Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Hogyan válhatsz felhatalmazó vezetővé?

2011. augusztus 01. 22:16 - Kereso75

A gyülekezet természetes fejlődése című Christian Schwarz könyvben olvashatunk a felhatalmazó vezetésről, mint a növekvő gyülekezetek egy jellemzőjéről. E témáról írt John Maxwell a blogjában, nem kifejezetten a gyülekezeti élet vonatkozásában, de arra is alkalmazhatóan:

Mások felhatalmazásának képessége a szakmai sikeresség egy kulcsa. John Craig szerint: "Teljesen mindegy, hogy milyen sok munkát tudsz magad elvégezni, vagy mennyire magával ragadó is a személyiséged, nem fogsz messzire jutni az üzleti életben, ha nem tudsz másokon keresztül dolgozni." Egy másik üzletember Paul Getty véleménye: "Nem jelent túl sokat, mennyi tudása vagy tapasztalata van egy vezetőnek, ha képtelen más embereken keresztül eredményeket elérni, értéktelen, mint vezető."

Amikor felhatalmazóvá válsz, másokkal és másokon keresztül, mások segítségével dolgozol, és megteszel valami még fontosabbat is. Lehetővé teszed mások számára, hogy elérjék a személyes és szakmai fejlődésük lehető legmagasabb fokát. Egyszerűen definiálva, a felhatalmazás az, amikor másoknak átadod a befolyásodat a személyes és szervezeti növekedés érdekében. Megosztod - a befolyásodat, pozíciódat, hatalmadat és lehetőségeidet - másokkal, befektetve az életükbe, hogy a lehető legjobban tudjanak működni. Meglátni az emberekben rejlő lehetőségeket, megosztani velük erőforrásokat, és megmutatni nekik, hogy teljes mértékben bízol bennük.

Mások felhatalmazása életeket változtat meg, és egy igazi win-win (mindenki nyer) szituáció a számodra, és a felhatalmazott személy számára is. Továbbadni mások számára a tekintélyedet egészen más, mint amikor valamilyen tárgyat adsz valakinek. Ha odaadod valakinek az autódat, akkor te mozdulni sem tudsz. Nem lesz közlekedési eszközök. Ezzel szemben, amikor felhatalmazol valakit azáltal, hogy a tekintélyedet átadod neki, ahhoz hasonlít, mint amikor egy információt osztasz meg. Te magad nem veszítettél semmit. Úgy növelted mások lehetőségeit, hogy a magadéi nem csökkentek. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása