Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

A vezetés 5 szintje - Könyvajánló

2015. december 08. 19:25 - BenBacso

A napokban olvastam el John C. Maxwell A vezetés 5 szintje c. könyvét. Maxwell ma az egyik legismertebb vezetési szakértő, akinek érdemes odafigyelni a gondolataira. Sok gyakorlati példa, inspiráló idézet mellett a szerző egy vállalható fejlődési utat mutat meg. Ez az öt szint így néz ki:1069.jpg

1, Pozíció

Azért vagy vezető, mert mások láttak valamit benned és kineveztek, megválasztottak. Ilyenkor az emberek inkább csak azért követnek téged, mert követniük kell. A pozíciód adja a befolyásod. 

2, Engedély

Ez a szint a kapcsolatokon alapul. Itt azért követnek az emberek, mert már követni akarnak. Az egyik legfontosabb lépés ezen a szinten a bizalom építése. Ez az alapja, hogy szilárd és tartós kapcsolatokat építhess. Ez az, amit úgy szoktak nevezni, hogy a vezetés "légkörteremtést" is jelent.

3, Teljesítmény

Azok a vezetők, akik nem csak pozitív légkört akarnak teremteni, hanem eredményeket akarnak elérni, tartoznak ebbe a csoportba. Ezen a szinten a hitelességet a már elért teljesítmény és a produktivitás határozza meg. 

4, Az emberek fejlesztése

A vezetés következő lépése arról szól, ami egyfajta versenyelőnyt jelenthet, nehezebb kihívások és problémák megoldásához vezethet. "A fizikai tőkét bárki képes reprodukálni, azonban az egyetlen erőforrás, amelyet senki nem tud lemásolni az elkötelezettség, a csapatmunka és a vállalat munkavállalóinak jártassága." (193.old) Ez pedig az emberek fejlesztése révén érhető el! 

5, A csúcs

Ez a szint arról szól, hogy a legnagyobb vezetők, a követőket vezetőkké fejlesztik. Ez pedig olyan befolyást eredményez nekik, amelynek révén kiemelkedő hírnévre tesznek szert ezek a vezetők.

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan lehet a szinteken feljebb lépni, olvasd el bátran ezt a remek könyvet! 

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.12.09. 06:23:13

Jól hangzik. De az egész már az első pontnál elcsúszik:

"Azért vagy vezető, mert mások láttak valamit benned."

Sajnos a legtöbb esetben a vezető nem a tudásának, tehetségének, képességeinek köszönheti a pozícióját, hanem a bizonyítványainak és a kapcsolatainak. És e két jellemző nem tesz jó vezetővé. Ezért is van kevés jó vezető a cégeknél, és az egyházakban is

BenBacso 2015.12.09. 10:05:42

@sefatias: Nem úgy van, hogy először Isten elhív vezetőnek, aztán valaki ezt észre veszi benned és elkezd támogatni, bátorítani fejleszteni?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.12.09. 10:58:53

@BenBacso: Szerintem sokan szeretnék ezt hinni, de erre semmilyen bizonyíték nincs. Valójában a legtöbb vezető státuszát a többi vezető vonja kétségbe. Például szerinted a pápákat Isten hívta el vezetőnek?

sefatias.blog.hu/2015/11/07/van_ra_bizonyitekod

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2015.12.09. 20:10:40

Illetve nem tudom, hogy a magyar fordítás miatt van-e, de azt tenném hozzá, hogy Maxwellnek ez a beosztása egy folyamatos fejlődési lehetőségként határozza meg ezeket a szinteket. Tehát a pozició alapú vezető a legalacsonyabb szint. Csak azért fogadnak el vezetőként, mert kineveztek annak, de igazából még egyáltalán nem biztos, hogy valóban elfogadnak vezetőként.
A 3. szintre például nem attól kerülsz, hogy teljesítményt akarsz elérni, hanem mert már van valami amit elértél. Azért követnek, mert az életed "teljesítménye" azt mutatja, hogy követésre érdemes vagy.
süti beállítások módosítása