Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Brett & Kate McKay: 16 mód arra, hogy jobb emberré válj az idén

2022. január 08. 08:07 - Kereso75

Az újévi célok és fogadalmak nem mind egyformák. Az alábbiakban 16 olyat ajánlunk, amelyek jelentős megtérülést kínálnak. Némelyik csak néhány percet vesz igénybe, mások egyszerű változtatásokat jelentenek; de mindegyik pozitívan alakítja az életet, és segít jobb emberré válni.

Bár nagyon is megvalósítható, hogy idén mind a 16-ot megcsináld, de ha megijedsz, hogy túl sok, válassz ki néhányat, amire koncentrálsz. A fenébe is, kötelezd el magad, hogy csak egyet teljesítesz; ha minden évben egyetlen új gyakorlatot kitudsz alakítani, egy évtized múlva tíz pozitív szokással lesz gazdagabb az életed.

uj_szokasok.jpg

1. Szerezz be egy igazi ébresztőórát 

A reggeli első és az esti utolsó dolog, amit csinálsz, a napod margójaként szolgál, határt szabva annak, hogy mit tudnak "megtartani", és erőteljes jelzést küldesz magadnak, hogy mit tartasz a legfontosabbnak. Ha minden nap az első és az utolsó dolog, amit teszel, hogy a telefonodra nézel, akkor egy sekélyes, és zavart alapot teremtesz a köztes dolgok számára. Tartsd tehát a telefonodat távol a szobádtól éjszaka, használj reggelente egy rendes, "régimódi" ébresztőórát (vagy az órádat, ami rezeg - ford.) az ébredéshez, és ne nyúlj a telefonodhoz, amikor felkelsz, amíg nem csináltál valamit (olvasást, imát, fekvőtámaszt), ami azt az embert képviseli, aki aznap leszel.

2. Olvass el minden héten egy könyvet

Egy átlagos könyv elolvasása körülbelül öt-hét órát vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy ha csak napi egy órát vagy kevesebbet olvasol, akkor az év minden egyes hetében el tudsz olvasni egy könyvet. Mindenkinek van napi egy órája, amit átcsoportosíthat olvasásra: vágj ki egy órát az esti Netflixből; olvass fél órát ebédidőben és fél órát este; olvass a metrón való utazás közben; olvass a napod során felmerülő kis szabad pillanatokban. (A legjobb tippjeinket, hogy általában többet olvass, itt találod.) El tudod képzelni, mennyivel jobb ember leszel az év végére, ha 52 könyvet olvastál el?

3. Csak vizet igyál

Óriási kalóriapazarlás a kalóriadús italok fogyasztása. Egyszerűen nincs olyan jó ízük (különösen, ha üdítőitalról beszélünk), és tápértékük is alig van. Ha már finomságra vágysz, legalább fogyassz olyat, amit meg is tudsz rágni! Csak vizet inni, az egyik legegyszerűbb módja a fogyásnak; az emberek gyakran jelentős súlyt tudnak leadni, és javítani tudják az általános egészségi állapotukat, csak ezzel az egyetlen a lépéssel. Ezt a célt úgy is elérheted, hogy közben továbbra is iszol diétás üdítőt és időnként alkoholt, de jobban jársz, ha ezeket is elhagyod a tiszta H2O javára.

4. Indíts el egy erőnléti edzésprogramot

Nem számít, hogy jelenleg ülőmunkát végzel-e, vagy kardiót, és csakis kardiót, hasznodra válhat, ha erőnlétiu edzéseket iktatsz az életedbe. Az erőedzés javítja az általános egészségi állapotodat, segít a fogyásban, növeli a tesztoszteronszintedet, és általában véve férfiasabbnak érzed magad. Nem tudod, hol kezdjed? Kezd egy egyszerű kezdő lineáris progressziós programmal, vagy iratkozz fel online edzésre egy olyan programmal, mint apl a Home Workout ingyenes alkalmazás az okostelefonodra.

5. Hívd fel édesanyádat hetente egyszer

Tudod, hogy alig várja, hogy halljon rólad.

6. Adj legalább egy bókot minden nap

Az emberek azt akarják, hogy észrevegyék őket, és szükségük legyen rájuk; majdnem annyira vágynak a megerősítésre és az elismerésre, mint az ételre és a vízre. És ezt az emberi szükségletet kevesebb idő alatt is kielégítheted, mint amennyi idő alatt egy instant levest elkészíthetsz. Figyelj jobban arra, miben jók mások, akár kicsi akár nagy dolgokról van szó, és hívd fel a figyelmet ezekre a viselkedésben, teljesítményben, tehetségben, stílusban és jellemben elért eredményekre. Ne felejtsd el rendszeresen megdicsérni a saját családodat sem - akiket ironikus módon a legnagyobb valószínűséggel természetesnek veszünk!

7. Negyedévente egyszer rendezzünk vacsorapartit

A Brunch Is Hell című könyv szerzői szerint a vacsorapartik éppen az egészséges modern társadalom sarokkövei lehetnek. Hogy miért? Mert elősegítik az életreszóló kapcsolatokat és a kulturált beszélgetést. Egy vacsoraparti szervezése számos előnnyel jár a vendéglátók számára is: többek között lehetőséget kínál a főzési és szociális készségek gyakorlására, a várakozás zamatával gazdagítja az életedet, és egyszerűen arra is motivál, hogy végre kitakarítsd a házadat! Tűzd ki célul, hogy idén negyedévente rendezz egy vacsorapartit; ez könnyebb és építőbb, mint gondolnád. 

8. Minden nap tegyél egy rövid sétát

A filozófusok Arisztotelésztől Nietzschéig nem véletlenül voltak elkötelezett sétálók: a séta kitisztítja az elmét, segít megoldani a problémákat, és felismeréseket generál. Erling Kagge felfedező szerint a séta ráadásul lelassítja az időt, és emlékezetesebbé teszi az életedet. És persze a test megmozgatása jót tesz az egészségnek. Szóval tegyél egy rövid sétát minden nap, bármilyen is az időjárás.

9. Napló

Lehet, hogy a naplóírás nem mindenkinek való (ezt a szokást pl én abbahagytam), de sokan hatékony módszernek találják arra, hogy kognitívan és érzelmileg feldolgozzák mindazt, amin keresztülmennek. Az írás megköveteli, hogy logikusan és lineárisan gondolkodj, ami különösen hasznos az olyan dolgok, mint a depresszió és a düh perspektívába helyezésében. Naplózz olyan módon, ami neked megfelel: Írd le, mi történt aznap; írd le, miért vagy hálás. Írj spontán; írj előre meghatározott felkérések alapján (ezekből két készletet itt és itt találsz). Írj egy bekezdést; írj egyetlen mondatot.

10. Tervezd meg a hétvégéidet

A tervezésről gyakran csak a hétköznapokra gondolunk (amelyek ütemezése valóban hasznos lehet), míg a szabadidőnek teljesen spontánnak kell lennie. De mindenki élettapasztalata azt mutatja, hogy a jó időtöltés jellemzően nem csak úgy megtörténik; ha a véletlenre bízzuk magunkat, a szabadidőnket végül átadjuk a tehetetlenségnek, és a végén nem sok mindent csinálunk. Vegyünk tehát példát Ernest Hemingwaytől, és szándékosan tervezzük meg a hétvégéinket, és mindig legyen egy ötletünk néhány szórakoztató dologról, amit szívesen csinálnánk, amikor nekivágunk. (Ha házasok vagytok, nagyon ajánljuk, hogy ezt a tervezést a heti házaspáros randitok során végezzétek el). Könnyebben nézel majd szembe a hétfővel, ha valóban a legtöbbet hoztad ki a szombatból/vasárnapból.

11. Kapcsold ki az értesítéseket a telefonodon

Ha eleged van abból, hogy a telefonod elvonja a figyelmedet, de még nem kapcsoltad ki az értesítéseket, akkor még nem kezdtél el harcolni. Ahogy az Indistractable szerzője, Nir Eyal mondta nekem a podcast interjúnkban: "Az okostelefonnal rendelkezők kétharmada soha nem változtatja meg az értesítési beállításait. Ez nevetséges. Tényleg panaszkodhatunk arra, hogy a technológia függővé tesz minket, ha nem szánunk 10 percet arra, hogy megváltoztassuk az értesítések beállításait?".

12. Havonta egyszer böjtölj 24 órán át

A böjt nagyszerű dolgokat tesz az ember egészségéért, többek között normalizálja az inzulinszintet, elősegíti az emberi növekedési hormon kiválasztását, és serkenti a sejtek regenerálódását. Emellett a lélek edzésének is hatékony módja, hogy a lélek erősebbé váljon a testnél. A kutatások azt mutatják, hogy a böjtölés akár havonta egyszer is meghozza a fent említett fizikai előnyöket, és az anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy a havi böjt elegendő ahhoz, hogy erőteljes lelki előnyökkel is járjon.

13. Edz és/vagy ingázz a hét egy napján zene/podcastok nélkül

Csak a csendben és a magányban halljuk meg az élet legfontosabb "hangjait" - a belső hangunkat, a kreatív inspirációt, a hivatásra való késztetést, a dilemmák megoldását, azt, amit másokért tehetünk vagy másoknak fontos lenne elmondanunk. Mégis általában annyi zaj vesz körül bennünket, hogy ezek a kritikus üzenetek soha nem jutnak el hozzánk. Hogy otthonosan mozogjon ezekben a jelzésekben, szánjon hetente egy kis csendes időt edzés vagy ingázás közben, amikor zene, podcastok vagy bármilyen más, ember által létrehozott statikus zaj nélkül tölt. 

14. Kezdj el fogselymet használni. Ezúttal tényleg.

Védekezz az ínybetegségek ellen. Tegyed büszkévé a fogorvosodat. Íme, hogyan válhat végre szokássá a fogselyem használata.

15. Kezdj bele egy új hobbiba

Amikor igyekszünk uralni az életünket, gyakran megpróbáljuk kiiktatni a készülékek által keltett zavaró tényezőket. Ez jó, de ahogy a digitális minimalista Cal Newport rámutat, ha el akarod kerülni, hogy visszahúzzon a szirénhangjuk, akkor nem elég csupán kiürítened az életedet az időrablóktól - értelmes elfoglaltságokkal kell megtöltened. Itt jönnek a képbe a hobbik; találj egy olyan tevékenységet, amely ugyanolyan lebilincselő és sokkal kielégítőbb, mint a telefonon való babrálás. Nem tudod, melyik hobbival próbáld ki magad? Itt van egy lista 75 ilyen hobbiról.

16. Vegyél részt minden héten egy istentiszteleten

Még ha bizonytalan is vagy abban, hogy egyáltalán hiszel-e, a heti egy istentiszteleten való részvétel számos módon nagyban javíthatja az életedet és a kapcsolataidat. Még ha nem is vagy biztos benne, hogy hiszel a halhatatlan lélekben, a templomba járás jót tehet neki. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy barátokat szerezz, lehetőséget nyújt az elmélkedésre, és egyfajta fegyelemépítő szokást alakít ki. Javítja a mentális és fizikai egészséget, és lehetőséget biztosít a szolgálatra. De az a minimum, hogy egy kis csoportos éneklésben vehetünk részt, amire a mai életben túlságosan ritkán adódik lehetőség.

Az eredeti angol cikket itt olvashatod

Szólj hozzá!

Nem megtérőket kell szereznünk, hanem tanítványokat kell nevelnünk

2021. szeptember 16. 15:21 - Kereso75

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy Jézus nem azt akarja, hogy megtérőket nyerjünk meg? Mi lenne, ha azt mondanám, hogy az egész Szentírásban soha nem mondják, hogy térítsünk meg bárkit is? Mi lenne, ha azt állítanám, hogy az, hogy az emberek elfogadják Jézust az életükbe, még nem teljesíti a küldetésünket?

Lehet megosztjuk az evangéliumot, de ez nem mindig ugyanaz az evangélium, amit Jézus is megosztott. A mi verziónk lehet egy kicsit lágyabb. Lehet könnyebb is. Az üzenet túl gyakran felhígult. Sokan közülünk nem akarják, hogy radikálisnak nevezzenek minket. Sokan közülünk miközben átvesszük Jézus üzenetét, kihagyunk néhány intenzívebb részt, mert azok elriaszthatják az embereket.

EGY KÉNYELMETLEN IGAZSÁG

A megtérők megnyerésére irányuló vágyunkból gyakran megpróbáltuk Jézust könnyebben elfogadhatóvá tenni. Erről szól a kultúránk. Ez a helyzet könnyen csapdába ejthet bennünket. Gyakran kényelmessé és könnyűvé tesszük Jézus követését, csökkentve az elvárásokat: Nem kell semmi mást tenned. Csak higgy.

15041579905_48d6a66af3_c.jpg

A keresztünk hordozása az önfeláldozó szeretet és alázat radikális kapcsolatából, olcsó reklámkarkötőkkel, ékszerekkel és lökhárítómatricákkal való reklámozássá redukálódott. Jézus követését alig többé tettük, mint egy örökre szóló tűz elleni biztosítást. Ezzel olyanná tettük Őt, ami Ő sosem volt: biztonságossá.

Mi történt Dietrich Bonhoeffer gondolatával: "Amikor Krisztus hívja az embert, azt mondja neki, hogy jöjjön és haljon meg"?

 A FOGYASZTÓI EVANGÉLIUM

Amikor az embereknek egy olyan Jézust "adunk el", akit könnyű követni, valóban hibáztathatjuk őket azért, hogy kiszállnak vagy elsodródnak, amikor a dolgok nem mennek simán? Nem lenne meglepő, hogy egy fogyasztói kultúrában élve, sokszor az emberek ugyanezt a hozzáállást hozzák a gyülekezetbe is: Az én utam, az én preferenciáim, az én vágyaim a fontosak. Ha nem kapom meg, amit akarok, akkor lelépek máshová.

Jézus az életünk része, holott Neki kellene az életünknek lennie. Ő maga az élet. Az Ő követése megköveteli az egész életünket. A tanítványok ettek, ittak, izzadtak és aludtak a szolgálatban attól kezdve, hogy Jézus elhívta őket, egészen a haláluk napjáig. Jézus nem csupán az életük része lett. Ő volt a teljes életük.

Mindannyian bűnösek vagyunk abban, hogy a dolgokat Jézus fölé helyezzük. Legyen szó egészségről, gazdagságról, kényelemről, ügyekről, álmokról, hobbiról vagy érdeklődési körről, mindannyian azzal az elvárással jövünk Jézushoz, hogy mit fog tenni értünk. Mindannyiunknak megvannak a szenvedélyeink és ügyeink.

 De Jézus nem azért jött, hogy véleményt mondjon dolgokról. Jézus azért jött, hogy átvegye az irányítást.

TANÍTVÁNYOK VS. MEGTÉRŐK

Sokan úgy jönnek Jézushoz, hogy azt hiszik, elég hinni, a pálya szélén állni és szurkolni neki. Jézus nem szurkolókat keres. Olyan férfiakat és nőket keres, akik bármi áron követik Őt. Radikális odaadást, ésszerűtlen elkötelezettséget és osztatlan odaadást keres.

Jézus nem megtérőket keres. Ő tanítványokat keres.

A megtérők új hívők. Mindannyian megtértként kezdjük. De túl gyakran meg is állunk ott. A kereszténység csak arról szól, hogy mi mit hiszünk. A megtérők nem rosszak természetesen. Olyanok, mint a csecsemők. Semmi rossz nincs abban, ha valaki kisbaba. A probléma akkor jön, amikor ez nem változik meg. Amikor egy baba úgy viselkedik, mint egy baba, az aranyos. Amikor egy 35 éves teszi, az szomorú. Ahogy Pál írja az 1Korinthus 13:11-ben: "Amikor gyermek voltam, úgy beszéltem, mint egy gyermek, úgy gondolkodtam, mint egy gyermek, úgy érveltem, mint egy gyermek. Amikor férfivá lettem, magam mögött hagytam a gyermekkor szokásait".

Az egyházak évek óta azon dolgoznak, hogy rávegyék az embereket, hogy döntsenek Krisztus elfogadása mellett, ami nagyszerű dolog. Ez fontos. De mi történik ezután? Hol van a folytatás? Hogyan neveljük az új keresztényeket?

A mi küldetésünk nem az, hogy megtérőket nyerjünk, hanem az, hogy tanítványokat tegyünk. Mi tehát a különbség?

 1. A megtérők olyan hívők, akik úgy élnek, mint a világ. A tanítványok olyan hívők, akik úgy élnek, mint Jézus
 2. A megtérők az értékeikre, érdeklődési körükre, aggodalmaikra, félelmeikre, prioritásaikra és életmódjukra összpontosítanak. A tanítványok Jézusra összpontosítanak
 3. A megtértek templomba járnak. A tanítványok a gyülekezet.
 4. A megtértek részt vesznek Jézus missziójában. A tanítványok elkötelezettek a misszió felé.
 5. A megtértek a pálya széléről szurkolnak. A tanítványok benne vannak a játékban
 6. A megtértek hallják Isten szavát. A tanítványok megélik azt
 7. A megtértek követik a szabályokat. A tanítványok követik Jézust
 8. A megtértek élete a hitről szól. A tanítvány élete arról szól mivé lesz
 9. A megtértek kényelmesek. A tanítványok áldozatokat hoznak
 10. A megtértek beszélnek. A tanítványok újabb tanítványokat szereznek. 

A tanítvány az, aki teljes szívvel követi Jézus életét és példáját, aki Jézus küldetését saját küldetésévé, értékeit saját értékeivé, szívét pedig saját szívévé teszi.

 A tanítvány olyan valaki, aki kétségbeesetten igyekszik olyan lenni, mint Jézus. A tanítvány olyan valaki, aki annyira elkötelezett Krisztus ügye iránt, hogy a pokol kapuin keresztül és vissza is követné Őt.

A tanítvány olyan valaki, aki egész identitását, célját és értelmét Jézusban találja meg. Jézus az életük középpontja. Teljesen benne vannak, teljesen elkötelezettek.

 Egy tanítvány nem csak arra hajlandó, hogy meghaljon Jézusért, hanem arra is, hogy életének minden napját érte élje.

 A SZÍV MEGVÁLTOZÁSA

Jézus nem arra hív minket, hogy megtérők legyünk vagy megtérőket nyerjünk. Jézus arra hív minket, hogy tanítványokká tegyünk másokat.

Jézus feltétel nélkül kínálja nekünk a kegyelmet és a szeretetet, de nem elvárás nélkül. Amikor megpróbáljuk felhígítani az üzenetet olyan dolgokkal, mint például: Nem kell feladnod a bűnt, nem kell megváltoznod, nem kell átalakulnod, nem kell meghalnod önmagadnak, csak hinned kell. Ezzel nemcsak az igazságtól fosztjuk meg az embereket. Megtagadjuk tőlük a hozzáférést a mindenható Istennel való valódi, átalakító kapcsolathoz.

A kereszténység nem csak egy hitrendszer. Nem egy életstílus. A kereszténység egy Jézus által átalakított élet.

Jézus nem hív mindenkit arra, hogy minden nap mindent elhagyjon. De Ő mégis arra hív minket, hogy bármikor hajlandóak legyünk mindent feladni.

Az Ő hívása mindannyiunk számára más és más. Ő minden embert egyedülállóan megajándékozott, hogy egyedi és értékes feladatot töltsön be az Ő országában. Bár az, amire elhívást kaptunk, lehet, hogy egyedi, ez az elhívás mégis egy extrém szintű: Jézusnak mindennél nagyobbnak kell lennie.

TYLER EDWARDS

Tyler Edwards lelkipásztor, szerző és férj. Jelenleg a Carolina Forest Community Church tanítványsági lelkészeként dolgozik a dél-karolinai Myrtle Beachen. Szenvedélyesen szereti megismertetni az embereket az evangéliummal, és segíteni őket abban, hogy növekedjenek benne. Ő a szerzője a Zombie Church: breathing life back into the body of Christ (Zombi-gyülekezet: életet lehelni Krisztus testébe) című könyvnek. További munkáit megtalálod a Facebookon, vagy követheted őt a Twitteren @tedwardsccc.

Eredeti: We’re Called to Make Disciples, Not Converts | RELEVANT (relevantmagazine.com)

 

Szólj hozzá!

Nehémiás történetének vezetési tanulságai röviden

2020. szeptember 25. 19:16 - BenBacso

Nem régen fejeztem be újra Nehémiás könyvének tanulmányozását. Van néhány nagyon fontos tanulsága, amit egy keresztény értékrenddel bíró vezető észrevehet. Hihetetlen nyomás alatt képes volt eredményes munkát végezni. Mi lehetett ennek a titka? 

walls-of-jerusalem.jpg

 • "Megrendülésre" való képesség- Nehémiás őszintén átérezte a népe, sőt a "rábízottak" helyzetét. Egy vezető önismeretében rendkívül fontos, hogy újra és újra tudatosítsa magában, mi az ami "összetöri a szívét". Valószínűleg ott van a feladata, ahol azt érzi, hogy ezt nem nézheti tétlenül, ahogyan a dolgok mennek.

 

 • Bátorság- azt szokták mondani, hogy a bátorság nem a félelem hiánya, hanem annak legyőzése. Nehémiás képes volt legyőzni a saját félelmét. 

 

 • Meggyőzés- Bámulatos, hogy Nehémiás képes volt meggyőzni a királyt, a vezetőket és a népet is, hogy álljanak a változás mellé. Ez a fajta képesség, a vezető számára nélkülözhetetlen!  

 

 • Megvalósítás- nagyon tetszik, hogy nem csak álmodozott, nem csak tervezett, hanem képes volt cselekedni a cél érdekében. A megvalósítás során nem csak feladatot adott, hanem értékelt és ha kellett felvállalta a konfliktust is. Mindeközben példát mutatott áldozathozatalból. 

 

 • Kitartás - az építkezés során sokféle nehézséggel kellett szembe néznie. Nem adta fel a nehézségek, külső és belső támadások, árulások közepette sem, hanem kitartóan végigvitte a feladatát. 

 

 • Fókuszáltság - tudta mi a dolga. Nagyon tetszik nekem az a mondat, ahogyan válaszol, amikor megpróbálják kicsalogatni Nehémiást és csapdába ejteni: 
  Nagy munkát kell végeznem, ezért nem tudok elmenni. Félbemaradna a munka, ha itthagynám, és elmennék hozzátok. Négyszer is küldtek nekem ilyen üzenetet, de én ugyanúgy feleltem nekik." Neh.6,3-4
1 komment

N.T. Wright: A kereszténységnek nincs válasza a koronavírussal kapcsolatban. Nem is kell, hogy legyen.

2020. március 30. 23:07 - Kereso75

N. T. Wright az Újszövetség és a korai kereszténység professzora a St Andrews Egyetemen, az Oxfordi Egyetem Wycliffe Hall egyik vezető kutatója és több mint 80 könyv szerzője.

Sok keresztény számára a koronavírus által kiváltott életkorlátozások egy időben érkeztek a nagyböjttel, az önként vállalt nélkülözés időszakával. De a szigorú új rendeletek - nincs színház, bezárják az iskolákat, a 70 év felettiek házi őrizete - kicsúfolják a mi kis szerény böjtünket. A whisky vagy csokoládé nélkül történő való létezés gyerekjáték ahhoz képest, hogy barátok vagy unokák nem jelennek meg, vagy a kávézóba, a könyvtárba vagy a templomba nem járhatunk.

Meg van az oka, miért akarunk - hacsak lehet - személyesen találkozni egymással. Nem véletlen, hogy a magánzárka miért az egyik legsúlyosabb büntetés. És ma ennek a nagyböjtnek nincs egy fix húsvéti időpontja, amire vágyhatunk. Nem tudjuk számolni napokat. Ez most nem nyugalom, hanem egy bizonytalan szorongó fájdalom.

Kétségtelen, hogy a szokásos olcsó találgatások rögtön kimondatják velünk, miért teszi Isten ezt velünk. Büntetés? Figyelmeztetés? Jel? Ezek a csípőből odavetett keresztény reakciók egy olyan kultúrában, amely generációk óta a racionalizmust igenli: mindent meg kell magyarázni. De mi van, ha nem így van? Ha a valódi bölcsesség nem azt jelenti, hogy képesek leszünk összetákolni néhány hamis spekulációt és azt mondani: „Szóval, akkor most már értitek?” Mi van, ha végül is vannak olyan pillanatok, amelyeket T. S. Eliot az 1940-es évek elején felismert, amikor az egyetlen tanács az, hogy remény nélkül várakozzunk, mert úgyis csak rosszra vágyunk?

2390324034_facb6978da_c.jpg

A racionalisták (beleértve a keresztény racionalistákat) magyarázatot akarnak; A romantikusok (beleértve a keresztény romantikusokat) megkönnyebbülést akarnak kapni. De talán az, amire bármelyiknél inkább szükségünk van, a panasz (siralom) bibliai hagyományának helyreállítása. A panasz az, ami akkor történik, amikor az ember kérdez, és nem kap választ. Ide érünk el, amikor túlmutatunk a bűneinkkel és kudarcainkkal kapcsolatos önközpontú aggodalmakon, és tágabban megvizsgáljuk a világ szenvedését. Elég rossz a New York-i vagy londoni pandémiával szembenézni. De mi a helyzet egy görög szigeten lévő zsúfolt menekülttáborral? Vagy éppen Gázával? Vagy Dél-Szudánnal?

Ezen a ponton némely Zsoltárok, a Biblia saját énekeskönyvében, igazán magukra találnak, éppen akkor, amikor egyes egyházak úgy tűnik, hogy hanyagolják őket. „Légy kegyelmes hozzám, Uram!” imádkozik a hatodik zsoltár, „Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim!"  "Uram, miért állsz oly távol, miért rejtőzöl el a szükség idején?" - kérdezi világosan a 10. zsoltár. - Miért rejtőzöl el a bajok idején? És így folytatódik: „Meddig tart ez, Uram? Végképp megfeledkeztél rólam? Meddig rejted el orcádat előlem? (Zsoltárok 13). És annál is félelmesebb, mert Jézus maga a kereszten idézte fájdalmában: "Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?" (Zsoltárok 22).

Igen, ezek a zsoltárok gyakran a végén reménységbe fordulnak, Isten jelenlétének és reményének új megértésére jutnak. Mégpedig nem a baj magyarázatával, hanem a benne való megnyugvással. Néha azonban a másik irányba mennek. A 89. zsoltár Isten jóságának és ígéreteinek ünneplésével indul, majd hirtelen vált, és kijelenti, hogy minden borzasztóan rossz lett. A 88. zsoltár pedig szenvedéssel kezdődik és sötétségben ér véget: „Elszakítottad tőlem jó barátaimat, már csak a sötétség ismer engem.” Egy olyan ige, ami igazán szólhat hozzánk, a mai karanténos időkben.

A bibliai hagyomány szövetébe szőtt siralom lényege nemcsak az, hogy kiszorítja a frusztrációt, bánatunkat, magányunkat és puszta képtelenségünket arra vonatkozólag megértsük, mi történik, vagy hogy éppen miért. A bibliai történet nagy rejtélye, hogy Isten maga is panaszkodik. Egyes keresztények mindenekelőtt úgy gondolnak Istenre, hogy mindent tudva, mindenért felelősként, nyugodtan és a világban felmerült problémáktól meg nem érintve létezik. Ez nem az a kép, amelyet a Bibliában látunk.

A Teremtés könyve (I Mózes) kijelenti, hogy Isten szíve szomorú volt emberi lényeinek erőszakos gonoszsága miatt. Porba volt sújtva, amikor saját menyasszonya, Izrael népe elfordult tőle. És amikor Isten személyesen visszatért népéhez - Jézus története értelmetlen, kivéve, ha erről van szó - sírt a barátja sírjánál. Pál apostol arról beszél, hogy a Szentlélek esedezik (fordító. az eredetiben nyög) érettünk és bennünk, miközben mi magunk is felnyögünk az egész teremtés fájdalmát átélve. A Szentháromság ősi tanítása arra tanít bennünket, hogy felismerjük az Egyetlen Istent Jézus könnyében és a Szent Lélek szomorúságában, fájdalmában.

A keresztény hivatásnak tehát nem része a mindenképpen való magyarázata annak, mi történik és miért. Valójában a keresztény hivatásnak az a része, hogy nem tudunk mindent megmagyarázni - és inkább kifejezzük a panaszunkat Istennek. Ahogy a Szentlélek bennünk szomorkodik velünk együtt, még így egyéni elszigeteltségünkben is kis szentélyekké válhatunk, ahol Isten jelenlétét és gyógyító szeretetét élhetjük át. És ebből új lehetőségek, új kedves jócselekedetek, új tudományos felismerések, új remény merülhetnek fel. Új bölcsesség a vezetõink számára? Na azt hiszem, ebben van valami.

A cikk 2020 március 29-én jelent meg a TIME magazinban

Szólj hozzá!

Mi van a kezedben?

2020. március 23. 10:31 - Kereso75

Mózes ekkor így felelt: Hátha nem hisznek nekem, és nem hallgatnak a szavamra, hanem azt mondják: Nem is jelent meg neked az Úr ?! De az Úr erre megkérdezte tőle: Mi van a kezedben? Egy bot – felelte. 2Mózes 4:1‭-‬2 RÚF ‬

Ott áll Mózes a csipkebokor mellett és mindenféle kifogása van arra, miért nem tudja azt megtenni, amit Isten kér tőle. És akkor Isten egy egyszerű kérdést tesz fel neki: Mózes mi van a kezedben? Valljuk be, elég furcsa kérdés, hiszen Mózes kezében semmi különleges dolog nincs. Az az eszköz van nála, amely minden hozzá hasonló pásztornál ott volt. A pásztornak nem voltak különleges felszerelései nem volt különleges képzésük. Bárányokra kellett vigyázni a pusztában, hiszen sokféle veszély leselkedett persze rájuk. Vadállatok, vagy éppen mások, akik bárányokat szerettek volna magunknak szerezni. És mindezekkel szemben nem volt más a kezükben eszközként, mint egy hosszú erős bot. Úgyhogy Mózes Isten kérésére, mikor azt kérdezi tőle mi van a kezedben, nem tud mást mondani: egy bot.

ross-sneddon-0mbt0sgu8ua-unsplash-1.jpg

És Isten azt mondja: Mózes ezzel a bottal szabadítom meg Izrael népét Egyiptomban. Mózes, én ezzel a bottal fogok csodákat tenni. Mózes, én ezzel a bottal azt tehetek, amit akarok. És ennek az az oka, hogy a csodát nem te teszed Mózes, még csak nem is a bot teszi. Hanem a vagyok teszi. A vagyok, aki vagyok, a Mindenható Isten. És aztán végigvonul a Biblia történetén az, hogy az isten gyönyörködik abban, hogy egyszerű emberek által, egyszerű eszközök által csodákat tegyen

A koronavírus első hetében, szerda este nyolckor álltunk és beszélgettünk a videós evangélizációs alkalom után a Békevárban - amiről reggel hét órakor még csak Linda tudta, hogy esetleg lesz, mert Isten a szívére bízta, hogy el kellene kezdeni. Dávidra néztem, aki egy profi videós szakember. Körülbelül másfél éve jöttek talán először a gyülekezetünkbe feleségével és gyermekeikkel. Az jutott eszembe, ő is egy imameghallgatás.Pár éve került elém az ige, hogy nézzetek fel, a mezők érettek az aratásra és kérjétek az aratás urát, küldjön munkásokat az aratásba. "Dávid, most látom, hogy te is egy válasz vagy erre az imádságra, mint ahogy már a gyülekezetben beszéltem erről, hogy láttam meg, Isten meghallgatta ezt az imádságot, mert már küldött embereket." - mondtam neki.

Tegnap este azt láttam meg hogy őt is így küldte Isten közénk, aki most éppen, videók elkészítésében - ami hirtelen sokkal fontosabb lett, mint bármikor eltudtuk volna képzelni - tud segíteni.
Neki egy - sőt sokszor inkább kettő három - videókamera van a kezében.

Te mit mondasz, ha Isten téged is megkérdez, ahogyan annak idején Mózestől kérdezte a csipkebokornál: Mi van a kezedben?

Fakanál, bevásárlószatyor, billentyűzet, felmosó, mobiltelefon, villáskulcs, fűrész, fűnyíró, kréta, mikrofon? Bármi is legyen az, csak fogd, és menj, hirdesd azzal Krisztus szeretetét!

Szólj hozzá!

Változik e a küldetésünk, így a koronavírus idején?

2020. március 16. 10:30 - BenBacso

Miközben óriási változások történnek és mindenki kapkodja a fejét, a teendők megsokasodnak, a bizonytalanság jelentős és bizony sok gyülekezet már online találkozik, felvetődött bennem a kérdés: Változik a küldetésünk gyülekezetként? Röviden a válaszom: a küldetésünk nem változik, de a módja most igen. Otthon maradunk és az online térben mozgunk. Mit tehetünk, hogy a gyülekezet 5 célját betöltsük? Kétségtelen, hogy most vezetőként utat kell mutatni és bizony ez sokaknak egy új terepet jelent! Most is igaz:

 "ellenben az Istenét ismerő nép felbátorodik és cselekszik!" Dán.11,32b HUNK

leadership-904624430_383559.jpg

1, Isten dicsőítése

A gyülekezet azért létezik, hogy Istent dicsőítse. Most meg kell találnunk azt a módot, ahogyan ki tudjuk fejezni az Isten iránti tiszteletünket, közösségként az online térben. 

2, Szolgálat 

Akikkel törődünk azok felé készek vagyunk lépéseket tenni, mégpedig úgy, hogy egy-egy szükségüket betöltjük. Most olyan időket élünk, hogy a gyülekezet könnyebben meg tudja látni a szükségeket.  Például az idősebbek felé bevásárlással tud szolgálni vagy egyéb módon. 

3, Közösség 

Talán itt lesz a legnagyobb kihívás, hiszen a fizikai jelenlét sokaknak fog hiányozni. Használjuk ki a technika adta lehetőségeket, hogy építsük a közösséget. Például itt a zoom; messenger vagy éppen a Skype ahol kisebb vagy éppen nagyobb csoportok tudnak találkozni, a telefon pedig remek eszköz lehet, hogy azokat is elérjük, akik nincsennek fent a közösségi platformokon. 

4, Tanítványság 

A lelki érettségben vagy másképpen a Krisztus követésben számtalan módon tudjuk segíteni a gyülekezet tagjait. Online bibliaóra, podcast vagy éppen élő közvetítés. Ezt több gyülekezet alkalmazza már most is. 

5, Evangélizáció 

Most van itt az idő, hogy a biblia bátorító üzeneteit megosszuk és hívjuk az embereket Krisztus követésére. Online tehetjük ezt úgy, hogy a gyülekezetünk üzeneteit megosztjuk vagy éppen úgy, hogy személyesen írunk egy-egy bátorító üzenetet. 

Ha van jó ötleted bármelyik célhoz, kérlek oszd meg a commentben! Segítsük egymást! 

2 komment
süti beállítások módosítása