Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Mitől jó egy csoport?

2016. november 04. 09:59 - BenBacso

Christian A. Schwarz szerint, az egészséges gyülekezetek egyik jellemzője, hogy a "teljeskörű kiscsoportok" jellemzik. A napokban azon gondolkodtam, hogy milyenek ezek a csoportok. Íme néhány jellemző, a lista nem teljes:balszemes3.jpg

1, Őszinte légkör

A bizalom kialkuását segíti és a kapcsolatok elmélyítését, ha a csoport tagjai őszintén tudnak beszélni egymásnak a kihívásaikról és a győzelmeikről is. Nem kell félniük önmaguknak lenni. Van egyfajta szerződés a tagok között, hogy ami elhangzik az ott is marad. Ehhez azonban mindenkinek el kell határoznia, hogy "semmi sem akadályozhat meg abban, hogy elfogadjalak olyannak, amilyen vagy". Ez az első lépés. 

2, Nyitottság

Meggyőződésem, hogy ha a vezető közvetlenséget, nyitottságot, sőt elfogadást tanúsít, akkor a csoport követni fogja a példáját. A csoport tagjai részéről el kell dönteni, hogy itt "én én leszek" és nem szerepet játszom. Ugyanakkor a csoport minél összetartóbb, annál nehezebb nyitottnak maradnia az új emberek felé. Azonban, az is igaz, hogy minél összetartóbb, annál jobban szolgálja a tagjai érdekeit. 

3, Érzékenység

Egy jó csoport jellemzője, hogy a résztvevői felé empátiával viszonyul. Nem lehet embereket arra kényszeríteni, hogy az érzéseikről, gondolataikról rögtön nyíltan beszéljenek. Mindenkinek más az az idő, amely után fel tud oldódni. Ezt sokféleképpen lehet segíteni. Erre a csoportvezetőnek kell érzékenynek lennie. 

Te mivel egészítenéd ki?

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása