Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Képezzünk utódokat! 1. rész

2009. május 02. 08:55 - Kereso75

Isten azt tanítja, hogy felelősek vagyunk azért, hogy továbbadjuk tudásunkat a nálunk fiatalabbaknak. Mindannyiunkat terhel ennek felelőssége, nemcsak szülőként, hanem Isten egyenként megbízott ezzel minket, sőt pásztorok esetében ez a feladat rendkívüli súllyal esik latba. Isten arra hívott el bennünket, hogy átadjuk az utánunk következő generációnak mindazt, amit nekünk megmutatott.

Mit is kell átadnunk? Tudást, látókört, meggyőződést, megszerzett képességeinket és jellemet.

Jézus kézzel fogható példát szolgáltatott mindegyikre tanítványai képzése során. A legutóbbi 27 évben a saddleback gyülekezetben erre az öt alapkőre építettünk. Amikor üzenet megosztására készülök, ezt az öt elvet figyelembe veszem. Nem kell lelkipásztornak lennünk ahhoz, hogy másokat segítsünk e területeken növekedni. Tanároknak, felügyelőknek, szülőknek, és akár gyülekezetbeli idősebb barátoknak ezen öt alapelvet át kell adniuk a fiatalabb generációnak.

1. Segítsük tudásukat gyarapítani!

A Péld 16:16-ban az áll: „mennyivel jobb bölcsességet szerezni, mint aranyat, és értelmet szerezni, mint színezüstöt”. Más szóval, jobb okosnak lenni, mint gazdagnak. Jobb a tudás mint a pénz.

Hogyan segítsük gyerekeinket vagy serdülőket tudásuk gyarapításában? Lehetőségek széles palettájáról válogathatunk. Elvihetjük őket magunkkal kirándulni, utazni. Vagy menjünk együtt könyvtárba. Ajánljuk figyelmükbe az általunk nagyra értékelt könyveket. Én egy több mint tízezer kötetes könyvtárat hagyok a gyermekeimre. Miért? Mert nekem szívügyem, hogy továbbörökítsem, ami számomra fontos.

Mindemellett a legfontosabb módja, ahogy a tudást a következő generációnak átadhatjuk, hogy ha a mi tudásszomjunkat látják. A tanulás ragályos. Akarnunk kell tanulni. Legyünk ebben példaképek. Vezetőként legyen ez második természetünk. Minden vezető egyben tanuló is. Én ezt már évek óta mondom munkatársaimnak.

Melyik tudás megszerzése a legfontosabb? Az istenismereté. A Biblia azt mondja a Péld 1:7-ben: „az Úrnak félelme az ismeret kezdete”. Természetesen emellett minden másnak az ismerete is fontos. Sőt tulajdonképpen Isten is pártolja, hogy az ismereteink és tudásunk a lehető legszélesebb körű legyen, de úgy, hogy Őt mindennél jobban ismerjük. Isten ismerete a legfontosabb ismeret, amit a következő generációnak átadhatunk, sőt mit több ez szolgálatunk egyik meghatározó része.

2. Segítsük látókörüket szélesíteni!

Mi a látókör? A látókör az jelenti, hogy az életet Isten szemszögéből nézzük. Természetünktől fogva nem így nézzük a dolgokat. Mi alapjáratban az életet saját szempontjaink szerint nézzük, és ez okozza az összes problémát.

A „szemszög” válaszol az élet „miért” kérdéseire, míg a tudás a „mi” kérdésekre. Minél inkább Isten szemszögéből nézzük az életet, annál inkább megvilágosodik előttünk, hogy miért történik ami történik.
Hogyan segíthetünk másokat abban, hogy jó szemszögből szemléljék a dolgokat?
•    Ismertessük meg velük a Bibliát! – Segítsünk abban, hogy bibliaolvasóvá váljanak, mert Isten szempontjai az Igében tárulnak elénk.
•    Mutassuk be őket bölcs embereknek! – Az életminőségüket az általuk választott kapcsolatok határozzák meg.

(folytatás következik)

Rick Warren

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása