Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

A gyülekezet növekedésének 10 gyakori akadálya 1. rész

2009. január 19. 17:37 - Kereso75

Szerző: Rick Warren

 

Már több mint húsz éve tanulmányozom a gyülekezetnövekedés területét és 10 akadályozó tényezőt figyeltem meg, amelyek az egészséges, élő gyülekezet létrehozásának útjában állnak. 

1.  Nem hozunk barátokat a gyülekezetbe

 

Imádkozunk, kérjük, próbálunk nyomást gyakorolni, motiválunk, kihangsúlyozzuk, de a tagok mégsem hívják el a barátaikat a gyülekezetbe. Miért? Gyakran az igazság, hogy szégyellik. Ösztönösen érzik, hogy a gyülekezeti alkalmak nem keresőknek, nem a nemhívőknek, nem azoknak szól, akiket a munkahelyükről ismernek. Azt gondolják, a hétvégi istentiszteletek betöltik az én szükségleteimet, de nem a szomszédomét, szóval nem is fogom kérni, hogy jöjjön el velem.

Az ellenszer: legyen legalább egy olyan alkalom a hétvégén, amit úgy tervezünk, hogy figyelembe vesszük a gyülekezetbe még nem járók szempontjait.

 

2.  Félelem, hogy a növekedés tönkre fogja tenni a közösséget

 

Lehet, hogy a gyülekezeted tagja nem mondják ki ezt, mégis vannak köztük, akik akaratlanul is harcolnak az ellen, hogy a gyülekezet növekedjen, mert attól félnek, ahogy a gyülekezet növekedni fog, már nem fognak mindenkit ismerni. Azt mondják: “Jó ez nekem így, ismerek mindenkit. Ha többen lennénk, attól félek, csak egy leszek a sok közül.”

Az ellenszer erre a félelemre, hogy bátorító csoportokat, kiscsoportokat hozunk létre a gyülekezetben. Gyülekezetünkben azt mondjuk, hogy mi egyszerre leszünk nagyobbak és kisebbek.

 

3. Mereven ragaszkodunk hagyományokhoz (szokásainkhoz)

 

A hagyományok a sikerekben gyökereznek. Elsősorban azért válhat valami hagyománnyá, mert működik. Mivel működik, elkezdjük ismételgetni, újra és újra.

Sajnos, a hagyomány kezd irányítani bennünket. Két veszélye van az ilyen gondolkodásnak. Az első, hogy szentnek fogjuk tartani a módszereket. A második pedig, hogy elfelejtjük, hogy miért is csinálunk valamit.

Az ellenszer: Legyünk célorientáltak. A gyülekezet céljai sohasem változnak, ezek a célok örökkévalók. A módszereknek viszont állandóan változniuk kell.

Javaslom, hogy időközönként – legalább egyszer egy évben – vizsgáljátok meg a gyülekezet  összes programját, és soroljátok be a következő három csoport valamelyikébe:

  1. Megerősíteni – igen, még mindig jól működik.
  2. Finomítani – módosítani, hangolni kell rajta, hogy hatékonyabb legyen.
  3. Kicserélni – nem használhatjuk a tegnap eszközeit, a mai szolgálatban, hogy megfelejünk a holnap kihívásainak.

 

4. Megpróbálunk megfelelni mindenki igényeinek

 

Nem imponálhatunk mindenkinek. Egyszerűen ez nem működik. Ha lenne egy rádióállomás a környéken ami egy Bach darab után, egy Beatles számot játszana, amit egy Polka dal követ, az vajon mindenkinek tetszene, vagy talán sokkal inkább senkinek? A rádióállomások azért sikeresek, mert megértették, hogy az emberek különféle stílusra fogékonyak.

Nem arról beszélek, hogy más Evangéliumot kellene hirdetni. Azt mondom, hogy határozzátok meg a célcsoportotokat (célotokat), és aztán mindent tegyetek meg azért, hogy elérjétek őket.

(folytatása következik)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.06.16. 19:27:58

én nem járok gyülekezetbe és nincsenek barátaim
na jó, van néhány ismerősöm, de nem szeretném ha egy gyülekezetbe elmennének
süti beállítások módosítása