Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Hogyan segíthetsz megoldani konfliktusokat a gyülekezetben?

2012. november 26. 12:14 - Kereso75

konfliktus.jpgTalán még a ti gyülekezetetekben is előfordulnak konfliktusok. Legalábbis, ha egynél több tagja van a gyülekezetnek. Az egészséges konfliktusmegoldásnak vannak olyan alapelvei, melyek segíthetnek, hogy a konfliktusokat építő módon oldhassuk meg.

Avatkozz be minél korábban

Menj, és minél hamarabb beszélj az érintettekkel, mielőtt a konfliktus tovább fokozódik. Még akkor is, ha nem tudod, hogy mit tettél, de észrevetted, hogy valaki furán viselkedik. Nincs vesztenivalód. Kérdezd meg: megbántottalak? Van valami probléma köztünk? Még ha nem is a válasz, azt fejeztem ki, érdekel, mi van veled. Jézus mondta: "Ha tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott jut eszedbe, hogy atyádfiának valami panasza van ellened,  hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb atyádfiával, és csak azután térj vissza, s vidd fel ajándékodat. Békülj meg ellenfeleddel hamar, amíg az úton együtt van veled, hogy át ne adjon ellenfeled a bírónak, a bíró pedig a szolgának, és így börtönbe kerülj." (Máté evangéliuma 5,23-25)

A megoldásnál a problémákra koncentrálj, ne a személyekre

Ha már emberek közötti a konfliktus, nem csak a probléma a kérdés, meg kell próbálni megtalálni, mi is volt eredtileg a probléma, a konfliktuforrás. Mik a jelei, ha már túl mentetek ezen a határon? Amikor már a másik minősítgetése van terítéken. Ez az ember ilyen vagy olyan. Ne felejtsétek el, újra megkeresni a problémát!

Biztosítani kell mindkét fél számára három alapvető tényezőt a megoldás során

Ismerd el, nem tragédia, ha konfliktusunk van

Keresztények között különösen fontos, mert a konfliktus maga is problémát jelent. Hogy lehet egyáltalán miköztünk konfliktus, hiszen mindketten keresztények vagyunk? Éppen ezért sokszor megpróbáljuk elrejteni a konfliktust. Ha pedig elrejtjük, lehetetlen megoldani.

Ki kell mondani, bizony előfordulhat konfliktus. Nem vagyunk ettől rossz keresztények. Csak meg kell oldanunk. Ha vezető vagy egy csoportban, akkor különösen fontos, hogy lehetővé tegyük a konfliktus beismerését.

Nem élhet vissza senki az erőfölényével

Ha cápa vagyok (lásd a 2. tanítást) a konfliktusmegoldás során, úgy érezhetem, csak én nyerhetek, csak én győzhetek. De ha meg akarom oldani a problémát, mindkettőnknek egyenlő erősnek kell, hogy érezzük magunkat a megoldás során.

Gyakori, hogy egy konfliktus helyzetben az egyik fél sokkal jobban tud beszélni, mint a másik. Hadd általánosítsak most egy kicsit. Jellemzően a nők jobbak a szóbeli kommunikációban. Nem csoda, hiszen annyit gyakorolják :). Ha valakivel konfliktusom van, akinek nincs ilyen szóbeli tehetsége, mert csöndesebb típus, ha élőszóban beszélünk, gyengének fogja érezni magát. Könnyen el tudom a szavaimmal hallgattatni. Fiatalként azt hittem, hogy ezzel nyertem, de valójában ez nem győzelem. Nem szűnt meg a konfliktus. Túl erős voltam, ő túl gyenge. Ha tényleg meg akarom oldani, önkéntesen korlátoznom kell magamat. Kevesebbet beszélni, inkább hallgatni. Adni neki időt, hogy gondolkodjon a válaszain. Akár írja le, amit szeretne elmondani, vagy hozzon valakit magával. Csak akkor lesz kommunikáció, ha egyenlők az erők. Logikusan nem így gondoljuk. Pedig attól igaz.

Nem kell félned, mi történik a konfliktus után

Jézus Krisztus bátran felvállalta az ütközést a tanítványaival (lásd a 2. tanítást), mégis biztosak lehettek abban a tanítványok, Jézus nem szakítja meg velük a barátságát. Tudnod kell a konfliktus rendezése során, lehet, nem fogunk egyet érteni, de nem foglak bántani semmilyen módon, sem mint vezető, sem mint pásztor. Nem fogom elmondani senkinek, amit mondtál. Érezhetsz egyfajta biztonságot.

Meglepő, de saját magadtól is meg kell védened magadat. Vannak emberek, akik nagyon dühösek lesznek a konfliktushelyzetekben. Ezért nem mernek aztán felvállalni konfliktust, mert szégyellik, hogy kijönnek a sodrukból. Ha egy problémáról beszélsz velük, tudniuk kell, nem lesz belőle baj. Ha túl érzelmi lesz a konfliktusmegoldás, akkor megállunk. Vagy előre leírhatod, mi a problémád, esetleg tényleg hozz el magaddal valakit.

Ajánlj különböző lehetőségeket a megoldásra!

Amikor elindul a konfliktus sokféle lehetőség látszik a megoldásra. Ahogy haladunk előre, egyre inkább nehéznek érezzük a megoldást. Szinte már csak a "vagy te mész el, vagy én" látszik járható útnak. És könnyen leszűkülnek egészen idáig a konfliktushelyzetek. Ezért is nagyon fontos, hogy minél hamarabb lépjünk a konfliktus megoldásának irányába (lásd az első tanításban). Az elején, tényleg sokkal könnyebb észrevenni a többféle megoldási lehetőséget. Emlékeztetesd magadat újra és újra! Nem csak egyféle megoldás létezik.

Vond be a megoldásba az összes felet

Próbálhatunk megoldani konfliktusokat az érintettek teljes köre nélkül is. Lehet, kiosztod a megoldást külön-külön a számukra. Neked ezt kell csinálnod, a másiknak meg azt. Nem jó felvállalni ezt, mert együtt kell, hogy megtalálják a megoldást, különben csak téged fog foglalkoztatni a probléma tényleges megoldása. Nem mondhatom meg én a megoldást, együtt kell kitalálniuk, mit lenne jó tenni. Késztesd arra az embereket, hogy kötelezzék el magukat egymás felé.

Nézz a szemükbe, és kérd meg őket, hogy mondják ki: "Megígéred, hogy nem teszel többet ilyet?" Akár más emberek előtt. Nagyon fontos lépés, hogy segítve legyenek abban, ragaszkodni tudjanak a megoldáshoz. Volt ilyen már a mi gyülekezetünk életében is, és jó volt megtapasztalni, tényleg segített ez a megoldásban. Ne légy közvetítő!

Ha konfliktus van két fél között, nem szabad bedőlni annak, hogy engem használ két ember, vagy csoport az egymással való beszélgetésre. Elkezdheted játszani a közvetítőt, de ha megengeded, hogy erre használjanak, te kerülsz a konfliktus közepére, és végül mindkét fél rád fog haragudni. Soha ne tedd!

Helyette vedd őket rá a kommunikációra. Tegyenek úgy, mint érett keresztények. Tudasd velük, hogy nem fogsz  helyettük beszélni a másik féllel: "Neked kell elmenned, beszélned vele. Elkísérlek, ha segít." Ezt tényleg érdemes vállalni, bármilyen esetben. Arra viszont ne legyél nyitott, hogy a feleket külön-külö meghallgasd, és közvetíteni órbálj közöttük.

A cikkben hivatkozott tanításokat a Békevár gyülekezet honlapján meghallgathatod.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

larababa 2016.09.10. 18:20:27

Kiváló írás! Húsz évig oktattam vezetési ismereteket. Az egyházak "őrállóinak" nagy szüksége lenne néhány alapvető ismeretre a vezetésről, mindenekelőtt pedig a Bibliában foglalt feladatokról.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2016.09.10. 21:54:50

@larababa: Köszönöm. Pontosan ezért kezdtem a blog írásába évekkel ezelőtt, mert látszik, hogy sok lelkésznek nem a jószándékával, vagy a lelkületével lenne baj, egyszerűen nincsenek vezetői ismeretei kellő mélységben.
süti beállítások módosítása