Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Hogyan maradjunk meg tisztán a szolgálat során? 2. rész

2009. március 06. 09:44 - Kereso75

Rick Warren

5. Őrizzük meg gondolatainkat!

A Biblia egyértelműen tanít erről. A bűnt megelőző csata mindig gondolatainkban kezdődik. Kivétel nélkül. Ha gondolatainkban elvesztjük a csatát, akkor igaziból is. A Jakab 1:14-15-ben ez áll: „mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig halált nemz”.

Pár más olyan vers, amely arról szól, hogy őrizzük meg gondolatainkat:

  • Te pedig légy józan mindenben. (2. Tim. 4:5)
  • Ezért tehát elméteket felkészítve, legyetek józanok. (1. Pét. 1:13)
  • Foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre. (2 Kor. 10:5)
  • Öltsétek magatokra az Új Jézus Krisztust; a testet pedig ne úgy gondozzátok, hogy bűnös kívánságok ébredjenek benne. (Róm 13:14)

Más szóval ne „fantáziáljunk”. Gondolatot vetünk, tettet aratunk.

A Mt 5:28-ban Jézus ezt mondja: „Én pedig azt mondom nektek: aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében”. Tudományos kutatások kimutatták, hogy az agyunk számára mindegy, ha egy gondolat megfogan az agyunkban vagy ha a gondolat valóságban is megtörténik velünk. Ugyanazzal a mentális hatással jár. Az idegrendszer szempontjából nem jelent semmilyen különbséget.

Pál arra figyelmeztet bennünket, hogy „vegyétek fel az üdvösség sisakját is” (Ef 6:17). Ez védi meg az agyunkat. Vagyis azt mondja, hogy vigyázzunk azzal, mire gondolunk, mire nézünk. Jób is kifejezi ezt „szövetséget kötöttem a szememmel, hogy ne tekintsek a szüzekre” (Jb. 31:1). Dávid ezt írja: „nem vetem tekintetem haszontalan dolgokra” (Zsolt 101:3).

Róma 16:19: „De akarom, ha bölcsek legyetek a jóban, és ártatlanok a rosszban”. Ez a kulcsvers. Mondják néha azt, hogy tudnunk kell, mit gondol erről a másik oldal. Bolondság! Ez nincs így! Ugyanúgy van, ahogy az amerikai pénzügyminisztérium tanítja azt, hogyan kell a hamispénzt felismerni. Nem hamis pénzt adnak a tanulók elébe, hanem valódi bankjegyeket nézetnek és vizsgáltatnak velük. Így, amikor hamisítvány bukkan fel, rögtön ki tudják szúrni.

6.  Rendszeresen emlékeztessük magunkat az erkölcsi bukás romboló következményeire

Üljünk le és nézzük Jimmy Swaggart  vallomását. Drámai a történet, valószínűleg a legdrámaibb prédikáció, amit valaha hallottunk. Láthatjuk, hogyan rombolt szét a bűn egy gyülekezetet.

Mit tegyünk? Minimalizáljuk a bűn gyönyörét, és maximalizáljuk a következményeit. A Zsid 11:25 megemlíti a bűn ideig-óráig való gyönyörűségét. Efelől nincs is kétség. A bűn jólesik. Senki sem követne el bűnt, ha nem esne jól. Nem is kísértene, ha nem járna együtt valami kellemessel. Isten is elismeri, hogy a bűnben gyönyörűség rejlik, de csak ideig-óráig. A derűre jön a ború.

Hogyan üt vissza a bűn? A Jk 1:15-ben ezt olvassuk: „Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz”. Jó ötletnek bizonyulhat a következményeket összeszedni, és gyakran magunknak felolvasni. A Leadership magazinban Randy Alcorn felsorolja az erkölcsi kicsapongás következményeit. Így fogalmaz: „amikor úgy érzem, hogy úrrá akar rajtam lenni egy szexuális kísértés, sokat segít, ha végiggondolom, hogy a tettemnek milyen következményei lennének: megszomorítom Istent, aki megváltott; sárba taposom szent nevét; egy napon Jézusnak, az igaz barátomnak a szemébe kell néznem, és számot kell adnom tettemről; azon személyek lábnyomát követem, akiknek erkölcstelensége szolgálatukat hiteltelenné tette, és megborzongtam tetteiktől; elveszítem feleségem tiszteletét, és bizalmát; lányaimat megbántom; önbecsülésemet elvesztem, gyermekeim előtt nem leszek példa és nem hiteles; szégyent hozok családomra; olyam emlékeim lesznek, amely megrontja a feleségemmel töltött bensőséges pillanatokat; elvesztegetem a több éves missziós kiképzést; aláásom közösség más hívői által tanúsított hűséges példát, és az általuk végzett kemény munkát és még sok más mindent”.

7. Tegyük meg a kellő óvintézkedéseket a magunk védelme érdekében !

Mivel annyira romboló tud lenni az erkölcsi félrelépés, emiatt védjük magunkat nagyon elővigyázatosan. Az Efézusi levél arra figyelmeztet bennünket, hogy bármiféle tisztátalanság még szóba se kerüljön közöttetek. A Mt 26:41-ben Jézus ezt mondja: „Virrasszatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek, mert jóllehet a lélek kész, de a test erőtelen”. Érdekes, nem azt mondja, hogy virrasszatok és imádkozzatok, és nem estek bűnbe, hanem azt, hogy virrasszatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek.

Azt mondja, hogy ne is keveredjünk olyan helyzetbe, ahol kísértésbe jövünk. Itt nem az a kérdés, hogy megállunk vagy nem, hanem az, hogy ha nem akarjuk, hogy a méhek megcsípjenek, akkor nem menjünk a közelükbe.

Soha ne sodródjunk olyan helyzetbe, ahol kísértés ér bennünket. Az 1. Pét 5:8-ban ez áll: „legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el”. Járjunk el elővigyázatosan!

A fentiek fényében hadd figyelmeztesselek, hogy a legtöbb szexuális kísértés a szolgálatban azoktól az emberektől jön, akiket őszintén kedvelsz. Azoktól az emberektől, akiket szeretsz, akik sokat jelentenek neked. Nem egy vastagon kimeszelt külvárosi örömlánytól, hanem az általunk igazán kedvelt emberektől.

A lényeg a Jakab 1:12-ben olvasható: „Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek”.

Amikor a mennybe kerülök, én is szeretném a koronák egyikét. Én is szeretném, ha az Úr szemébe tudnék nézni, és azt mondani: „Uram, tudod, hogy a szolgálatom évei alatt mindvégig tisztán megtartottam maga, és a tisztátalanságnak még csak a csírája sem volt jelent az életemben”.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása