Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Gyülekezetplántálás ma Magyarországon

2009. június 15. 22:49 - Kereso75

írta: Durkó István (a szerző a baptista misszió helyzetét vizsgálja, mégis általános érvényű gondolatokat fogalmaz meg)

Magyarországon a társadalmi változások miatt az alföldi kisebb települések  főleg a községek és falvak  lakossága folyamatosan csökken.  Sok fiatal már a középiskolát is a lakóhelyétől távol eső városban kezdi el és későbbi felsőfokú tanulmányait is más városban végzi.  A jövőjüket, munkavállalást, családalapítást olyan városokban tervezik, ahol van munkalehetőség. Sokan költöznek Budapestre, vagy a Dunántúlra.

Ezt azért fontos látni, mert korábban Kelet – Magyarországon a baptista misszió jobban megerősödött, sokkal több gyülekezet alakult. Napjainkra viszont bizonyos térségek elnéptelenedése miatt a gyülekezetek átlagéletkora nő, sok gyülekezet megszűnik. Ez a tendencia most jobban sújtja a kelet- magyarországi térséget. 1997 és 2006 között 57 baptista gyülekezet szűnt meg. Várható, hogy a következő 10 évben további 50 gyülekezet fog megszűnni!?

Ez a tendencia szomorú, de a jó hír az, hogy születnek új gyülekezetek. Ebben a munkában a dunántúli terület jobban fejlődik. Fontos, hogy az új gyülekezetplántálások megerősödjenek, a kis gyülekezetek létszámban gyarapodjanak és Isten adjon további elhívást embereknek erre a szolgálatra.

Miért nem jön létre több gyülekezet?

Az emberek mindennapos munkáikkal, az élet dolgaival annyira le vannak terhelve, hogy a gyülekezetplántálás nehéz és embert próbáló terhét nem akarják felvállalni. Sokan lelkesednek a misszióért, de az árát is meg kell fizetni! Ha több ember vállalná ezt a szolgálatot, több gyülekezet születne. Nagyon fontos tehát, hogy elkötelezett hittel és Szentlélekkel teljes emberek, családok álljanak be ebbe a szolgálatba.                        

Az eredményes plántálók jellemzői

Azok a gyülekezetplántálók, akik eredményesen végzik ezt a munkát a következő tulajdonságokkal bírnak:

  • Istentől kapták az elhívásukat, ezért a legnehezebb időszakban is kitartanak.
  • Van Istentől kapott világos látásuk, hogy mit kell tenni és hol, valamint van stratégiájuk a misszióra. Hogyan lehet elérni az embereket és mikor, mit kell csinálni?
  • Rendezett kapcsolatuk van a kiküldő gyülekezettel.
  • Fontos számukra a csapatmunka. Akár hívő emberek csatlakoznak a plántáláshoz, akár új megtértekről van szó, képesek egységes szolgáló csapattá  formálni őket és vezetni.
  • Széles kapcsolatrendszert építenek ki, más gyülekezetplántálásokkal, gyülekezetekkel, hívő emberekkel. A plántáló családok a sok munka és a nehézségek miatt nagyon magányosak lehetnek. A széles testvéri kapcsolatrendszer segít  ezt megelőzni.
  • A finanszírozás megoldott a családi életükre és a szolgálatukra nézve. A pénzhiány, a szegénység a családi életet is megnehezíti és a munka is megáll. Fontos tehát, hogy anyagiakkal is támogassuk a plántálásokat.

Az eredményes gyülekezetplántáló kész vállalni a kihívásokat! Pál eredményes volt ebben a szolgálatban és sok akadályt kellet leküzdenie. Ő így nyilatkozott:  De én mindezekkel nem gondolok, sőt még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról. (ApCsel. 20,24)

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onlinebibliaora · http://onlinebibliaora.hu 2009.12.20. 16:15:26

Kedves Testvéreink az Úr Jézus Krisztusban!

Nemrég indítottuk el weboldalunkat, amelyre ezúton hívjuk fel szíves figyelmeteket. Az oldal címe:

Online Bibliaóra -> onlinebibliaora.hu

Az oldal célja, hogy felekezetektől mentesen szóljon a bibliai igazságokról és hirdesse Isten Igéjét.
Oldalunkon saját bibliai tanításainkkal találkozhattok, amelyek minden héten frissülnek, azaz hetente, legalább egy új tanítás kerül fel, de alkalmanként akár több is. Eddig 16 tanítást tudtunk feltenni, olvassátok el! Egyébként a tanítások mindegyike, egyidejűleg is megtalálható, tehát visszamenőleg is elolvasható bármelyik. Oldalunkon helyt adunk természetesen a „kapcsolat” menüpontban megadott címre érkezett hozzászólásoknak, véleményeknek, kérdéseknek és közöljük az azokra adott szerkesztői reagálásokat, válaszokat.

Az oldal teljesen non-profit, azaz hirdetésektől és haszonszerzéstől mentes, csak a tanításokra, Igehirdetésekre koncentrál. Szolgáljon mindez a ti Úr Jézus Krisztusban való épülésetekre is!

Reméljük rendszeres olvasói lesztek weboldalunknak!

Az Úr Jézus Krisztus áldását kérjük személyszerint rátok és munkátokra, szeretettel:
Online Bibliaóra

gjkovacs 2019.05.03. 21:00:27

kisseb helyett írj kisebb-et az első sorban!
süti beállítások módosítása