Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Ron Edmonson: 7 dolog, amivel minden gyülekezeti vezetőnek fel kell hagynia

2012. december 21. 14:34 - Kereso75

stop_tábla.jpgSok szenvedő gyülekezeti vezetővel találkozom. Legutóbbi felmérésemből, mely a lelkipásztorok lelkiállapotát hÍvatott feltárni, kiderül, igen komoly problémák akadnak a gyülekezetek vezetői között.

Gyakran kívántam, bárcsak személyesen szólhatnék minden egyes vezetőhöz. Voltak dolgok, melyeket a nehezebbik úton, saját hibáimból tanultam meg. Hét dolog ezekből, amivel minden gyülekezetvezetőnek fel kell hagynia:

1. Egymás sikerességének méricskélése: A te vezetési stílusod nem összehasolítható máséval. Nem is arra lett tervezve. Olyan dolgokban leszel sikeres, amikben más nem. Némely dolgok láthatók és mérhetők, mások viszont nem. A cél az kellene hogy legyen, hogy a lehető legjobb vezető legyél, valamint hogy sikered az alapján legyen megállapítható, hogy mennyire rendeleld alá magad annak a vezetői szerepnek, melyet Isten tervezett számodra.

2. Mindenttudónak tettetés: Létezik egy, a gyülekezetvezetőkkel szembeni jogtalan elvárás, miszerint minden élethelyzetre válaszokkal tudnak szolgálni. Most komolyan, ez mennyire jön össze neked? Minél előbb ismered be, hogy nincsen mindenre megoldásod, a vezetői csapat annál előbb nekiláthat befoltozni a lyukakat.

3. Népszerűségre törekvés: Ha népszerű akarsz lenni, legyél celeb. Ha pedig vezető, legyél állhatatos a kemény feladatok elvégzésében, hogy eljuttattasd az embereket ahova el kell (és ahova valószínűleg el is akarnak) jutniuk, de talán ellenállást tanúsítanak. Vezetőnek lenni, ilyen szempontból magányos szerep, erre készülj fel!

4. Egyedül vezetni: Csak mert a vezetőnek lenni magányos szerep, nem jelenti azt, hogy egyedül kell dolgoznod. A jó vezető törődő emberekkel veszi magát körül, olyanokkal, akik felelősségre vonhatják, akik acélosítják jellemét és hitét. Ha hajlamosságot mutatsz arra, hogy eltávolodj másoktól, állj meg, és nyújtsd ki kezed valaki felé. Vállald annak kockázatát, hogy sebezhető légy és letehesd felelősségeid súlyának egy részét.

5. Úgy tenni, mintha nem éreznél fájdalmat: Amikor elárulnak azok, akikben megbízol, amikor vezetői csapatból ellened lázadnak, vagy ha úgy tűnik több ellenséged mint barátod van, fájdalommal jár. Ne tegyél úgy, mintha nem így lenne. Síró kisded módjára ugyan nem leszel jó vezető, de valahol muszáj megosztanod fájdalmaid.

6. Minden eshetőség kézben tartása: Három ok, hogy miért ne: 1. Nem működik. 2. Másokat korlátoz. 3. Nem helyes. A vezetőség nem az irányításról szól, hanem a kapcsolati tőkéről. Ha másokat irányítasz, korátozod képességeiket. Ha hatalommal ruházod fel az egyéneket (felhatalmazó vezetés), felelősséget bízva rájuk, akkor együttes képességeik jelentik csak majd a korlátot. A számokban erő van.

7. A kiégés jeleinek figyelmen kívül hagyása: Eljön még az a pont vezetőséged alatt, amikor változások nagy szelein átvitorlázva, kapcsolati különbözőségek okán, esetleg a vezetői pálca súlya miatt a kiégéssel kell szembenézned. Amikor több negatív mint pozitív gondolatod lesz, amikor a nyomás elviselhetetlenné válik huzamosabb időre, vagy a vezetés negatív irányba befolyásolja testi, lelki egészséged, kapcsolataid, ideje segítséget keresni.

Légy őszinte: neked mivel kell felhagynod?

Az eredeti angol cikk:http://www.ronedmondson.com/2012/04/7-things-every-leader-needs-to-quit.html

Fordította: Vajda Gábor

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása