Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Fontos, vagy egyszerűen sürgős?

2011. március 19. 20:03 - Kereso75

Azt hiszem mindannyian küzdünk az időbeosztással. Kis kaposvári pásztorkörünkben újra és újra visszatérő téma ez. A "sűrgős dolgok zsarnoksága" sokszor hatalmába kerít bennünket. Nagy segítség lehet a feladatok kategorizálásban az az egyszerű táblázat, amit Stephen Covey állított össze:

 

1. negyed

Sürgős

Fontos

2. negyed

Nem Sürgős

Fontos

3. negyed

Sürgős

Nem fontos

4. negyed

Nem sürgős

Nem fontos

 

Aszerint kellene sorba rendeznünk  feladatainkat, hogy melyik negyedbe esnek:

1. negyed: Fontos és sürgős. Ezek a feladatok legyenek az első számú prioritásaink. A tennivalók listáján csak az első helyekre rakhatjuk őket. Fontosak és még ma meg is kell csinálnunk őket. Nem halogathatjuk.

2. negyed: Fontos, de nem sürgős. A holnap feladatai. Fontossági sorrendben a második legfontosabb dolgok. Lehet nem lesz rögtön következménye, ha elmulasztjuk, de hosszabb távon szembe kell majd néznünk a hatásaival. Ilyen lehet vezetők számára például a folyamatos tanulás vagy éppen a pihenés és a család elhanyagolása.

3. negyed: Sürgős, de nem fontos. Ezek azok a feladatok, amik lehet, hogy valaki más számára sürgősek, de nem fontosak a mi számunkra. Ezek már csak a harmadik helyre kerülhetnének. A legtöbb email, vagy a mostanában divatba jövő közösség média (iwiw, facebook) kommunikáció is ebbe a kategóriába esik. De ilyenek azok a nagyon sürgős telefonhívások is, amikor mások valaki telefonszáma iránt érdeklődnek, és még sorolhatnánk. Praktikusan, ha például számítógépen dolgozol, készülsz egy igehirdetésre zárj be, minden olyan programot, ami elvonhatná a figyelmedet.

4. negyed: Nem sürgős és nem is fontos. Ezeket a dolgokat a legjobb ha egyszerűen törlöd a napi teendőid közül. Ilyen lehet a túlzásba vitt információ begyűjtési kényszer: megnézni a híradót, miután végigolvastad az összes fontos hírt már az Interneten is. Sokszor ebbe a kategóriába tartozik a céltalan TV nézés is. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása