Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Az igehirdetés 24 titka – Amerika 5 nagyszerű igehirdetőjétől

2018. január 10. 20:31 - BenBacso

Ha egy gyülekezet pásztora vagy, biztosan szeretnéd a profik igehirdetési titkait megismerni, hiszen az igehirdetés művészete olyasmi, amit hétről hétre tökéletesítesz. Mint bármely művészetre, erre is igaz, mindig van mit tanulni a legnagyobb művészekről – azoktól, akik évek óta hirdetnek életeket megváltoztató és Istent dicsőítő igehirdetéseket.

Ebben a cikkben a Churchleaders.com oldal szedte össze a témában írt legjobb gondolatokat Bill Hybels, Derwin Gray, Carey Neiuwhof, Andy Standley és Wayne Cordiro igehirdetőktől.

 idea-light-bulb-man.jpg

 

Bill Hybels az igehirdetés titkairól

 

Bill Hybels az alapítója és vezető lelkipásztora a Willow Creek Community Church-nek, ahová több mint 25.000-en járnak. Egy cikkében 6 tippet ad az igehirdetésről.

 

Hallgass kiváló igehirdetéseket és tanításokat

Legtöbbünk tud mondani 2-3 kiváló előadót, akik igazán inspirálnak minket… ahelyett, hogy kényelmesen hátradőlve hallgatnád őket, inkább figyelj oda rájuk szakmailag, munkához feltűrve az ingujjadat.

 

Értsd meg a sürgősség dinamikáját

Ha jó vagy az ige hirdetésében, akkor már előtte az adott igeszakasszal vagy témával élsz együtt a hét során, és ez egyre csak fejleszti a gőzt a lelkedben. Gondolkozol rajta, emberekkel beszélgetsz róla, és kéred Istent, hogy áldja meg. Így, mire eljutsz odáig, hogy végre prédikálhatsz róla, már ez a legsürgetőbb dolog a lelkedben. Ha jól felkészülten beszélsz róla, akkor a szavaidból ez a sürgősség árad, de közben ennek nem lesz mesterkélt hatása. Így lesz belőle meggyőző tanítás.

 

Törekedj az egyértelműségre

Amikor tanítókat coach-olok nálunk, mindig két dolgot kérdezek tőlük: „Mit akarsz, hogy tudjanak? Mit akarsz, hogy csináljanak?” Ha nem tudnak ezekre rögtön válaszolni, akkor megmondom nekik: „Nem készültél fel rendesen. Ilyen tanítást ne adj a hozzánk járóknak.”

 

Izzadj meg az igehirdetésre készülés során

Óriásit javulna az igehirdetésünk, ha rászorítanánk magunkat, hogy még egy órát tegyünk bele. Sok igehirdető nem hiszi el, hogy a készülésbe fektetett munka arányos az igehirdetés nagyszerűségével. Sosem leszel nagyszerű valamiben, amiért nem izzadsz meg. Ennek egyszerűen ez az ára. Idővel rájössz, hogy mennyire kell megfizetned az árát az elfogadható minőségnek, és utána ez az ár már „adott” kell, hogy legyen a naptáradban.

 

Értékeld ki az igehirdetéseidet

Ha bármit is fejlődtem az elmúlt 25 év során előadóként, akkor az nagyrészt annak köszönhető, hogy minden egyes beszédem végén kérek visszajelzést. Ahányszor igét hirdetek a gyülekezetünkben, mindig ül ott fél tucat ember azért, hogy kiértékelje. Mi működött jól? Min kellene fejleszteni?

 

Élj közösségben Jézussal

Élj annyira szoros közösségben Jézus Krisztussal, hogy az ő hatalma és ereje áradjon keresztül rajtad igehirdetés közben.

 

Derwin L. Gray az igehirdetés titkairól

Derwin L. Gray korábban profi amerikai futball játékos volt az NFL-ben, ő az alapítója és vezető pásztora a Transformation Chuch-nek, Dél-Karolinában. A „Táncolva készülök az igehirdetésekre” című cikkében Gray hat titkát árulja el a tökéletesen koreografált igehirdetéseknek.

 

Imádkozz igehirdetés előtt

Amikor imádkozunk igehirdetés előtt, azt mondjuk Jézusnak: „Tőled van szükségem kinyilatkoztatásra, és a te erődre van szükségem a saját életemre és azok számára, akiknek beszélni fogok.”

 

Krisztus-központúan hirdess igét

Ha nem Krisztus-központúan hirdetjük az igét, akkor hallgatóink arra juthatnak, Jézus azért létezik, hogy segítsen elérni az álmainkat, ahelyett, hogy azt gondolnák, mi az ő munkatársai vagyunk az ő saját álmának elérésében. Ez az álom Isten királyságának az építése, ez lehet számunkra az életadó valóság itt a földön. Ha nem így beszélünk, akkor mindössze moralizáló prédikátorok vagyunk.

 

Ismerd az Ige tartalmát és a mai környezetet is

Nem elég ismeri az Ige tartalmát, azt is tudnunk kell, hogy kiknek beszélünk és ők milyen körülmények között élnek. Az örömhír soha, de soha nem változik, viszont a kultúra, az életmód igen. Emiatt olyannak kell lennünk, mint egy festőművésznek, aki úgy festi le Jézust és az ő megváltó munkáját, hogy akik ott vannak, azok meglássák, megérezzék és reagáljanak rá.

 

Válaszolj erre a három kérdésre

Miután felkészültem az igemagyarázattal és a Krisztus-központúsággal, mindig felteszek magamnak három kérdést:

  1. Mit szeretnék, hogy az emberek gondoljanak Jézusról és az ő megváltásáról? (a fej)
  2. Mit szeretnék, hogy az emberek érezzenek Jézusról és az ő megváltásáról? (a szív)
  3. Mit szeretnék, hogy az emberek engedjenek Jézusnak, hogy megtegye az életükben a megváltó munkája által? (a kezek)

 

Legyél egyszerű

Igehirdetők, ne felejtsétek el, hogy a kevesebb több. Az igehirdetésedet fókuszáld egyetlen nagy gondolatra vagy témára. Az igehirdetéseim végén szokott lenni valami, amit úgy hívok, „Lélek-tetoválás”. Ez az a nagy gondolat, amit szeretnék, hogy az emberek magukban hazavigyenek és alkalmazzanak.

 

Legyen az igehirdetésed egyben dicsőítés

Végül mindig imádkozom, hogy a tanításom Jézusnak a saját életemet megváltoztató munkájából fakadjon. Elimádkozom az igehirdetésemet, mint egy dicsőítést, ami válaszol az ő csodálatos kegyelmére.

 

Carey Nieuwhof az igehirdetés titkairól

Carey Nieuwhof, a Connexus Community Church alapítója, az „5 tipp, amitől biztosan jobb előadó leszel” című cikkében meséli el az ő legfontosabb szempontjait:

 

Ne memorizáld, inkább megértsd a beszédedet

Egy beszédet memorizálni iszonyú nehéz. Főleg egy hosszabbat. Szerintem, ha valaki megpróbál felidézni egy betanult beszédet, az ingatag előadáshoz vezet, hiszen nem tudsz közben az adott pillanatra figyelni.

 

Hetekkel előre dolgozz az igehirdetéseden

Éppen egy sorozaton dolgozom, amit majd két hónap múlva fogok elmondani. Már most megvannak a tanulságok is a sorozathoz, és a legtöbb igehirdetést már 2-3 héttel az elmondásuk előtt ki fogom dolgozni. Úgy érzem, hogy így mire elmondom az első részt, addigra a sorozat már egy régi jó barát lesz számomra.

 

Tegyél bele legalább egy történetet a saját gyengeségedről

Ha szeretnéd elnyerni a hallgatóság bizalmát, akkor a gyengeségeidet mutasd meg nekik, ne csak az erősségeidet. Sokan csodálják az erősségeidet, de a gyengeségeidre tudnak igazán reagálni.

 

Figyelj a beszédet logikai menetére

A beszédednek legyen eleje, közepe és vége, és mindegyik rész kapcsolódjon a többihez logikus és megfelelő sorrendben.

 

Beszélj dupla energiával, amikor igét hirdetsz

Eleinte furcsa lesz, de muszáj. Ha a mikrofonba normál beszédstílusban szólsz, akkor unalmasnak fognak hallani. Szóval duplázd meg az energiád!

 

 

Andy Stanley az igehirdetés titkairól

Andy Stanley egy előadó, író és lelkipásztor, aki az atlantai North Point Ministries-t alapította 1995-ben. Az Outreach Magazine egy felmérése Andy Stanley-t a top-10 legbefolyásosabb élő amerikai lelkipásztor közé sorolta. Itt egy videót is láthatsz Stanley-től.

 

Aszerint állj hozzá az igehirdetéshez, ami a célod az igehirdetéssel

Muszáj válaszolnod erre a kérdésre: Miért is prédikálok? Fogalmazd meg, hogy mit akarsz vele elérni, azután ennek a célnak megfelelő megközelítést válassz.  Stanley szerint az igehirdetés célja megtanítani az embereknek azt, hogyan élhetnek olyan életet, ami tükrözi a Biblia értékeit, elveit és igazságait.

 

Taníts kevesebbet, többet érsz el

Mi az az igazság, amit „egyszerűen muszáj, hogy megértsenek?” Úgy változtass az előadásodon, hogy ugyanazt az igazságot mondd el újra és újra. Így kevesebb dolgot fogsz lefedni, de mégis többet mondasz.

 

 

Wayne Cordeiro az igehirdetés titkairól

Wayne Cordeiro az alapító lelkipásztora a New Hope Chirstian Fellowship-nek Honolulu-ban, Hawaii-on, ahová több mint 11.500-an járnak hétvégenként. Cordeiro öt titkot árul el „Az új normális igehirdetés” írásában.

 

Használj több képes beszédet

Ha kép-szerű szavakkal illusztrálod a mondanivalódat, a hallgatóid sokkal könnyebben tudnak figyelni rád.

 

Engedd az embereket interakcióra lépni veled

A kétirányú kommunikáció nagyon fontos az új dolgokat tanulók esetében. A hallgatóid szeretnének „visszaszólni” az előadónak.

 

Használj személyes illusztrációkat egy igazság aláhúzására

A mai tanítók már nem csak a tudásukról beszélnek, hanem a sebeikről is.

 

Egyszerűsíts

A világnak olyan előadókra van szüksége, aki segít nekik megérteni Isten szeretetének és útjainak egyszerűségét.

 

Szánd rá az időt a teológiai magyarázatokra

Az emberek már nem elégszenek meg a kényelmes válaszokkal. Már nem létezik hűség egy vallási felfogás vagy egy mások által már jóváhagyott tudás iránt. Az emberek kíváncsiak a miértekre is.

 

 

 

Forrás: Churchleaders.com   https://churchleaders.com/pastors/preaching-teaching/308911-24-preaching-secrets-from-5-of-the-best-preachers-in-north-america.html

Fordította: Sonkoly Tamás

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.10. 21:05:09

Nem vagyok biztos abban, hogy jó igehirdető az, amelyik ekkora tömeg előtt prédikál. Nem rémlik az evangéliumokból, hogy a legjobb igehirdető alkalmazta volna ezt a megoldást.

Én első tanácsnak ezt mondanám: Kis létszámú csoporttal beszélgess.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2018.01.11. 23:28:12

Mindkét műfajnak megvan a helye és a jelentősége.
süti beállítások módosítása