Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Mit gondolnak a lelkipásztorról?

2014. május 01. 14:56 - BenBacso

certainty.jpg

Ezt a kérdést tettük fel Kovács Dániel barátommal egy kérdőívben. Négy nap alatt 260 értékelhető válasz született. A kérdőív rendkívül egyszerű volt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a mai fiatalok (hiszen főleg őket céloztuk meg) miként gondolkodnak a lelkipásztorukról. Előre el kell mondani, hogy a válaszadók 85% kifejezetten szereti és tiszteli a lelkipásztorát. Ennek a számnak nagyon örültünk, mert éppen az egyik barátunk mondta, hogy "a lelkipásztorok általában a gyülekezet 10% miatt szoktak megterhelődni és kénytelenek váltani"- úgy látszik igaza volt. Milyen jó, hogy van 85% akik kérik és várják, hogy velük és értük dolgozzunk!

A válaszadók zömében 15-39 közöttiek így nem csoda, hogy nagyon sokra értékelték az online elérhetőséget a lelkipásztornál, meglepő módon azonban a közösségi média aktivitással kapcsolatban közömbösek. Nem tudták eldönteni, hogy fontos vagy sem mindössze 11% tartja nagyon fontosnak, hogy aktív legyen a közösségi médiában a lelkipásztor.

Az egyik legizgalmasabb kérdés, az volt, hogy "Szerinted mivel tölti a legtöbb időt a lelkészed munkája során?". A válaszadók közel 75% az igehirdetésre való felkészülést írta első helyen. Voltak néhányan akik megemlítették a családlátogatást, lelkigondozást, sőt igen sokan a szervezést, adminisztrálást is. Ez a kép azért érdekes, mert arra világít rá, mit látnak a gyülekezetünk tagjai a munkánkból. Ha összevetjük, hogy mit várnának el a lelkésztől, akkor pedig azt látjuk, hogy a legtöbb válaszadó szerint hangsúlyosabbá kellene tenni a lelkészi beszélgetéseket (egyéni, családi, házaspári) a "munkaidőben". 

A másik fontos kérdés a hitelességre vonatkozott. A válaszadók válaszai teljesen egybecsengnek az 1Tim 3, 2-7 és a Tit 1, 6-9 által megírtakkal. Rendkívül fontos nekik, a személyes példamutatás, 42% ezt jelölte meg első helyen. Meggyőzően sok szavazatot kapott a család és annak vezetése, mint a hitelesség kritériuma. 

Érdekelt bennünket, hogy a válaszadók mely tulajdonságokat látják jónak a lelkészükben. Igen nagy volt a szórás, de a következő tulajdonságokat igen sokan írták: kedves, türelmes, segítőkész, őszinte, megértő, humoros, közvetlen, nyitott. Amikor pedig azt kérdeztük, hogy mely tulajdonságban kellene fejlődnie a lelkészének, jóval egyértelműbben ezeket a területeket nevezték meg a válaszadók: vezetés, időbeosztás, kommunikáció, szervezés, pontosság, határozottság, lelkigondozás. 

Az eredmények elgondolkodtatóak! Köszönjük az őszinte válaszokat és reméljük, hogy hasznát veszik ezen összegzésnek lelkipásztorok, gyülekezetvezetők, elöljárók, presbiterek és gyülekezeti tagok!

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2014.05.01. 18:40:24

Ez említési sorrendben van?
"vezetés, időbeosztás, kommunikáció, szervezés, pontosság, határozottság, lelkigondozás"
Ezek valóban fontosak, és van is fejlődésre szükség, ugyanakkor érdekes, hogy a meggyőződésem szerinti egyik legfontosabb feladat, a vezetők képzése, egyáltalán nem kerül említésre.

BenBacso 2014.05.03. 09:20:09

Megnéztem a válaszokat és "a vezetők képzése" egyszer szerepelt...Miért? Ez egy érdekes kérdés! Lehet, hogy a gyülekezetekben, kész vezetők vannak?
süti beállítások módosítása