Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gyülekezetvezetés

Ha azt gondolod vezető vagy, és magad mögé nézve nem látsz senkit, csak sétára indultál.

Hogyan védjük ki a végzetes vonzalmakat?

2010. március 29. 21:11 - Kereso75

A szívem törik össze, ha egy szolgálatot a házastársi hűtlenség tesz tönkre. A lelkipásztor vagy más vezető életében a szabadjára engedett nemi vágy az Egyház küldetésének hihetetlenül árt. Te és én is csak emberek vagyunk. Ugyanolyan kísértéseink vannak, mint bárki másnak. De a szexualitás terén véteni végzetes következményekkel járhat a szolgálatra. Most hat lépést írok le, ami segíthet a végzetes vonzalmak elkerülni.

1.    Tudatosan vállaljuk, hogy Isten elvárásaihoz tartjuk magunkat

Hajlandónak kell lennünk arra, hogy a Biblia parancsainak megfeleljünk. A 119. zsoltár 9. versében ez áll: „Mi módon őrizheti meg az ifjú az ő útját, ha nem a te beszédednek megtartása által?” Sok helyre fordulhatunk, ha értékeket és döntéseinkhez támpontokat keresünk: pszichológia könyvek, tévé, filmek. De ha nem akarsz valamilyen végzetes vonzalom áldozatává válni, el kell határozni egyszer és mindenkorra, hogy Istennek útmutatójában, a Bibliában közölt parancsolatai mellett kötelezed el magad! A Biblia nem vezet tévútra.

Isten úgy jelölte ki, hogy a házasság keretein belül élvezhetjük a szexuális  életet. De vannak, akik ezen a ponton elutasítóak. Nem értik, hogy ha Isten szereti őket, akkor miért korlátozza szabadságukat. De szülőként sem engedjük, hogy a gyerekünk bármit megcsináljon, amit fejébe vesz. Miért? Mert szeretjük őket. Meg akarjuk őket védeni. Az ő javuk miatt állítunk fel szabályokat. Isten szabályai is a mi javunkra szolgálnak. Ma döntsd el magadban, hogy Isten igazságának engedsz teret életedben, és egyéb dolgod nem is lesz már.

2.    Ápold házasságodat!

Ha szilárd házasságot szeretnénk, foglalkozni kell vele. Újra kell éleszteni a romantikát. A Példabeszédek 5:18-19-ben ez áll: „Örvendezz feleségednek, az ő szerelmében gyönyörködjél szüntelen”.

A Biblia azt mondja, hogy örvendezz feleségedben, és gyönyörködj benne. Más szóval ne hasonlítgasd másokhoz. A tökéletes pár, mint olyan, nem létezik. A fű nem a szomszédnál zöldebb, hanem ott, ahol öntözik. A legtöbb házasságban az a gond, hogy kiveszett a spontaneitás, és a hálószobában minden unalomig megszokott.

Még házasságban is vonzódás alakul ki mások iránt. De Isten arra kér bennünket, hogy ezt a társunkra irányítsuk át. Örvendezzünk benne!

3.    Vigyázzunk gondolatainkra!

Tisztában kell lennünk a kísértés hatásmechanizmusával. Jakab 1:14-15-ben az áll: „Mindenki kísértetik, amikor vonja és édesgeti a tulajdon kívánsága, azután a kívánság megfoganva bűnt szül.” A harc a gondolatokban kezdődik. A Sátán felkelti érdeklődésünket, aztán érzelmeinket. Ha már az érzelmeinket is megdolgozta, akkor könnyen rávesz a tettre. Mondják is többen, hogy sosem tennék ilyet, maximum néha elábrándozok. Ebben biztos vagy?

A gondolatokból formálódnak az érzések, az érzésekből a tettek. A legjobb módszer a szexuális kísértés elkerülésére gondolataink tudatos irányítása. Jézus azt mondja az Máté 5:28-ban: „ha valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal a szívében”. A házasságtörés a fejben kezdődik, mielőtt az ágyban végződne.

A szexuális vágy nem csupán vonzalom, vagy a kielégülés keresése, hanem velünk született ösztön. Meglátunk egy szép arcot, és érdeklődésünk felélénkül. A nemi vágy az, hogy azt akarom, hogy az enyém legyen. Más szóval, ha megy, akkor megszerzem. Ez nem csak azok a kezdeti érzelmek és reakciók. De így működik az emberiség. Sőt ezeket az ösztönöket Isten adta belénk, de nekünk kell okosnak lennünk, és megtanulni kezelni őket.

4.    Figyeljük, hogy mit nézünk a médiában

A társadalmunkat átitatja a szex. A nap minden részében zúdul ránk látványban és szóban is a szexuális töltetű tartalom. A hirdetésekben is egy kis szexszel mindent el lehet adni, legyen az autó vagy banán. A nemi vágyra építeni jó üzlet. A legtöbb „szerelmes” ének is a nemi vágyról szól. Vagy kinyitjuk az újságot, elolvasunk egy regényt, mindenhonnan csak ez jön.

Kutatások szerint a tévében a szexjelenetekben leggyakrabban nem házas embereket láthatunk. Minden egyes újabb végignézett szerelmi kalanddal tompul morális érzékünk. A Biblia azt mondja, hogy a szem a lélek kapuja. Máté 6:22-23-ban az áll: „a test lámpása a szem. Ha a szemed tiszta, a te egész tested világos lesz. Ha pedig a te szemed gonosz, a te egész testedben sötét lesz.” Amit meglát szemünk, azzá válik a lelkünk.

Ha komolyan gondolod, hogy a szexuális kísértést kordában tartsd, a manapság vetített filmek kb. 80%-áról muszáj lesz lemondani. Lehet, hogy most azt mondod: „nekem nem gond ilyet végignéznem, én el tudom magam ettől függetleníteni”. Ne csapd be magad: II. Tim. 2:22-ben ez áll: „az ifjúkori kívánságokat pedig kerüld, hanem kövesd az igazságot, a hitet, a szeretetet, a békességet azokkal egyetembe, akik segítségül hívják az Urat tiszta szívből”.

Ha pedig épp a moziban derül ki, hogy hiba volt ide jönni, akkor fogd magad, kelj fel, és menj ki. Ha DVD-t nézel, és kiderült, hogy a filmet jobb lenne nem látni, akkor állítsd le. Én magam is már több filmről kijöttem, tévécsatornát váltottam, hogy visszavittem többször korhatáros filmet. Ha komolyan felveszed a harcot ezen a mezőn, akkor meg kell szűrni, mit nézünk végig abból, amit a média elénk kínál.

5.    Ne adjunk lehetőséget a kísértésnek

Ha el akarjuk kerülni a végzetes vonzalmat, akkor kerüljük az erre lehetőséget adó helyzeteket. A Máté 26:41-ben ez áll: „Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe nem essetek”. Jézus két megelőző intézkedést jelöl a versben meg: vigyázzatok és imádkozzatok.

Vigyázni azt jelenti, hogy ébernek és okosnak lenni. Legyünk tudatának abban, milyen helyzetekből jön kísértés, hogy ilyenbe nem menjünk bele. Tudod, hogy min szoktál elbukni? Manapság ez sok házaspárnál az, hogy sokkal kevesebb időt vannak együtt, mint régebben. A férfiak és nők is dolgoznak, gyakran későig, aztán a munkába utazás, hazajövetel is időt vesz el, így az érdemben egymásra fordított idő egyre kevesebb. Ha gyakran azzal van gond, hogy valamelyikőtöknek már megint el kell mennie valahova, akkor ideje korlátozni az egymástól külön eltöltött időt.

Lehet, hogy épp egy bizonyos baráti társaság vonz el bennünket rossz irányba. A megoldás kézenfekvő. Ne menj közéjük. Ha a baráti társaság hatására kedvelsz meg nagyon valakit, aki nem a házastársad, nem is tudom, milyen barátok azok.

6.    Ne bagatellizáld el a következményeket!

Tedd fel magadnak a kérdést: Megéri? A kísértés iszonyatosan rövidlátó. Isten által kijelölt törvények megszegésének a következményei rendkívül messze hatóak. Lelkipásztor testvérem, biztosan hallottad már megcsalt házastársak fájdalmas történeteit. Ha szembeszegülünk Isten törvényeivel, a törvény jön ellenünk. Ez sok fájdalommal, keserűséggel és problémahegyekkel jár. Az egyszerűen nem éri meg.

Jakab 1:12-ben az áll: „Boldog az az ember, aki kísértésben kitart; mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, amit az Úr ígért az őt szeretőknek”. Én szeretnék egy nap egy ilyen koronát kapni. Jézus is ezt mondja: „Utasítsd el a kevésbé jót, hogy megkapd a nagyon jót!

Én egy nőt „ismertem” életemben, a feleségemet, Kay-t. Isten kegyelmével hű kívánok hozzá maradni egész életemben. Miért? Mert szeretem Jézus Krisztust, és mindent neki köszönhetek. Nem akarom Jézus megbántani. Másodszor pedig szeretem a feleségemet és a gyerekeimet. Nem lenne szívem megbántani őket.

De félek Isten haragjától is. A hűtlenséget Isten súlyos bűnnek tartja. A Példabeszédek 16:6-ban ez áll: „az Úrnak félelme távol tart a rossztól”. Ez egy egészséges félelem. Isten nem engedi, hogy a félrelépők és hűtlenek csak úgy megússzák. Miért? Mivel túlságosan szereti őket is ahhoz, hogy hagyja, hogy a hűtlenség tönkretegye kapcsolatainkat.

Írta: Rick Warren

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

infaustus · http://infaustus.wordpress.com 2010.04.05. 10:26:45

A 2. ponthoz szerintem hozzátartozik az is, hogy "tiszteljük a feleségünket". Gyakran hallok keresztény férjeket tiszteletlenül, lekicsinylően beszélni a feleségükről. Ez a gondolkodás pedig ahhoz vezethet, hogy felnagyítják a hibáikat, és inkább más után néznek.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2010.04.05. 22:54:14

@infaustus: Igazad van, és sajnos sokszor hallottam már a fordítottját is. Feleség kezeli gyerekként a férjét. Mindkettő szomorú és káros.
süti beállítások módosítása