Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Képezzünk utódokat! 2. rész

2009. május 09. 08:59 - Kereso75

3. Segítsük őket meggyőződésre jutni!

Azok az emberek változtatták meg ezt a világot – akár jóra vagy rosszra –, akiknek mély meggyőződéseik voltak. Akik szenvedélyesen hittek. Ha vannak meggyőződéseink, majdnem mindent el tudunk érni.

Ha a gyerekeknek nincsenek meggyőződéseik, rabul ejti őket a kultúra. A jelenlegi kultúra alapvetően négy értéket tart fontosnak: az élvezetet (jól akarom magam érezni), a vagyont (sok pénzt akarok keresni), presztízst (azt akarom, hogy engem irigyeljenek) és a hatalmat (én akarok irányítani). Nem engedhetjük meg, hogy a következő generációt ezek az értékek kerítsék uralmuk alá. A Bibliában az I. Kor 16:3-ban az áll: „vigyázzatok, álljatok meg hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek”.

Szóval mit tegyünk? Osszuk meg szenvedéllyel meggyőződéseinket! A meggyőződéseket nem bebiflázzuk, hanem ránk ragad. Ha lelkesen valljuk meggyőződéseinket, akkor az általunk vezetettek is lelkesek lesznek, mivel a meggyőződések magával ragadják az embereket.

Sőt még ennél is fontosabb a meggyőződéseket megélni. Másképp fogalmazva az legyél, akivé akarod, hogy ők váljanak. Jézus szavai is ezt fejezik ki a János evangéliumában: (Jn 17:19) „én őértük odaszentelem magam, hogy ők is megszentelődjenek az igazsággal”. Jézus megélte velünk kapcsolatos meggyőződését. Most pedig rajtunk a sor, hogy mi is megéljük a következő generáció előtt.

4. Segítsük különböző képességeik kifejlődésében!

A képességek az élet hogyanjai. A mai fiataloknak szüksége van arra, hogy segítsük őket abban, hogy kifejlődjön a tanulási készségük, és az élettapasztalatuk. Meg kell tanulniuk, mit hogyan kell csinálni, kezdve a szorzótáblától, az ágyazáson keresztül egészen addig, hogyan neveljék a gyerekeinket, és hogyan jöjjenek ki jól házastársukkal.

De sajna, a kemény munka még nem garantálja a sikert. Szeretjük úgy gondolni, hogy igen, de ez még sincs így. Sok embert ismerek, aki szorgalmasan dolgozik, mégsem sikeres. Miért? Mert nem önmagában a kemény munka hozza a sikert. „Ha kicsorbul a vas, és nem köszörülik ki, akkor több erőt kell kifejteni. A helyesen alkalmazott bölcsesség a hasznos.” (Préd 10:10)

A Biblia azt tanítja, hogy a képesség hozza a sikert.
Hogyan segíthetünk másokat képességeik fejlesztésében? Van erre három mód.

Először ismerjük meg lelki ajándékainkat, szívünket, képességeinket, egyéniségüket, tapasztalataikat. Így rakott Isten bennünket össze. Meg akarod változtatni egy fiatal sorsát? Segítsd neki megérteni, hogy miben jó.

A Péld 12:6-ban ez áll: „neveld a gyermeket a neki megfelelő módon”. Az eredeti héber szöveg azt jelenti: természetes hajlamaiban, ahogy ezt Isten is alkotta. Ha úgy próbálunk egy fiatalt képezni, ami természetes hajlamaival ellentétes, akkor a kudarc borítékolható.

Ha már segítettünk megértetni velük, miben jók, segítsük őket abban is, hogy ezt gyakorolják! Csak folyamatos ismétléssel lehet készségeket kifejleszteni, legyen ez a passzolás a fociban, vagy prédikálás; minél többet csináljuk, annál jobban kicsiszolódik.

Ezután ruházzunk rájuk felelősséget! Hagyjuk, hogy maguk boldoguljanak. Az emberek reagálnak a felelősségre. Ha a gyerekünket csecsemőként kezeljük, akkor életük végéig pelenkáznunk kell őket.

5. Segítsük, hogy kifejlődjön jellemük!

Ez a csúcspont. Isten azt mondja, hogy a jellemünket a mennybe is magunkkal visszük, ezért ez fontos.

A Bibliában az áll: „újuljatok meg lelketekben, és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett” (Ef. 23-24). Ez egyike annak az öt célnak, amelyet Isten meg akar az életünkben valósítani: nőjünk fel, és legyen krisztusi jellemünk.

Hogyan fejlődik ki a fiatalok jelleme? Sokféleképpen, hadd ismertessek most kettőt.

  • Óvjuk magunkat a gonosz gondolatoktól – peregtessük le magunkról! A Péld 15:14 az mondja: „az értelmes szív tudásra törekszik, az ostobák szája pedig bolondságon rágódik”. A Biblia azt tanítja, hogy azért akarjuk a fiatalokat, gyermekeket megóvni a gonosztól, hogy megerősödjenek a jóra.
  • Ne óvjuk őket a nehézségektől! A Céltudatos hívő élet című könyvem 25. fejezetében azt írtam, hogy kemény idők közepette erősödünk. Nem úgy fejlődik ki a jellemünk, hogy minden úgy megy, ahogy akarjuk. A kudarc nem hat ki mindörökre. Mindenki előtt van tanulnivaló. Segítsük elő, hogy a gyermekeink kudarcaikból tanuljanak.

Ezt az öt alapelvet fiatalok társaságában bármikor gyakorolhatjuk, legyen az a gyülekezetből egy gyerek vagy saját gyermekünk, netalán a szomszédé, aki egy idősebb felnőtt társaságára vágyik, vagy van talán olyasvalaki az életünkben, akinek épp ránk van szüksége, hogy tudást szerezzen, látókörét bővítse, meggyőződésre jusson, képességeit vagy jellemét fejlessze.

Sok tettünk már öt perc múlva mit sem számít, nem is beszélve arról, mennyi nyoma marad 5 vagy 500 év múlva. De, ha életet formálunk, tetteinknek mégis súlya, sőt örök következménye, nyoma lesz.

Rick Warren

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása