Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

A missziós gyülekezet 6 jellemzője

2023. március 16. 09:08 - BenBacso

A napokban újraolvastam Tim Keller: Gyülekezet a középpontban c. könyvét. Nagyon hasznosnak találtam, hogy a leír 6 jellemzőt a missziós gyülekezetről. Ezt a 6 pontot, jellemzőt szeretném ebben a cikkben röviden bemutatni. missional-church-livia-16-jun-19.jpg

1. Konfrontálódnia kell a tágabb közösség "bálványaival" 

Nagyon hasznos, ahogyan Tim Keller rámutat arra, hogy a modern kor embere miként tette az egyéni boldogságot és a személyes önmegvalósítást "mindenek felett valóvá." Azt mondja, hogy ez a "bálvány jelenik meg a materializmusban, a konzumerizmusban és a pénzéhségben, amely aztán társadalmi igazságtalánsághoz vezet." 

2. A gyülekezetnek szakértő módon kell kontextualizálnia az üzenetét és közérthetően kell azt kommunikálni

A misszionáló gyülekezet felismeri, hogy a "népszerű evangélium" amelyet az utóbbi időben megfogalmaztak, túl sekélyes és süket fülekre talál. Ezért nagy körültekintéssel kell az "örök igazságot" a mai kúltúrában élő emberek felé, helyzetükre és kérdéseikre válaszként újrafogalmazni. 

3. A gyülekezetnek föl kell készítenie tagjait arra, hogy az életük minden területén misszionáriusok legyenek

Három dolgot javasol Keller ennek érdekében: 1, Képessé kell tenni, hogy a tanúságtételt szavakba tudják öneteni a gyülekezet tagjai, a hétköznapi életük során. 2, Szeretniük kell a környezetükben élőket. 3, Meg kell élniük hitüket hivatásuk révén. 

4. A gyülekezetnek ellenkultúrává kell válnia a közjó érdekében 

Keller kiemeli, hogy: "alternatív társadalommá kell lennie, amelyben a kapcsolatok erősek és mélyek, amelyben a szexualitást, a családi viszonyokat, a gazdagság és a vagyon kérdéseit, az etnikai és hatalmi ügyeket mind Isten szerint, egészen másképpen élik  meg és gyakorolják...idejét és anyagi javait arra szánja, hogy a város jólétét előmozdítsa." 

5. "Szivacsos" szerkezet 

Úgy kell berendezkedni, hogy a gyülekezeti élet több területén nem hívők és keresők is jelen legyenek. Miért ne szolgálhatna együtt a hangtechnikában a kereső és a hívő? Miért ne segíthetne a szeretetvendégsében az aki még kereső? 

6.  Gyakorolni az egységet 

Korábban nagyon gyakran a különféle helyi gyülekezetek egymáshoz képest határozták meg magukat. Tradcionálisabb, modernebb, nyitottabb stb. Keller felhívja a figyelmet, hogy sokkal inkább a kultúrához képest meg megmutatni másmilyenségünk. 

Ez a hat szempont igen elgondolkodtató. Egy ilyen "missziós gyülekezet" minden bizonnyal vonzó módon képes kommunikálni az Istentől származó örömüzenetet. Számomra különösen is fontos ez a modell, mert egyensúlyt igyekszik teremteni a gyülekezet céljai között. Már az 1560-as skót hitvallás kimondja: "Nem gondoljuk, hogy bármely irányelv és egyetlen ceremóniális rend megszabható minden korra, időre és helyre." Ennek fényében a megjelenési formát újra és újra végig kell gondolni. Ebben segít a fenti szempont.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csilla vargáné 2024.02.14. 14:01:41

leSZÁZALÉKOLTAK, 47% tüdö sziv -cukor csipöizületi kopás ..tüzelöre szeretnék segitséget kérni ....35 ezer ft rehab ellátást állapitottak meg ,feleségem közmunkán 60 ezer ftot kap VAGY VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15 számla szám otp 11773346-04028905
süti beállítások módosítása