Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Nathan Rouse: Hogyan hibázz jól?

2012. január 18. 06:00 - Kereso75

Nemrégiben egy kora reggeli telefonhívásban kellett elismernem egy melléfogásomat. Nem a legjobb ha így kezdődik a napod. Ha valaha is hibáztál már, mint vezető, akkor tudod, hogy az ilyen beszélgetések sosem élvezetesek. Alázatban tartanak.

 

An Extreme Mountain Bike Crashing - Photo courtesy of ©iStockphoto.com/MichaelSvoboda, Image #14826906

A legjobb vezetők elszámoltatják és számon kérik a vezetettjeiket. De a mi vezetésünk alá tartozóknak azt is látniuk kell, hogy mi is elszámoltathatóak vagyunk. Ha azt várjuk, hogy vállalják fel a hibáikat, ha elkövetik, akkor ezt nekünk is be kell mutatnunk.

5 alapelvet adnék ehhez:

  • Reagálj azonnal. Ha felismerted, hogy hibáztál, mihamarabb ismerd el, mindenki előtt, akit csak érint. Ha késlelteted, akkor kísértést fogsz érezni arra, hogy racionalizálni próbáld, hogy nem is olyan nagy dolog, amiről szó van, talán jobb is nem felhozni. Ha a vezetői csapattársaid azt látják, hogy nem vállalod fel a hibáidat, amikor azok napvilágra kerülnek, jogosan fogják megkérdőjelezni a megbízhatóságodat.
  • Legyél kristálytiszta. Tisztán és direkt módon beszélj a hibádról. Ha rossznak nevezhető az elszámoltathatóság elkerülése, akkor ehhez képest még szánalmasabb félig-meddig, kifogásokba becsomagolva felvállalni. Ne kerülgesd a forró kását. Világosan azonosítsd a hibát, és a következményeit. Ez segíteni fog abban, megnyerd a támogatásukat a továbbiakhoz.
  • Oszd meg mit tanultál belőle. A hibát elvesztegetjük, hogy ha nem tanulunk belőle. A személyes tanulság is nagyon nagyon hasznos, de másokat is tanítani általa, még jobb. Alázatra lesz szükség a részedről, de a nagy formátumú vezetők tudják, hogy sokkal hatékonyabban lehet vezetni a sebezhetőségünket elismerve, mint megpróbálni a tökéletes vezető hamis látszatát fenntartani.
  • Légy kész a visszajelzésekre. Az hogy felvállaltad a felelősséget, nem jelenti azt, hogy az emberek nem akarják feldolgozni a továbbiakban, hogy mi is történt. Légy kész arra, hogy visszajelzéseket fognak adni. Állj ellen a védekezés késztetésének! Egy nagyszerű ige a Példabeszédekben azt mondja a "szelíd válasz elfordítja a haragot". Nehéz olyan emberre haragudni, aki alázatosan reagál a visszajelzésekre.
  • Haladj tovább. Ha vezető vagy, hibázni is fogsz, nincs mese. Ez a munkaköri leírásodhoz tartozik. Szedd össze magad, és haladj tovább. A vezetői pályám elején teljesen megbénított, ha hibáztam. Sokszor napokba került, hogy visszanyerjem a lelki egyensúlyomat. A komoly kaliberű vezetőknek, nincs idejük arra, hogy saját magukat blamálják. Tartsd észben, hogy példát is mutatsz, hogyan lehet hibázni, abból tanulni, és aztán tovább lépni.

A szomorú valóság az, hogy sok vezető elmenekül a hibáinak elismerése elöl, mert nem akar gyengének látszani. A helyzet iróniája az, hogy az elszámoltathatóság visszautasítása, pontosan a gyengeségről tanúskodik. A vezető ereje minden szinten a jellem integritásából származik. Legyen része a hibáid elismerése a vezetői tárházadnak, és te és a vezetői csapatod is jobban jár majd így.

A cikk eredeti angol verzióját Michael Hyatt blogján találod meg.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása