Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Mit tanulhatunk John MacArthur prédikációs stílusából?

2018. július 07. 14:07 - BenBacso

Mindenkitől van mit tanulni! Különösen is igaz ez akkor, ha valaki hosszú időt tölt el egy gyülekezetben és hűségesen szolgál ott. John MacArthur az elmúlt időszakban sokféle vitába keveredett, de van mit tanulnunk tőle. A napokban hallgattam meg Tim Challies egyik videóját arról, hogy John MacArthur prédikációi miért egyediek és mit tanulhatunk belőlük. Három dolgot említ, amely minden igehirdetőnek hasznos lehet. 

mac1.jpg

1, Az Írás szenteli meg a gyülekezetet

MacArthur első meggyőződése, hogy az Isten Igéje az, ami elkülöníti, megszenteli a gyülekezetet. Ebből fakad, hogy szóról szóra, mondatról mondatra, versről verse haladt és több tucat könyvet írt, amelynek jelentős része írásmagyarázat. Így tud hatással lenni a gyülekezet (szentek közössége) arra a világra, amelyben él.

2, A textus határozza meg a vázlatot

Azt mondják, hogy az elmúlt időszak legjobb írásmagyarázóinak egyike, de kifejezetten nehezen követhető egy-egy igehirdetés (Tim Challies). Ennek oka, hogy a textus szabja meg a vázlatot, erre épít. Sok kereszthivatkozást használ és kevés anekdotát.

3, Isten Igéjét a reflektorfényben tartja és nem "magára"vonja a figyelmet

Amikor bemutatkozott a Grace Community Church-ben egy óra húsz percet beszélt. Nem történetekre és anekdotákra épített, hanem a textust igyekezett érthetővé tenni és kontextusba helyezni.  

 

Ha szeretnéd te is megnézni, akkor itt tudod megtenni! 

 

1 komment

Hogyan lehet az Y-generációt motiválni a gyülekezetben?

2018. május 14. 21:07 - BenBacso

A generáció elméletek izgalmasak. A gyülekezetekkel kapcsolatban is sokat megmutathatnak, de sokmindent el is rejthetnek. Már írtunk errről, amit meg tudsz nézni.y-generacio-new-850x320.jpg

Az Y generáció ma egyre meghatározóbb a helyi gyülekezetekben. Lelkészként, vezetőként szeretnénk ha ők is szolgálnának és ebben örömöt találnának. Mit tehetünk? Hogyan tudjuk őket ösztönözni? 

Nem régen a személyes benyomásaim miatt elkezdtem ezzel a témával foglalkozni egy kicsit. Különféle kutatásokat találtam, elsősorban más szervezetekkel kapcsolatban. Amikor a tapasztalatom és ezeket a kutatásokat összevetettem, ezt a hat dolgot találtam a legfontossabbnak. 

1, Önállóság 

A motiváció hosszú távon való megtartása a megfelelő keretek kijelölése, a célok világos kommunikálása és a döntésekben meghagyott szabadság. Ezek között ott az önállóság. Egy-egy gyülekezetben szolgáló y generációs fiatal számára, igen fontos, hogy önállóan tudja elvégezni az adott feladatot. Egy lelkész ebben sokat segíthet! Célszerű figyelni arra, hogy a feladat kihívást jelentsen és ne pánikot keltsen! :) 

2, Gyülekezeti légkör

Egyes generációknál a gyülekezeti hűség szinte mindent felül írt. Ha "óriási balhék" voltak is egy-egy gyülekezetben ők kitartottak. Ma a gyülekezet befogadó és nyitott légköre nagyban meghatározza, hogy ez a generáció ott marad e az adott gyülekezetben. Azt gondolom, hogy egy vezető vagy lelkész legfontosabb feladat a légkör teremtés. 

3, Vezető személye

A települések sőt, országok közötti mobilizáció még inkább előtérbe helyezi egy adott közösség vezetőjét. Mennyire elérhető? Mennyire nyitott? Mennyire hiteles? 

4, Megbecsülés kifejezése

Bizonyára ismerjük azt a generációt, amely egy-egy szolgálat után, még a neve említését sem igényelte. Egyszerűen elvégezte az adott feladatot, nem várt érte dicséretet vagy különösebb megbecsülést. Tudatában voltak annak, hogy Isten meg fogja őket jutalmazni. Azt gondolom, hogy az Y generációhoz tartozók is tudatában vannak ennek. A megbecsülés kifejezését sokkal inkább visszajelzésként igénylik. Lelkészként vagy vezetőként ezen a területen van mit behoznunk. 

5, Önmegvalósítás 

Nagyon gondolkoztam, hogy ez maradjon vagy ne legyen itt. Végül azért döntöttem a mellett, hogy legyen itt, mert nem csak munkahelyi, önkéntes közösségekben fontos, hogy egy ember azt érezze, hogy a képességeit ki tudja vonatkoztatni, hanem egy gyülekezetben is. Az ajándékai, adottságai, képességei szerint tudjon valaki  a szolgálatban részt venni. Hosszú távon ennek nagyon komoyl jelentőssége van, nem csak a kiégés megelőzése szempontjából! 

6, Biztonság 

Az egyik gyülekzetben azt mondtam az önkéntes vezetőknek, hogy "szabad hibázni" miközben egy jelentős feladatot megoldunk. Amikor a kiértékelésre került sor, azt mondták, hogy ez a mondat valóságosan felszabadította őket és biztonságban érezték magukat. 

elte1.jpg

Ezen kívül még jónéhány dolog volt, amelyre érdemes lenne felhívni a figyelmet. A különféle kutatások viszont azt erősítik meg, hogy erre a 6 dologra érdemes nagyon is odafigyelni egy-egy adott gyülekezetben is. Jó volna, ha lelkes önkéntesek átélnék, hogy Isten dicsőségére és az emberek javára élnek, de közben megélik, hogy a szolgálatban nem csak nehézségek, kihívások, hanem örömök is vannak! Vezetőként kicsit jobban odafigyelve, segíthetjük őket! 

Szólj hozzá!

Az ostobák magabiztossága

2018. március 23. 17:53 - kereso

Nemrégiben olvastam a Tudatos vezetés blogon, a Dunning - Kruger jelenségről, miszerint "a kevés tudással és/vagy gyakorlattal rendelkező személyek hajlamosak messze túlbecsülni a képességeik szintjét az adott tevékenységben egy kognitív torzításnak köszönhetően. Ahogy növekszik a tudás, egyre inkább rájönnek az emberek, milyen keveset tudnak, ezáltal a magabiztosságuk is erősen lecsökken.  Rengeteg tudásszerzés és gyakorlat után viszont újra elkezd emelkedni az önbizalom mértéke, de sose lesz olyan magas, mint az ostobáké. Ha volt már alkalmad professzorokkal, kiváló szenior menedzsment tagokkal vagy nagy gyakorlattal bíró orvosokkal beszélgetni, biztosan tapasztaltad a diagnózisaikkal és következtetéseikkel kapcsolatos óvatosságot." A teljes cikket itt olvashatjátok el.

dunning_kruger_jelenseg.jpg

Nem akarok nagyon ironizálni, de a cikkben szereplő ostobaság keresztény kiadásával is találkoztam már nem egyszer. Például a teológiai hallgatóval, aki egy félév elvégzése után már csalhatatlan önbizalommal nyilatkozik a legkomplexebb teológiai kérdésekről is.

És találkoztam a másik véglettel is. Paul Kissling, az egyik legnagyobb tudású teológiai tanárom, aki a Genezishez írt két kötetes kommentárt, azt mondta: "Emlékszem arra, amikor 20 évesen késhegyre menő vitákat folytattunk kérdésekről. És rettentő magabiztosak voltunk. Ma már sokkal kevesebb dologban vagyok biztos, de azokban egyre biztosabb vagyok."

Szólj hozzá!

Ki fizeti meg a vezetés árát?

2018. február 13. 11:05 - BenBacso

Mi ez a cím? Miféle árról van szó? Amikor a vezetésről gondolkodunk inkább ezek a szavak jutnak eszünkbe: befolyás, hatalom, hatás. A vezetésnek az egyházban is, van egy árnyoldala. Erről keveset beszélünk. A lelkészek, presbiterek, vezetők, elöljárók vagy bárhogyan is nevezzük őket, azt gondolom és remélem, hogy sokat tesznek a helyi gyülekezetért. Ennek azonban ára van. Benne van a lemondás olykor, máskor pedig álmatlan éjszakák egy-egy gond miatt. Még mielőtt félreértés történne, nem vagyok pesszimista a vezetést illetően az egyházban. Sokkal inkább realistán optimistának mondanám magam. A valósághoz azonban ez is hozzátartozik. A kérdés, tehát így adódik: Ki fizeti meg a vezetés árát? 

leadership.jpgA vezető...

Kétségtelen, hogy aki vezető lesz, annak nem csak a jó dolgokból jut, hanem a nehézségekből is. Nem csak magáért lesz felelős, hanem a rábízottakért. Tehát neki is meg kell fizetnie a vezetés árát. Nagyon inspiráló, amikor látjuk, hogy a sokféle nehézség közepette egyes vezetők nem feladják, hanem kitartanak, a kudarcokból tanulnak, a sikereket nem sajátítják ki. 

A vezető családja...

Erre nem szoktunk gondolni. A vezetés árát bizony a család is megfizeti. Ahhoz, hogy vezetőként szolgálhassunk, elengedhetetlen. Mennyi házasság, család esett áldozatul annak, hogy nem voltak tisztában vele, amikor belevágtak! Egy gyülekezeti közösségben pedig még fokozottabban így van. Ahol a család bevonódik erre fel kell készülni! Márpedig egy gyülekezet ilyen hely! Érdemes elolvasni Oswald Sanders, Lelki vezetés c. könyvét. 

Szólj hozzá!

Olvasol?

2018. január 21. 18:00 - kereso

Néhány évvel ezelőtt hallottam John Maxwell egy előadásában az öt csapás törvényéről, ami paradigma váltás erejű gondolat volt a számomra. A lényege ez: mi az az öt dolog, amit mindennap hűségesen tenni fogsz? Ugyanis legtöbbször alul becsüljük, hogy mit érhetünk el hosszú távon, ha valamit kitartóan mindennap teszünk. Hoztam akkor egy döntést, minimum napi 15 percet szeretnék olvasni.

Kevesen sorolnának egy ilyen apróságot életük legjelentősebb döntései közé. Mindaddig, amíg meg nem szorzod a 15 percet 365 nappal, mert akkor ez már 5475 percet jelent, ami nekem évente több mint 5000 oldal elolvasását teszi lehetővé. Ha pedig egy mai átlagos 250 oldalnál nem hosszabb könyvre lefordítod, akkor ez kb 20 könyv elolvasásáról szól. Így azért már mindjárt más, nem? Pláne, ha mindezt évtizedeken keresztül hűségesen gyakorlod. 

A másik erős indíttatást az olvasásra Gary Johnson tanárom megjegyzése adta, miszerint egy vezető megszűnik vezetőnek lenni, ha már nem tanul. Nem engedhetem meg magamnak, hogy ne szánjak időt a tanulásra, az inspirálódásra a megújulásra. 

A harmadik, ami miatt írok, hogy nemrégiben egy lelkésztalálkozón, mondjuk így megmosolyogták azt a lelkésztársunkat, aki azt mondta, hogy ő igyekszik naponta 1,5 órát rászánni az olvasásra. Egyébként, ha meghallgatom az igehirdetéseit, azt mondanám, hallatszik is rajta...

Szóval remélem te is érzed és tudod, fontos, hogy olvassunk! De mit olvass, hogyan válassz? Pár szempont, ami alapján én döntök:

1. Olvass a vezetésről

A lelkészi munka egy jelentős része vezetés. Sajnos pont erre nem igazán készítenek viszont fel a jelenlegi lelkészképző intézmények. Két ok miatt is így van. Egyrészt jellemzően még ma is az igehirdetésre való felkészítés adja a tananyag túlnyomó részét. Másrészt a teológiai tanárok egy jelentős része is elsősorban a teológiában járatos, és kevésbé van komolyabb gyakorlati vezetői tapasztalata. Márpedig a személyes tapasztalatom és véleményem is az, hogy vezetést, leginkább attól tudsz tanulni, aki maga is jó vezető.

Sok jó keresztény könyv is van már a vezetésről, még több elérhető, ha angolul is olvasol. Emellett én azt is ajánlanám, bátran olvass el nem keresztény könyveket is a témában. Meglepően sok minden hasonlóan működik egy gyülekezetben, mint más szervezetekben. Nekem ez személyes tapasztalatom is, mint aki gyülekezeti vezetőként, és cégvezetőként is tevékenykedem. Ahhoz persze bölcsesség kell, hogy megszűrd, mi az amit érdemes alkalmazni, és mit nem ajánlott, vagy éppen nem is szabad.

2. Olvass szépirodalmat

Egyrészt fontos ez amiatt, hogy tényleg ki is tudj kapcsolódni az olvasással. Nem kell, hogy az olvasás mindig a képzésről szóljon, bátran lazíts az olvasás közben is. Ez magamnak is szól, hiszen ha például az elmúlt évben elolvasott könyveket nézem, nálam ez most háttérbe szorult.

Másrészt az igényesebb igehirdetésben is segít, ha folyamatosan fejleszted a fogalmazási készségedet. Az igehirdetésben például fontos lehet, hogy jól és érdekesen tudj történeteket elmondani, amit jól lehet tanulni íróktól. Az is megtörténik, hogy igazán jó illusztrációkra is találhatunk ilyen módon.

3. Olvass olyan könyveket is, amik a teológiai látásod körén kívül vannak

Itt is igaz az mondás, hogy sok könyvet el kell ahhoz olvasni, hogy rájöjj milyen keveset tudsz. Komoly kincsekre lelhetsz, ha kilépsz az általad megszokott és ismert körödből. Ilyen módon olvastam el például pár éve Richard Rohr, katolikus ferences rendi szerzetes A férfi útja című könyvét, ami az elmúlt éveim egyik meghatározó felismerésének alapját adta arról, mi is az életem célja. Kár lett volna, ha amiatt kihagytam volna, hogy teológiailag sok mindennel nem értek egyet, amit a katolikusok képviselnek.

A keresztény teológián belül pedig már csak azért is érdemes többféle felekezeti hátterű szerzőtől olvasnod, mert valljuk be, meg is vannak ilyen módon is az erősségei és gyengeségei, elhanyagolt, vagy éppen túlhangsúlyozott témái mindegyik felekezetnek. 

4. Olvass olyan könyveket, amiket a mentorod ajánl

Ennek persze egy előfeltétele, hogy legyen mentorod. Ha még nincs, keress! Nézz körül a környezetedben elérhető vezetők, lelkészek között, akiknek az élete, munkája, szolgálata, családja azt mutatja, hogy érdemes tőlük tanulni. Lehet nem tudják vállalni, hogy rendszeresen foglalkozzanak veled, de készek arra, hogy bizonyos időközönként elküldjék neked, milyen jó könyveket olvastak az elmúlt időszakban. 

A kommentekben szívesen elolvasnánk a te gondolataidat, te hogyan olvasol.

 

És végül csak példaként, tavaly én ezeket a könyveket olvastam:

2017_olvasmanyok.jpg

Szólj hozzá!

Az igehirdetés 24 titka – Amerika 5 nagyszerű igehirdetőjétől

2018. január 10. 20:31 - BenBacso

Ha egy gyülekezet pásztora vagy, biztosan szeretnéd a profik igehirdetési titkait megismerni, hiszen az igehirdetés művészete olyasmi, amit hétről hétre tökéletesítesz. Mint bármely művészetre, erre is igaz, mindig van mit tanulni a legnagyobb művészekről – azoktól, akik évek óta hirdetnek életeket megváltoztató és Istent dicsőítő igehirdetéseket.

Ebben a cikkben a Churchleaders.com oldal szedte össze a témában írt legjobb gondolatokat Bill Hybels, Derwin Gray, Carey Neiuwhof, Andy Standley és Wayne Cordiro igehirdetőktől.

 idea-light-bulb-man.jpg

 

Bill Hybels az igehirdetés titkairól

 

Bill Hybels az alapítója és vezető lelkipásztora a Willow Creek Community Church-nek, ahová több mint 25.000-en járnak. Egy cikkében 6 tippet ad az igehirdetésről.

 

Hallgass kiváló igehirdetéseket és tanításokat

Legtöbbünk tud mondani 2-3 kiváló előadót, akik igazán inspirálnak minket… ahelyett, hogy kényelmesen hátradőlve hallgatnád őket, inkább figyelj oda rájuk szakmailag, munkához feltűrve az ingujjadat.

 

Értsd meg a sürgősség dinamikáját

Ha jó vagy az ige hirdetésében, akkor már előtte az adott igeszakasszal vagy témával élsz együtt a hét során, és ez egyre csak fejleszti a gőzt a lelkedben. Gondolkozol rajta, emberekkel beszélgetsz róla, és kéred Istent, hogy áldja meg. Így, mire eljutsz odáig, hogy végre prédikálhatsz róla, már ez a legsürgetőbb dolog a lelkedben. Ha jól felkészülten beszélsz róla, akkor a szavaidból ez a sürgősség árad, de közben ennek nem lesz mesterkélt hatása. Így lesz belőle meggyőző tanítás.

 

Törekedj az egyértelműségre

Amikor tanítókat coach-olok nálunk, mindig két dolgot kérdezek tőlük: „Mit akarsz, hogy tudjanak? Mit akarsz, hogy csináljanak?” Ha nem tudnak ezekre rögtön válaszolni, akkor megmondom nekik: „Nem készültél fel rendesen. Ilyen tanítást ne adj a hozzánk járóknak.”

 

Izzadj meg az igehirdetésre készülés során

Óriásit javulna az igehirdetésünk, ha rászorítanánk magunkat, hogy még egy órát tegyünk bele. Sok igehirdető nem hiszi el, hogy a készülésbe fektetett munka arányos az igehirdetés nagyszerűségével. Sosem leszel nagyszerű valamiben, amiért nem izzadsz meg. Ennek egyszerűen ez az ára. Idővel rájössz, hogy mennyire kell megfizetned az árát az elfogadható minőségnek, és utána ez az ár már „adott” kell, hogy legyen a naptáradban.

 

Értékeld ki az igehirdetéseidet

Ha bármit is fejlődtem az elmúlt 25 év során előadóként, akkor az nagyrészt annak köszönhető, hogy minden egyes beszédem végén kérek visszajelzést. Ahányszor igét hirdetek a gyülekezetünkben, mindig ül ott fél tucat ember azért, hogy kiértékelje. Mi működött jól? Min kellene fejleszteni?

 

Élj közösségben Jézussal

Élj annyira szoros közösségben Jézus Krisztussal, hogy az ő hatalma és ereje áradjon keresztül rajtad igehirdetés közben.

 

Derwin L. Gray az igehirdetés titkairól

Derwin L. Gray korábban profi amerikai futball játékos volt az NFL-ben, ő az alapítója és vezető pásztora a Transformation Chuch-nek, Dél-Karolinában. A „Táncolva készülök az igehirdetésekre” című cikkében Gray hat titkát árulja el a tökéletesen koreografált igehirdetéseknek.

 

Imádkozz igehirdetés előtt

Amikor imádkozunk igehirdetés előtt, azt mondjuk Jézusnak: „Tőled van szükségem kinyilatkoztatásra, és a te erődre van szükségem a saját életemre és azok számára, akiknek beszélni fogok.”

 

Krisztus-központúan hirdess igét

Ha nem Krisztus-központúan hirdetjük az igét, akkor hallgatóink arra juthatnak, Jézus azért létezik, hogy segítsen elérni az álmainkat, ahelyett, hogy azt gondolnák, mi az ő munkatársai vagyunk az ő saját álmának elérésében. Ez az álom Isten királyságának az építése, ez lehet számunkra az életadó valóság itt a földön. Ha nem így beszélünk, akkor mindössze moralizáló prédikátorok vagyunk.

 

Ismerd az Ige tartalmát és a mai környezetet is

Nem elég ismeri az Ige tartalmát, azt is tudnunk kell, hogy kiknek beszélünk és ők milyen körülmények között élnek. Az örömhír soha, de soha nem változik, viszont a kultúra, az életmód igen. Emiatt olyannak kell lennünk, mint egy festőművésznek, aki úgy festi le Jézust és az ő megváltó munkáját, hogy akik ott vannak, azok meglássák, megérezzék és reagáljanak rá.

 

Válaszolj erre a három kérdésre

Miután felkészültem az igemagyarázattal és a Krisztus-központúsággal, mindig felteszek magamnak három kérdést:

  1. Mit szeretnék, hogy az emberek gondoljanak Jézusról és az ő megváltásáról? (a fej)
  2. Mit szeretnék, hogy az emberek érezzenek Jézusról és az ő megváltásáról? (a szív)
  3. Mit szeretnék, hogy az emberek engedjenek Jézusnak, hogy megtegye az életükben a megváltó munkája által? (a kezek)

 

Legyél egyszerű

Igehirdetők, ne felejtsétek el, hogy a kevesebb több. Az igehirdetésedet fókuszáld egyetlen nagy gondolatra vagy témára. Az igehirdetéseim végén szokott lenni valami, amit úgy hívok, „Lélek-tetoválás”. Ez az a nagy gondolat, amit szeretnék, hogy az emberek magukban hazavigyenek és alkalmazzanak.

 

Legyen az igehirdetésed egyben dicsőítés

Végül mindig imádkozom, hogy a tanításom Jézusnak a saját életemet megváltoztató munkájából fakadjon. Elimádkozom az igehirdetésemet, mint egy dicsőítést, ami válaszol az ő csodálatos kegyelmére.

 

Carey Nieuwhof az igehirdetés titkairól

Carey Nieuwhof, a Connexus Community Church alapítója, az „5 tipp, amitől biztosan jobb előadó leszel” című cikkében meséli el az ő legfontosabb szempontjait:

 

Ne memorizáld, inkább megértsd a beszédedet

Egy beszédet memorizálni iszonyú nehéz. Főleg egy hosszabbat. Szerintem, ha valaki megpróbál felidézni egy betanult beszédet, az ingatag előadáshoz vezet, hiszen nem tudsz közben az adott pillanatra figyelni.

 

Hetekkel előre dolgozz az igehirdetéseden

Éppen egy sorozaton dolgozom, amit majd két hónap múlva fogok elmondani. Már most megvannak a tanulságok is a sorozathoz, és a legtöbb igehirdetést már 2-3 héttel az elmondásuk előtt ki fogom dolgozni. Úgy érzem, hogy így mire elmondom az első részt, addigra a sorozat már egy régi jó barát lesz számomra.

 

Tegyél bele legalább egy történetet a saját gyengeségedről

Ha szeretnéd elnyerni a hallgatóság bizalmát, akkor a gyengeségeidet mutasd meg nekik, ne csak az erősségeidet. Sokan csodálják az erősségeidet, de a gyengeségeidre tudnak igazán reagálni.

 

Figyelj a beszédet logikai menetére

A beszédednek legyen eleje, közepe és vége, és mindegyik rész kapcsolódjon a többihez logikus és megfelelő sorrendben.

 

Beszélj dupla energiával, amikor igét hirdetsz

Eleinte furcsa lesz, de muszáj. Ha a mikrofonba normál beszédstílusban szólsz, akkor unalmasnak fognak hallani. Szóval duplázd meg az energiád!

 

 

Andy Stanley az igehirdetés titkairól

Andy Stanley egy előadó, író és lelkipásztor, aki az atlantai North Point Ministries-t alapította 1995-ben. Az Outreach Magazine egy felmérése Andy Stanley-t a top-10 legbefolyásosabb élő amerikai lelkipásztor közé sorolta. Itt egy videót is láthatsz Stanley-től.

 

Aszerint állj hozzá az igehirdetéshez, ami a célod az igehirdetéssel

Muszáj válaszolnod erre a kérdésre: Miért is prédikálok? Fogalmazd meg, hogy mit akarsz vele elérni, azután ennek a célnak megfelelő megközelítést válassz.  Stanley szerint az igehirdetés célja megtanítani az embereknek azt, hogyan élhetnek olyan életet, ami tükrözi a Biblia értékeit, elveit és igazságait.

 

Taníts kevesebbet, többet érsz el

Mi az az igazság, amit „egyszerűen muszáj, hogy megértsenek?” Úgy változtass az előadásodon, hogy ugyanazt az igazságot mondd el újra és újra. Így kevesebb dolgot fogsz lefedni, de mégis többet mondasz.

 

 

Wayne Cordeiro az igehirdetés titkairól

Wayne Cordeiro az alapító lelkipásztora a New Hope Chirstian Fellowship-nek Honolulu-ban, Hawaii-on, ahová több mint 11.500-an járnak hétvégenként. Cordeiro öt titkot árul el „Az új normális igehirdetés” írásában.

 

Használj több képes beszédet

Ha kép-szerű szavakkal illusztrálod a mondanivalódat, a hallgatóid sokkal könnyebben tudnak figyelni rád.

 

Engedd az embereket interakcióra lépni veled

A kétirányú kommunikáció nagyon fontos az új dolgokat tanulók esetében. A hallgatóid szeretnének „visszaszólni” az előadónak.

 

Használj személyes illusztrációkat egy igazság aláhúzására

A mai tanítók már nem csak a tudásukról beszélnek, hanem a sebeikről is.

 

Egyszerűsíts

A világnak olyan előadókra van szüksége, aki segít nekik megérteni Isten szeretetének és útjainak egyszerűségét.

 

Szánd rá az időt a teológiai magyarázatokra

Az emberek már nem elégszenek meg a kényelmes válaszokkal. Már nem létezik hűség egy vallási felfogás vagy egy mások által már jóváhagyott tudás iránt. Az emberek kíváncsiak a miértekre is.

 

 

 

Forrás: Churchleaders.com   https://churchleaders.com/pastors/preaching-teaching/308911-24-preaching-secrets-from-5-of-the-best-preachers-in-north-america.html

Fordította: Sonkoly Tamás

2 komment

Mi az igehirdetés célja?

2017. december 21. 11:12 - BenBacso

 

A címben szereplő kérdés 2017-ben többször előkerült a szolgálatomban. Nem csak amikor én készültem vagy éppen terveztem az igehirdetői sorozatot vagy éppen beszéltem azokkal, akik Igével szolgálnak, hanem gyülekezeti tagokkal folytatott beszélgetésben is. Az Igehirdetésnek többnek kell lennie, mint "motivációs beszéd"; többnek kell lennie, mint "tanítás", amely sokszor puszta ismeretközlést jelent. Az igehirdetés célja, mint a lelkipásztor többi tevékenységénél is, a lelki érettség, a lelki fejlődés elősegítése. 

Milyen a lelki fejlődés érdekében végzett tanítás? Nekem sokat segített ennek a végiggondolásában Perry G. Down könyve. A tanítás a lelki fejlődés érdekében c. munka nem csak a vasárnapi iskolában, ifjúsági munkában, hanem a gyülekezeti szolgálatban is igen hasznos alapelveket tartalmaz. 

preaching-01.jpg

1, Meg kell őrizni a Biblia központi szerepét

Szerintem is nagyon fontosak az inspiráló történetek, de amikor azok pusztán érzelmi hatásfokozóként vagy pusztán a történetért magáért vannak elmondva, akkor eltévesztjük a lényeget: az Ige közlését, jobb megértését. "Az elképzelhető, hogy ismerjük a Bibliát, de nem vagyunk lelkileg érettek, az viszont lehetetlen, hogy úgy legyünk lelkileg érettek, hogy nem ismerjük Isten Igéjét. A lelki érettség a Biblia ismeretével kezdődik." hívja fel a figyelmet Perry G. Down 

2, A Biblia igazságát úgy kell tanítani, hogy ezt nem "csak tudni kell" vagyis egyszerűen elméleti ismeretként bevésni, hanem meg kell élni. Vonzó keresztény élet az, amelyik többet megél a Bibliából! 

3, A légkör megteremtése 

A Biblia beszél arról, hogy Krisztus követőit arról lesznek felismerhetők, hogy "szeretik egymást". A kegyelem légköre ahogyan Kovács Géza beszél róla elválaszthatatlan az egészséges, "szülőképes" gyülekezettől. Az elmúlt hetekben 7-e csatlakoztak a gyülekezethez, amelynek a lelkipásztora vagyok. A bizonyságtételekben egyértelműen előkerült, hogy azért maradtak velünk, mert "szeretettel fogadtak bennünket", "barátságosak voltak velem". A lelki fejlődés érdekében végzett igehirdetői tevékenység nem választható el a gyülekezetben lévő légkörtől. 

4, Az emberek különböző módon fejlődnek

Ezt figyelembe kell venni. Más-más életszakaszban a témákra való fogékonyság, a befogadás is eltérő lehet. A lelki fejlődés érdekében végzett szolgálatnál ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ráadásul a fejldődés nem csak életszakaszonként változik, hanem az üteme is eltér. Míg egyesek sokkal gyorsabban jutnak el egy-egy éretsségi szintre, addig némelyek igen lassan fejldőnek. Azt tapasztalom, hogy az ismétlés itt is sokat segíthet. 

5, Az egész emberre hat 

A tanításnak, igehirdetésnek az egész emberre kell hatnia. Tapasztalom, hogy kevés az amikor csak az értelemre akarunk hatni, de ugyan így kevés, ha csak az érzelemre hat. Az egész embert magában kell foglalni a lelki fejlődés érdekében végzett tanításnak. Vagyis az ember akarati, érzelmi és értelmi részére is. vagy másképpen mondva az agyra és a szívre egyszerre. 

6, Isten hatása nem nélkülözhető 

Valószínúleg ezzel kellett volna kezdenem! Meggyőződésem, hogy Isten munkája nem nélkülözhető ebben a folyamatban. A Lelke/Szelleme által tudja személyessé tenni az üzenetet és az alkalmazását is segíteni.  Isten hatását pedig nem tudjuk emberi módon pótolni. Szükségünk van arra, hogy az Ő Igéje ma is élő és ható legyen. 

Szólj hozzá!