Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Thom S. Rainer: A 10 leggyakoribb ok, amiért egy érdeklődő sohasem jön újra

2014. november 21. 07:05 - Kereso75

Ha rendszeres látogatója vagy egy gyülekezetnek, valószínűleg már te is felfigyeltél egy jelenségre. Egy érdeklődő megjelenik az istentiszteleten, de aztán sohasem látod újra. Sajnos számos gyülekezetben ez az általános helyzet.

barátságos-gyülekezet.jpg

Végeztem egy internetes felmérést, amelyben megkérdeztem ezeket a „csak egy alkalomra ellátogató” vendégeket, miért választják a távolmaradást? Miközben számos problémával magam is tisztában voltam, el kell ismerjem, néhány válasz igencsak meglepett. Bár ez a felmérés nem tudományos alapossággal készült, az eredmény mégis nagyon elgondolkodtató. Az alábbiakban az adott válaszok (csökkenő) gyakorisági sorrendjében felsorolom a távolmaradásra adott 10 leggyakoribb indokot:

1. Az „álljatok fel és üdvözöljétek a körülöttetek lévőket” felhívás

Két okból is ez az indok lepett meg a legjobban. Először is, hogy milyen sok vendég érzi kellemetlenül magát ilyenkor. Másodszor, hogy ez volt a leggyakrabban adott válasz.

2. Barátságtalan gyülekezeti tagok

A fenti válasz nem ért váratlanul. A meglepetés azon érdeklődők magas száma volt, akik a válaszaikban az erőltetett kedvességet említették. Más szavakkal, a vendégek érezték, hogy néhányan a gyülekezet tagjai közül csak színlelték a kedvességet. (Fontos tudnunk, ahogy Timothy Keller írja: Az emberek nem barátságos gyülekezetet, hanem barátokat keresnek. A szerk.)

3. Veszélyes és piszkos gyermektermek

A fenti válasz váltotta ki bennem a legnagyobb érzelmi reakciókat. Ha a gyülekezeted a gyermekeket nem kezeli magas prioritással, ne számíts rá, hogy a fiatal családok eljönnek.

4. Nem voltak információk kifüggesztve

Ha a gyülekezetedben nincs egy tiszta és világos hely, ahol információkat lehet kapni, valószínűleg a felére csökkented egy érdeklődő visszatérésének esélyét. Szintén kellene legyen valaki, aki köszönti a vendégeket és információkkal látja el őket, például ezen a helyen.

5. Gyenge internetes megjelenés

A legtöbb érdeklődő felmegy a gyülekezet honlapjára, mielőtt egyáltalán betenné a lábát. Még akkor is, ha valaki személyesen elmegy, miután látott egy rossz honlapot, azt már rögtön egy előítéletekkel teli perspektívából teszi. A két legkevésbé nélkülözhető dolog, amit egy vendég látni akar egy gyülekezeti honlapon, az az összejövetel pontos címe és ideje, de ez még csak a legszükségesebb.

6. Szegényes feliratok

Ha már heteket töltöttél el egy gyülekezetben, régen megtanultad, mi hol van. Sohasem lesz már szükséged a jelzésekre. De a vendégeknek igen. És könnyen idegessé válnak, amikor sehol sem találják ezeket.

7. Belterjes egyházi nyelvezet

A legtöbb válaszadó nem képes a teológiai nyelvezetet ugyanúgy használni, ahogy csak a gyülekezet tagjai tudják. A kedvencem, amit válaszként kaptam, ez volt: „A VMU találkozni fog a CLC-vel abban a teremben ahol a GA-k rendszeresen összejönnek.”

8. Unalmas vagy rossz prédikáció

Nem az lepett meg, hogy bekerült a TOP 10-be. Az lepett meg, hogy csak a nyolcadik lett.

9. A tagok azt mondják a vendégeknek, ez az ő helyük

Igen, nyilvánvalóan ez még mindig gyakorlat némely gyülekezetben.

10. Piszkos létesítmények

Néhány a megjegyzések közül: „Nem úgy néz ki, hogy a héten itt takarítottak volna.” „Sehol sem találtam a szemetest.” „A mellékhelységek siralmasabb állapotban voltak, mint egy rossz kamionos pihenőben.” „A székeken több volt a folt, mint egy mosópor hirdetésben.”

Nos, itt a 10 leggyakoribb válasz az érdeklődőktől, hogy miért nem térnek vissza soha a gyülekezetbe. Alig várom, kedves olvasóim, hogy ti is kiegészítsétek ezt a listát. A ti véleményetek mindig legalább ennyire hasznos.

Thom S. Rainer jelenleg a LifeWay keresztény szervezet elnöke, de korábban 12 éven keresztül tanított egy amerikai baptista teológián. Népszerű előadó, három felnőtt gyermeke van. A fenti cikk számos tanulsággal szolgál arról, hogy miért nem jönnek el az érdeklődők másodszor is a gyülekezetbe. Az eredeti cikk itt jelent meg.

Fordította: Pataki Dávid

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása