Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Mit tehetünk, ha a gyülekezetünkből folyamatosan elköltöznek a fiatalok?

2012. május 14. 08:00 - Kereso75

Az elmúlt időszakban több gyülekezet vezetőjével beszélgettem arról, hogy gyülekezete missziójának komoly korlátjává vált, hogy a gyülekezetben felnövő fiatal generáció nagy többsége (min 70 százaléka) Budapest környékére vagy éppen külföldre költözik. Az éveken át virágzó ifjúsági munka gyümölcse nem náluk jelentkezik. Ilyen jelenséget kisebb falusi gyülekezetek nyilván sokkal erőteljesebben, a nagyobbak a már említett 70 százalékos mértékben tapasztalják meg.

Természetesen ez közvetlenül összefügg a társadalmi méretekben is tapasztalható elvándorlással, melyről az alábbi képen láthattok Magyarországi közelmúltbeli adatokat. (A képre kattintva nagyobb méretben is látható).


Mit lehet tenni a kesergésen túl? 

Gondoljátok végig, hogy a gyülekezetetek tudna-e más korosztályok felé is jobban nyitni! Mire gondolok? Ilyen módon jutott el például a mi gyülekezetünk arra, hogy óvodát indít. Azokat a fiatal családokat érhetjük ugyanis így el, akik már a településünkön maradás mellett döntöttek.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Guszti · http://nagygusztav.hu 2012.05.15. 08:07:27

Nálunk (Kecskeméten) eleve a fiatal házas korosztály volt a domináns. De az óvoda tovább erősítette ezt a tendenciát.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.05.15. 10:45:59

@Nagy Guszti: A ti kecskeméti példátok is inspiráló volt a számunkra. Köszönjük!
süti beállítások módosítása