Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Hogyan késztessünk másokat a szolgálatban való részvételre?

2009. április 14. 17:57 - Kereso75

A legértékesebb ajándék, amit a gyülekezetünknek ajándékozhatunk az időnk. Ha valaki azzal fordul hozzám, hogy „lelkész úr, minden héten 4 órát a gyülekezeti munkával tudok tölteni”, akkor a legutolsó dolog, amit számára ajánlok, hogy vegyen részt valamilyen bizottságban.

A bizottságok megvitatnak és érvelnek, a szolgálatok tevékenykednek és cselekszenek. A testületek fenntartanak, a szolgálatok szolgálnak. A testületek beszélgetnek és latolgatnak, míg a szolgálatok segítenek és gondoskodnak. A csoportok kivesézik, míg a szolgálatok kielégítik a szükségleteket. Fordítsunk a lehető legkevesebb energiát a fenntartásra, hogy minél több időt szentelhessünk a szolgálatnak.

A fenntartás gyülekezeti munka: költségvetés, épületek és szervezeti ügyek. A szolgálat a gyülekezet munkája. Minél több embert vonunk be a fenntartásba, annál többet vonunk el a missziótól.

Saddleback gyülekezetben nincsenek bizottságok, viszont van 150 különböző, gyülekezeti tag alkotta missziós csoport. A gyülekezet alkalmazottai végzik a fenntartást, és a tagok által szervezett szolgálatoknak nagy örömére van, hogy az általuk önként feláldozott időt a tényleges misszióra fordíthatják.

A hatékony szervezet kialakítása érdekében jobb a szolgálati beosztásokat mellőzni, már csak az alábbi okokból is:

  • Elkerülhető a személyes harc, és nem vonzzuk azokat, akiket csak a hatalom és csillogás érdekel.
  • Az új szolgálatoknak jut elég idő, hogy maguktól kifejlődjenek, távol a rivaldafénytől.
  • Az új tagoknak is inkább megnyílik a lehetőség, hogy gyorsabban bekapcsolódhassanak.
  • Könnyebb embereket kivonni, ha kudarcot szenvednek a szolgálatban.
  • A szolgálati pozíciók mellőzése révén nagyobb szabadsággal reagálhatunk a Szentlélek vezetésére is.

Egyszer egy nő keresett meg azzal, hogy szükség lenne imamisszióra. – Egyetértek – válaszoltam – Kezdheted. Kérdőleg nézett rám – De nem kell, hogy meghallgassanak, és jóváhagyják? Azt gondolta, hogy valamillyen jóváhagyási procedúrán kell átesnie. – Természetesen nem – mondtam – Csak hirdesd meg az alakuló megbeszélést a gyülekezeti hírlevélben, és fogj hozzá! Így is tett.

Nem kell szavazásra bocsátani azt, hogy valaki Krisztus testében használhatja-e Isten által neki adott ajándékokat. Remélem, hogy egyértelmű milyen radikális megközelítés ez.

Egy átlagos gyülekezetben a tagok végzik a fenntartást (adminisztrációt), és a lelkipásztorra hárul valamennyi szolgálat. Ezek után nem is csoda, ha a gyülekezet nem gyarapszik!

Rick Warren

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása