécióra épül, ezért konkrétumot nem említhetek. Nagyon örülök annak, hogy a közelmúltban egy kis evangéliumi közösségben, ahol sok felgyülemlett probléma volt, olyan fejlődést, átalakulást tudtunk katalizálni, ami egészen új pályára állította a gyülekezetet. De van olyan nagy református gyülekezet is, ahol egy komplett egy éves vezetőfejlesztési programot csinálunk végig a presbitériummal. Több lelkipásztorral vagyunk mentori és coaching kapcsolatban. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Barnabás Csoport egy olyan felekezetközi misszió, ami teológiailag megalapozott szolgálatot végez, de nem teológiai területen nyújt képzést. Elsősorban vezetői kompetenciákat fejlesztő tréningekkel segítünk.

- Milyen típusú programokkal tudtok segíteni egy gyülekezetnek, ha hozzátok fordul segítségért?

- Gyülekezetre és személyre, vezetői csoportra szabott programokat tudunk felkínálni. Ahhoz, hogy megértsük, miben tudunk segíteni, először egy igényfelmérésre van szükség, esetleg egy gyülekezeti diagnózisra. Fontos, hogy az eredményes munkához elkötelezettségre és időre van szükség. Havi 1-2 napot mindenképpen rá kell szánnia egy vezetőségnek, vagy egy mentorált személynek a közös munkára. De egy-egy alkalommal szükség lehet akár 3 napos, hosszú hétvégés tréningekre, elvonulásokra is.

Heizer Tamás – életút

Heizer Tamás 1994-től 2008-ig gyülekezetalapító lelkipásztorként szolgált. 2006-ban csatlakozott a Barnabás Csoporthoz, melynek 2010-től igazgatója.  A Baptista Teológiai Akadémián lelkész-teológus diplomát szerzett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Vezetőképző Intézetében menedzsment tudományokat folytatott. 1989-ben házasodtak össze Zsófival, aki zongoratanár. Három gyermeket nevelnek: Balázst (1992), Blankát (1995), és Leventét (1997). Nagyon szeret olvasni, biciklizni, családjával „lötyögni”. Hisz abban, hogy a gyülekezetnek nincs alternatívája a Földön, mert JEL a társadalomban, ami bizonyítja, hogy Jézus Krisztus meghalt és feltámadt értünk emberekért. A keresztyénség pozitív társadalmi jelenléte viszont a vezetők egészségén múlik, ezért örömmel vesz részt vezetők képzésében, mentorlásában és támogatásában.

A Barnabás Csoport főbb szolgálati területei

  • Keresztyén vezetés kurzus  (megérteni és újragondolni a keresztyén vezetés lényegét).
  • Céltudatos vezető kurzus (visszatalálni személyes elhívásunk lényegéhez,  és megfogalmazni Istentől kapott látásunkat szolgálatunkkal kapcsolatban).
  • Céltudatos gyülekezet kurzus (visszatalálni a gyülekezet küldetésének szívéhez,   újrafogalmazni a látást, és kialakítani egy ennek megfelelő stratégiát).
  • A vezető lelki formálódása (előmozdítani, hogy miközben vezetők másokat szolgálnak, Krisztusban maradjanak, és maguk is folyamatosan formálódjanak).
  • Egészséges vezetői csapat (csapatépítő tréning).
  • Mentori kapcsolatok (segíteni vezetőket abban, hogy az Istentől kapott látásuk irányába fejlődjenek ők is és gyülekezeteik is).
  • Gyülekezeti diagnózis (átfogó kép a gyülekezet erősségeiről és gyengeségeiről, hogy előmozdíthassuk annak  egészségesebb  és gyümölcsözőbb életét).
  • Felekezeti szintű stratégiai tanácsadás (segíteni felekezeti vezetőket abban, hogy megfogalmazzák Istentől kapott látásukat, kiértékeljék közösségük jelenlegi helyzetét, és megfogalmazzák stratégiai terveiket, hogy az általuk vezetett felekezet elérje Isten céljait a mai társadalomban).
  • Gyülekezetalapítók képzése
  • Posztmodern világ (gyülekezeti élet és evangélizáció posztmodern kultúrában).

Mórocz Milán

Bővebb információ: http://www.barnabascsoport.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása