Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Olvasol?

2018. január 21. 18:00 - Kereso75

Néhány évvel ezelőtt hallottam John Maxwell egy előadásában az öt csapás törvényéről, ami életváltoztató erejű gondolat volt a számomra. A lényege ez: mi az az öt dolog, amit mindennap hűségesen tenni fogsz? Ugyanis legtöbbször alul becsüljük, hogy mit érhetünk el hosszú távon, ha valamit kitartóan mindennap teszünk. Hoztam akkor egy döntést, minimum napi 15 percet szeretnék olvasni (frissítve: 2019.12.15-én).

josh-applegate-e_-ure754nm-unsplash.jpg

Azt hiszem kevesen sorolnának egy ilyen apróságot életük legjelentősebb döntései közé. Mindaddig így tűnhet, míg meg nem szorzod a 15 percet 365 nappal, mert akkor ez már 5475 percet jelent. Ez nekem évente több mint 5000 oldal elolvasását teszi lehetővé. Ha pedig egy mai átlagos 250 oldalnál nem hosszabb könyvre lefordítod, akkor ez kb 20 könyv elolvasásáról szól. Így azért már mindjárt más, nem? Pláne, ha mindezt évtizedeken keresztül hűségesen gyakorlod. 

A másik erős indíttatást az olvasásra Gary Johnson tanárom megjegyzése adta, miszerint egy vezető megszűnik vezetőnek lenni, ha már nem tanul. Azt mondta igyekszik máig is havonta legalább egy könyvet elolvasni, csak a vezetés témában. Mindezt úgy, hogy több, mint harminc éve szolgál pásztorként. Egy vezető sem engedheti meg magának, hogy ne szánjon időt a tanulásra, inspirálódásra, megújulásra. 

A harmadik, ami miatt írok, hogy nemrégiben egy lelkésztalálkozón, mondjuk így megmosolyogták azt a lelkésztársunkat, aki azt mondta, ő igyekszik naponta legalább egy órát olvasásra szánni. Egyébként, ha meghallgatom az igehirdetéseit, azt mondanám, hallatszik is rajta...

Szóval remélem te is érzed és tudod, fontos, hogy olvassunk! De mit olvass, hogyan válassz? Hadd osszak meg néhány szempontot, ami alapján én döntök.

1. Olvass a vezetésről

A lelkészi munka egy jelentős része vezetés. Sajnos pont erre nem igazán készítenek viszont fel a jelenlegi lelkészképző intézmények. Két ok miatt is így van. Egyrészt jellemzően még ma is az igehirdetésre való felkészítés adja a képzés túlnyomó részét. Másrészt a teológiai tanárok egy jelentős része is elsősorban a teológiában járatos, és kevésbé van komolyabb gyakorlati vezetői tapasztalata. Márpedig a személyes tapasztalatom és véleményem is az, hogy vezetést, leginkább attól tudsz tanulni, aki maga is jó vezető.

Sok jó keresztény könyv is van már a vezetésről, még több elérhető, ha angolul is olvasol. Emellett én azt is ajánlanám, bátran olvass el nem keresztény könyveket is a témában. Meglepően sok minden hasonlóan működik egy gyülekezetben, mint más szervezetekben. Nekem ez személyes tapasztalatom is, mint aki gyülekezeti vezetőként, és cégvezetőként is tevékenykedem. Ahhoz persze bölcsesség kell, hogy megszűrd, mi az amit érdemes alkalmazni, és mit nem ajánlott, vagy éppen nem is szabad.

2. Olvass szépirodalmat

Egyrészt fontos ez amiatt, hogy tényleg ki is tudj kapcsolódni az olvasással. Nem kell, hogy az olvasás mindig a képzésről szóljon, bátran lazíts az olvasás közben is. Ez magamnak is szól, hiszen ha például az elmúlt évben elolvasott könyveket nézem, nálam ez most háttérbe szorult.

Másrészt az igényesebb igehirdetésben is segít, ha folyamatosan fejleszted a fogalmazási készségedet. Az igehirdetésben például fontos lehet, hogy jól és érdekesen tudj történeteket elmondani, amit jól lehet tanulni íróktól. Az is megtörténik, hogy igazán jó illusztrációkra is találhatunk ilyen módon.

3. Olvass olyan könyveket is, amik a teológiai látásod körén kívül vannak

Itt is igaz az mondás, hogy sok könyvet el kell ahhoz olvasni, hogy rájöjj milyen keveset tudsz. Komoly kincsekre lelhetsz, ha kilépsz az általad megszokott és ismert körödből. Ilyen módon olvastam el például pár éve Richard Rohr, katolikus ferences rendi szerzetes A férfi útja című könyvét, ami az elmúlt éveim egyik meghatározó felismerésének alapját adta arról, mi is az életem célja. Kár lett volna, ha amiatt kihagytam volna, hogy teológiailag sok mindennel nem értek egyet, amit a katolikusok képviselnek.

A keresztény teológián belül pedig már csak azért is érdemes többféle felekezeti hátterű szerzőtől olvasnod, mert valljuk be, meg is vannak ilyen módon is az erősségei és gyengeségei, elhanyagolt, vagy éppen túlhangsúlyozott témái mindegyik felekezetnek. 

4. Olvass olyan könyveket, amiket a mentorod ajánl

Ennek persze egy előfeltétele, hogy legyen mentorod. Ha még nincs, keress! Nézz körül a környezetedben elérhető vezetők, lelkészek között, akiknek az élete, munkája, szolgálata, családja azt mutatja, hogy érdemes tőlük tanulni. Lehet nem tudják vállalni, hogy rendszeresen foglalkozzanak veled, de készek arra, hogy bizonyos időközönként elküldjék neked, milyen jó könyveket olvastak az elmúlt időszakban. 

A kommentekben szívesen elolvasnánk a te gondolataidat, te hogyan olvasol.

 

És végül csak példaként, tavaly én ezeket a könyveket olvastam:

2017_olvasmanyok.jpg

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása