Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Tézisek az egyházról és a misszióról 2.

2009. január 28. 14:24 - Csabosz

Szerző: Háló Gyula, lelkipásztor

 

Ki megfelelő a misszióra?


Tanfolyamok, előadások, könyvek, de még a teológiai oktatás sem fog önmagában senkiből sem misszióra alkalmas egyént faragni. Nekünk kell elhatározni, hogy Jézus Krisztus missziója számára alkalmasakká akarunk válni. Kell a tudás, nagyon is. De ugyanúgy kell a hitbeli stabilitás, a meggyőződés kiharcolt bizonyossága, készség az emberekkel való kommunikációra, beállítódás és érzékenység a másik emberre. Általában a jó személyiségre és az alapos tudásra törekvés együtt szokott járni. Hosszú tanulás közben vagyunk mindannyian.


Merünk nyitottan gondolkodni?


A hívőség, mint a bumeráng, legkésőbb néhány éven belül (legtöbbünknél csak hónapok kérdése) visszarepül, és ha ugyanott talál bennünket, fejbe vág és kiüt az életből, s rákényszerít, hogy szűk, biztonságos keretek között tengessük a lelki életet. Ennek egy ellenszere van: tanulni olyan embereket, akiket nem szeretnénk tanulni; megismerni olyan rétegeket, akiket nem szeretnénk megismerni; érdeklődni olyanok véleménye iránt, akiknek a véleménye nem érdekel bennünket. Ne álljunk saját változásunk útjába!


Ki lesz holnap hívő?


Reméljük, hogy a maiak holnap is azok lesznek? És rajtuk kívül? Be kell vallanunk, hogy nem tudjuk. Nem tudjuk, hogy holnapig Isten kiben mit végez el. Melyik fiatalból, öregből, nőből, férfiből, tanultból, tanulatlanból, kiegyensúlyozottból, kiegyensúlyozatlanból, más vallásúból, ateistából, diszkrétből, durvából farag hol-
napra hívőt. Úgy gondolkodj, hogy holnap bárki, akivel ma ösz-szefutottál, beszélgettél; akire nem néztél rá; akiről véleményt mondtál, holnap hívőként melletted ülhet a gyülekezetben! Mint lehetséges testvéreidre, úgy nézz mindenkire!


Szerepelsz vagy hiszel?


„Ami nincs hitből, az bűn!" -elve alapján bátran állítható, hogy a hitéletben és a gyülekezetben nem lehet végleges szerepre találni. Ha mégis, az egyetlenegy: neked annak kell lenned, aki vagy, aki a neved is! Ezt kell megtölte-ned tartalommal: a saját meggyőződéseddel! Sokan úgy vélik, hogy van meggyőződésük. De ez nem igaz. Keveseknek van. Többnyire szüleik, baráti körük, gyülekezetük, lelkészük, mozgalmuk véleményét szajkózzák, s annak szerepét játsszák. Ez bűn, még ha jól is mutat és igen hívőies az egész. A saját hitért vért izzadva kell megküzdeni. De csak így válhatunk emberekké szereplők helyett.


Akarjál nagyban gondolkodni!


Vannak, akik azt hiszik, elég a saját kis világuk dolgairól gondolkodni. Szerintük nagyképűség, s így ellentmond a keresztyén alázatnak, ha az ember a személyes lehetőségeinek körén túl is tervez, gondolkodik, megoldásokat keres. De vajon nem épp így ment a világ mindig is előre? És a misszió is? Hogy saját missziómunkánkat pontosan és egyre világosabban lássuk, ahhoz szembesülnünk kell a kérdéssel: Hogy juthatna az egész falu, város, ország, világ hitre? Mire lenne ehhez szüksége az embereknek? Az apostoloknak az egész világban kellett gondolkodni, pedig egyik sem jutott el mindenhova. Csak ha egyre jobban látjuk a nagy összefüggéseket, akkor érthetjük jól a saját dolgunkat.


Mi az igazi szabadság?


A lényegét könnyű megfogalmazni, bár el is érni (pontosabban fogalmazva: elfogadni) kevésbé könnyű. Megtartásáról nem is beszélve. A szabadság az, amikor rájövünk, hogy lényegileg senki mástól nem függünk, csak Istentől. Természetesen ez azzal is jár, hogy alapvetően más sem függ tőlünk. Ezt az oldalát nehezebb megemésztenünk. Sok hívőnek nem is sikerül. így aztán szabadságának hiányáról az árulkodik, hogy az elvárások és követelmények rendszeréhez ragaszkodik, azt másoktól is elvárva. Az emberek véleménye, nagyrabecsülése, elismerése élteti. Rab. Isten ebből is ki akar szabadítani.

(Folytatjuk...)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.06.16. 19:25:39

"Az apostoloknak az egész világban kellett gondolkodni, pedig egyik sem jutott el mindenhova. Csak ha egyre jobban látjuk a nagy összefüggéseket, akkor érthetjük jól a saját dolgunkat."

Legyen mindenki apostol. Aki nem akar az a pokolra kerül.
süti beállítások módosítása