Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Mit tanulhat egy igehirdető a TED előadóktól?

2017. január 25. 11:22 - BenBacso

Olvasom Chris Anderson könyvet a TED előadásokról. Van pár olyan dolog, amelyet érdemes lehet megfogadni nekünk is, akik a gyülekezetben szolgálunk. Az egyik alapgondolat, amely a könyvben rendkívül hangsúlyos, hogy a TED előadók célja nem lehet más, mint adni. Éppen ezért az egyik legtanulságosabb fejezete a könyvnek a csapdahelyzetekre vonatkozik. Azokra az esetekre, amelyeket nem csak egy TED előadónak, hanem egy igehirdetőnek is el kell kerülnie. tedtalkslogo.png

1, Ügynöki viselkedés

Amikor Anderson ezt a "stílust" leírja kihangsúlyozza, hogy ez a viselkedés arról szól, hogy el akarunk adni valamit, talán éppen magunkat. Egy igehirdetőnek is el kell kerülnie ezt a csapdát. Mindig gyanússá válik az a "szolgálat", amelyben túl sok van "magunkból"és túl kevés "az Igéből". A szószék nem a reklám helye, hanem az evangélium ügye. 

2,A csapongó stílus

"Amikor idefelé a kocsiban azon gondolkodtam...", "Amikor tegnap este váratlanul felkértek..." "Az jutott eszembe éppen..." Ismerősek ezek a mondatok? Amikor egy gyülekezetben valaki "rád szán" 30-50 percet, hogy meghallgasson, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy hebegve-habogva készületlenül, világos üzenet nélkül lépsz ki eléjük. Az igehirdetés szolgálata nem csak a lelkigondozás, a hit építés miatt fontos, hanem azért mert egy olyan koncentrált lehetőség, amikor a Szentlélek által is felkészítetten tudsz építeni és rombolni. A csapongás nem sugároz zsenialitást, bármennyire is szeretnéd ezt hinni! 

3, Az untató stílus

Az önfényezés, az ismételt gondolatok, az untatóan aprólékos részletek azzal járnak, hogy a közönség a TED előadásokon, a gyülekezetben pedig, akik ott vannak, hamar elvesztik az érdeklődésüket. A száraz tények, az összefüggéstelen magyarázatok, a túl sok információs is egy idő után feladásra készteti a hallgatókat. 

Pozitív javaslatok: 

1, Legyen egy világos üzeneted, amit át akarsz adni és ez ne rólad szóljon, hanem a gyülekezet Uráról! 

2, Építsd fel a prédikációt egy üzenet köré és 3-4 pontnál, érvnél ne használj többet. 

3, Alkalmazz építő történeteket! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása