Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

7 szempont a keresztények online viselkedéséhez

2014. január 04. 22:35 - BenBacso

Nem olyan régen szólnom kellett valakinek, mert az online jelenléte nem volt harmóniában azzal, amit a gyülekezetben hirdetünk. Ennek hatására is elkezdtem a témával foglalkozni. A napokban találtam meg Ron Edmondson blogját és ott ezek a gondolatok megfogtak. Egyre több keresztény használja az online világ adta lehetőségeket, így fontosnak tartom, hogy beszéljünk ezekről a kérdésekről is.  Remélem hasznos lesz ez a hét pont!

social_media_0.jpg

1. Vizsgáld meg mi mellé állsz: A Biblia azt mondja, hogy mindent viták és veszekedések nélkül vigyünk véghez (Filippi 2:14).Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek ügyek amelyeket támogatsz, de azoknak erkölcsösnek és biblikusaknak kell lenniük.

2. Ne legyenek nyilvános viták: Hacsak nem a Máté 18 alapján cselekszel, és akkor is ritka legyen, ne online vitasd meg a problémáidat másokkal. Nem hasznos és soha nem kíséri béke. (Róma 12:18, Zsidók 12:14)

3. Ne szurkálódj: Soha ne mondjunk olyanokat másokról amelyeket kisebb szúrásokként értelmezhetnek. Tartsd kordában az online nyelved (Jakab 3). Ezt egy fajta passzív agresszív taktikának látom. Biztonságosnak érezzük, hogy online szurkálódjunk vagy inzultáljunk más embereket olyan dolgokkal amelyeket a szemükbe nem mernénk mondani.

4. Bátoríts: A közösségi média jó módja lehet mások bátorításának. Nem szabad tömegesen elárasztanunk mindent posztokkal. Kevesen szeretik azokat az embereket, akik mindent megosztanak, de sokan szeretnek egy kifejezetten nekik szánt üzenetet olvasni.

5. Szolgálj másoknak: Úgy ahogyan ők is szolgálnak feléd. Mindig gondolkodjunk mielőtt posztolunk. Állj meg. Vegyél levegőt! Gondolkozz! Posztolj! Kérdezd meg magadtól, hogy milyen benyomást keltesz másokban magadról a poszt által. (Lukács 6:31)

6. Óvakodj a büszkeségtől: Óvatosnak kell lennünk önmagunk reklámozásával és a kérkedéssel. Magam is gyakran bátorítok más pásztorokat online aktivitásra a királyság építése céljából. Ez jó alkalom számomra is , hogy emlékeztessem magam a valódi okra, amiért én is elkezdtem ezt. Mindig meg kell vizsgálnunk a motivációnkat és a szívünket. Ne engedjük, hogy az egónk elvegye a dicsőséget az Isten által szánt online jelenlétünktől.

7. Ne engedd, hogy a közösség helyére álljon: könnyű azt írni, hogy boldog születésnapot vagy azt válaszolni, hogy imádkozom érted, miközben nem is teszünk így. Nem cserélhetjük a Test feladatait online jelenlétre. (Apcsel 2: 42-47,  Zsidók 10:24)

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BenBacso 2014.01.07. 23:14:29

@BarraBrava: az online életem szerinted akkor külön élet? Ha a Biblia tanításihoz igyekszem igazodni a mindennapi életemben, akkor az online jelenlétem miért ne igazodjon hozzá?
A 7. pont pusztán annyit jelent, hogy a személyes "valódi" közösséget, nem pótolja a "virtuális" közösség...
süti beállítások módosítása